Okrajno sodišče v Mariboru je prejelo skupno tri obdolžilne predloge zoper mladoletnike, ki se nanašajo na protest dijakov 9. februarja v Mariboru. Na mariborskem sodišču se bo danes zato morala zagovarjati prva dijakinja.

Dijaki, ki so v začetku februarja sodelovali na shodu na Trgu svobode za vrnitev v šolske klopi, so prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih.

Okrajno sodišče v Mariboru je tako v začetku marca prejelo tri obdolžilne predloge zoper mladoletnike, ki so razpisani v aprilu. Danes se je morala zagovarjati prva dijakinja. 

Ob tem se je na družbenem omrežju Facebook pojavil poziv v podporo dijakom, ki so prejeli poziv na sodišče.

Podporo izrazili tudi Rukavina, Lorenčič in številni drugi

Podporniki so se ob 13.30 zbrali pred omenjenim sodiščem ter »v miru in tišini ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje epidemije« izkazali podporo dijakinji. Ko je ta prikorakala do sodišča, se je zaslišal glasen aplavz.

Na protestu se je zbralo okoli sto posameznikov, med njimi starši, profesorji, dijaki in tudi znani Mariborčani. Opazili smo na primer Vladimirja Rukavino, direktorja Narodnega doma Maribor, pa Ivana Lorenčiča, ravnatelja II. gimnazije Maribor.

Na protestih smo opazili tudi Anico Bidar, nekdanjo sopredsednico Gibanja Združena Slovenija.

Spomnimo ...

Po podatkih iniciative Zahtevamo šolo je takrat šest dijakov prejelo globo v višini 400 evrov, trije mladoletniki pa so, kot omenjeno, prejeli poziv na sodišče. Pravno pomoč so poiskali pri Pravni mreži za varstvo demokracije. 

»Zanje smo našli odvetnika, ki bo prevzel njihova pooblastila in jim bo strokovno pomagal,« je ob vložitvi pobude za oceno ustavnosti odloka o prepovedi zbiranja povedala Barbara Rajgelj iz Zavoda Open.

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

Vüpan, ka de sodnik möo telko jajc pa solij v glavi, ka de swe dijakan opravičo v imenu države. Tou, ka se mladoletne dijake preganja zaradi toga ka so javno izrazili zahtevo po šolanju, je najnižja točka slovenske zgodovine po podpisu kolaboracije z nacistično nemčijo s strani domobranske drhali. Zdaj so se pač potomci domobrancov spravili na dijake, vütro do se na kogarkoli izmed nas.

lapi (nepreverjen)

opravičo??
za vüja potegnote, redno, 5x!

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

ZA KARL MARX (nepreverjen)

Pa ka si tij betežen, po tvojem zakoni ne veljajo za vse isto ali kaj ? Te to ne spominja na povojne poboje ko so partizani in rdeči brez sodbe spoklali več Slovencev kot okupator. SRAM NAJ TE BO KER ZA TEBE SO VSI KI NE PODPIRAJO, NASLEDNIKOV MORILCEV ZA TEBE SO TAKI VSI DOMOBRANCI. Za take izjave nestrpnosti in sovraštva bi te morali že zdavnaj kaznovati, če bi bili demokratična država.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

rdeci (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ni važno, če si mladoleten,ali polnoleten,zakon velja za vse državljane enako.Je pa odvisno o sodišča vkatero stran gre v levo ali v desno.

. (nepreverjen)

takšen kak se tij pa eno parin bi trbelo prepovedati komentejranje oz uporabo interneta . Brez prle opravlenoga izpita pa prakse najmenje 300h. Pa vse to bi se sam mogo krite.

In reply to by rdeci (nepreverjen)

Đe je ba zapelo (nepreverjen)

Karl Marx , vijdin ka bi ti trbelo redno šrajfe v tikvači zategnoti , daj poišči pomoč.

ZAKON ZA VSE (nepreverjen)

Zdaj še samo napišite in naslikajte: ENO DIJAKINJO JE SRAT STISNILO grozna novica. Pa jebenti zakoni v tej Sloveniji veljajo za vse, ali pa samo za nekatere, pa kak van to ni razumljivo ? Če pa ne veljajo za vse isto potem pa nismo več država, ampak čredna skupnost idiotov.

abcdf (nepreverjen)

Sudija de pa janša?

Hmmmmmm (nepreverjen)

To pa ide hitro. Ce se da, se ocitno lejko na slovenskon sodstvi hitro dela. Samo pravi more biti obtozeni... To leti na eno pa na drugo stran (preden mo posluso komentare Ka pA JaNkOvIc???). Si je pa dijakinja sama kriva. Ka pa se ne zgleduje po velikon Vodji in enostavno ne sprejme poste s sodisca? Tomi v SDSi pravijo amateri...

Severni medved (nepreverjen)

Janković pa je zaščitena vrsta živali, kot Severni medved, ker je rojen pod srečno rdečo zvezdo. Imunost mu
zagotavlja levo mafijsko podzemlje.

. (nepreverjen)

Upam da si zapomnijo, do volitev. Kjer bojo lahko izrazili svojo voljo.

laptop (nepreverjen)

in si zapomnijo, ka jin je Janša dal pejneze, dijakon, študenton!

In reply to by . (nepreverjen)

go home (nepreverjen)

Tou jin je dal svoje peneze od provizij pri prodajo orožja ali so doubili naš skupni denar iz proračuna?

In reply to by laptop (nepreverjen)

laptop (nepreverjen)

Dau jin je, tvoji bi si jih v žep fteknoli, dijakon pa figo, razmiš? Verjetno nej!

In reply to by go home (nepreverjen)

go home (nepreverjen)

Vej se pa naj lepou na sodišči opraviči pa stvar rešena. Če je opravičilo zadostovalo Hojsi pa še eno par drugin ministron pa politikon pri neupoštevanji predpisov, bi moglo tudi toj diklini. Če de pa sodišče dale tiralo tou stvar, te pa seveda pričakujemo ka se na sodišči zaradi kršenja predpisov znajdejo tudi vsi prej omenjeni.

realnoo (nepreverjen)

IDE CIST ENOSTAVNO ZA POLITICNO OBRACUNAVANJE. TA SMRKLA JE BILA POLITICNO NASTAVLJENA IN PROVOCEJRALA. KONTRA STRAN PA ITAK VDARILA NAZAJ.
SEDAJ PA SE DELA ROMPOMPOM ZA NIC:) TAK KAK CE NE BI BILAU DRUGIH PROBLEMOV...

GRE SKRATKA ZGOLJ ZA POLITICNO OBRACUNAVANJE MED "LEVIMI" IN "DESNIMI"....BV, SKODA PEJNEZ, SKODA CASA...

MEDIJI PA VESELI KA MAJO O CEM PISATI:)

Soboški dečak (nepreverjen)

Vsi tisti, ki menijo, da bi bilo potrebno dijake oprostiti samo dajete potuho in jih učite, da če so na "pravi" strani se jim nič ne more zgoditi. Kot recimo so "desnega" Štiheca obsodili, a leve heroje kot je nekdanji Murin direktor pa oprostili v