Dijaki, ki morajo zaradi shoda pred sodnika za prekrške, so ogorčeni, da se kaj takega sploh dogaja. Sodišče jim lahko izreče vzgojne ukrepe kot so opomin, ukor ali obravnava na centru za socialno delo.

Dijakinjo Dajo Jöbstl so na poti do sodišča spremljali starši in odvetnik, ob zadnjih korakih pa jih je vse pospremil še aplavz. V prihodnjih tednih bosta k sodniku za prekrške morala še Matic Gosak in Katarina Kolar, ki sta v začetku februarja na shodu pozivala k vrnitvi v šolske klopi.

»Ona je pač kratko potegnila in je danes tukaj prva od treh in smo jo zato prišli podpret, pokazat naše nestrinjanje z vso zadevo,« je pred sodiščem povedal Matic Gosak.

»Mislim, da lahko govorim v imenu nas vseh treh, da smo ogorčeni, da se kaj takega dogaja in pač mislimo, da to da smo danes tukaj je itak največji absurd v neki državi, kjer naj bi pač veljala neka svoboda govora, svoboda do izražanja,« je prepričana Katarina Kolar.

Mladi le opozarjali na pravico do šolanja

Mirno dogajanje pred sodiščem so budno spremljali policisti, ki pa niso posredovali. Zbrali so se predvsem dijaki, pa tudi profesorji in ravnatelj II. gimnazije Maribor Ivan Lorenčič. »Tu gre za mlade ljudi, ki so pač izrazili neko pravico do šolanja, ki jim je bila v nekem trenutku pač predolgo odvzeta in je v bistvu absurdno,« je povedal Lorenčič.

Država res govori, da ne smejo izražati svojega mnenja?

Pred sodiščem so bili danes tudi starši sošolcev dijakov, ki so poklicani na sodišče. »Ves čas jih učimo kritičnega mišljenja, zdaj pa je ravno to čisto nekaj drugega, država nam torej govori nasprotno, da ne smejo izražati svojega mnenja,« je povedala Anita Ivančič.

Popisovali le dijake, ki so spregovorili

Po koncu obravnave so prisotni znova zaploskali in dijakinji Daji podarili vrtnice. Odvetnik Dino Bauk, ki zastopa vse tri dijake, je predlagal zaustavitev postopka. Če mu sodišče ne bo sledilo pa bo predlagal zaslišanje šolske ministrice in policistov.

»Zakaj so popisovali samo dijake, ki so izražali stališča, ki so imeli transparente ali pa na kakršenkoli način neko stališče izražali, če je šlo za problem zbiranja,« se sprašuje odvetnik Bauk.

Tudi Katarina Kolar poudarja, da ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije niso kršili. »Naj pač samo omenim, da smo takrat upoštevali varnostno razdaljo in maske, tako da je to, da nismo upoštevali teh ukrepov proti širjenju epidemije čisto neumestno,« pravi Kolarjeva.

Opomin, ukor ali obravnava na centru za socialno delo

Vsi trije dijaki so trdno prepričani, da jih sodišče ne bo kaznovalo. »Ta scenarij se ne bo zgodil, v nobenem možnem scenariju se to ne more zgoditi,« pravi Matic Gosak. Če bi sodišče vendarle spisalo tovrstni scenarij lahko dijake doletijo vzgojni ukrepi, kot so opomin, ukor ali obravnava na centru za socialno delo.

Komentarji (14)

Saaššš (ni preverjeno)

Daja, drži se. Tisti, ki smo pred 50 in več leti maturirali, smo s tabo.
Maš pravico in dolžnost, do izobraževanja!
Hojsa, pa Kustečko, pa na pranger!
Mimo grede, kam je ministrici za šolstvo izginil priimek LIPICER???

realnoo (ni preverjeno)

ne sekejraj se, vse de z njau dobro:)
Ce dobijo starsi kazen de ji ze tisti keri jo je nastavo kril stroske....
GRE ZA SHOW IN PROVOCIRANJE ENE IN DRUGE POLITICNE STRANI.
TRBEJ POZORNOST SPRAVITI VSTRAN OD DEJANSKIH PROBLEMOV!

METANJE KOSTI ZA GLODANJE DRAVLJANOM SLOVENISTANA

MEDIJI, VI PA FUJJ KA NEMATE KAJ DRUGEGA ZA PORAUCATI. KOGA BRIGA TA PREDSTAVA OPOZICIJE IN KOALICIJE

In reply to by Saaššš (ni preverjeno)

JUNAPOT (ni preverjeno)

Samo BEDAK lahko kaj takega napiše oz hlapec desničarski !

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

Nisem ne desnicar in ne levicar! Ne levi ne desni!
POZNAM PA POSLOVNO LEVE IN DESNE . VEM, DA GRE S STRANI POLITIKE NASTAVLJENE DIJAKE, KI SO NAMENSKO PROVOCIRALI. DESNI KOT RADIKALISTI PA SEVEDA BUM NAZAJ.

SKRATKA GRE ZA POLITICNO OBRACUNAVANJE MED VASIMI LEVIMI IN DRSNIMI. DIJAKI SO ZGOLJ NEUMNEZI KATERI SO ZDAJ ZRVTE TEGA REALITY SHOWA:)

In reply to by JUNAPOT (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

IDE CIST ENOSTAVNO ZA POLITICNO OBRACUNAVANJE. TA SMRKLA JE BILA POLITICNO NASTAVLJENA IN PROVOCEJRALA. KONTRA STRAN PA ITAK VDARILA NAZAJ.
SEDAJ PA SE DELA ROMPOMPOM ZA NIC:) TAK KAK CE NE BI BILAU DRUGIH PROBLEMOV...

GRE SKRATKA ZGOLJ ZA POLITICNO OBRACUNAVANJE MED "LEVIMI" IN "DESNIMI"....BV, SKODA PEJNEZ, SKODA CASA...

MEDIJI PA VESELI KA MAJO O CEM PISATI:)

JUNAPOT (ni preverjeno)

Hlapci JJ, res nimate trohice možganov.

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

Đe je ba zapelo (ni preverjeno)

Res bi rad videl dijake , ki sami od sebe po svoji volji protestirajo , zaradi tega , ker ne morejo v šolo , no , saj pa te vemo kako je to vse več ali manj potekalo , organizacijsko pa tudi ostalo , kot je že bilo napisano , včeraj Über , danes dijaki , jutri..... važno je le , da je na drugi strani JJ.

Saaššš (ni preverjeno)

Razmišljaj s svojo pametjo, (če je kaj maš), nej pa z J. J.

In reply to by Đe je ba zapelo (ni preverjeno)

gostj (ni preverjeno)

Zelo zanimivo, ko je šola poteka je aktualno manjkanje, po domače "špricanje" ali pa želodčne težave !?

In reply to by Saaššš (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

mediji se naj rajsi ukvarjajo s preverjanjem transparentne porabe javnega denarja na ravni obcin in ravni drzave! Tam se miljoni stran mecejo zaradi malomarnosti in zasebnih interesov.
ZAKAJ SE TEMU NE POSVECA VEC POZORNOSTI??!! ZAKAJ JE POTREBNO TOLIKO PRISPEVKOV NA NEKE POLITICNO NASTAVLJENE PROTESTE, VARDE, MIGRANTE...

GRE SAMO ZA METANJE KOSTI ZA GLODANJE DRZAVLJANOM IN POSLEDICNO PREUSMERJANJE POZORNOSTI OD DEJANSKIH PROBLEMOV!

EVO SOBOTAINFO MUTECI,
ZAKAJ V M.TOPLICAH PLACUJEM PRISPEVEK ZA KANALIZACIJO CEPRAV JE OD MENE NAKBLIZJI VOD ODDALJEN VSAJ 700M ZRACNE LINIJE

Đe je ba zapelo (ni preverjeno)

Saaššš ne želim polemizirati s tabo , tako bv.tudi drugi smo maturirali , recimo na ljutomerski gimnaziji , in za razliko od tebe ( lahko bi bil nesramen in bi te imenoval opranoglavca , pa ne bom) razmišljamo še zaenkrat s svojo glavo.

Gringosstari (ni preverjeno)

Ti si maturiral v Kumrovci isto kak tvoj idol jj

In reply to by Đe je ba zapelo (ni preverjeno)

of občan (ni preverjeno)

Sobotainfo zakoj komentare brišeš kateri ne podpirajo tema članka ali pa imajo kaj povedati proti levim?

. (ni preverjeno)

www.dnevnik.si objavljamo-zagovor-dijaka-ki-ga-je-sodnica-oprostila

Starejše novice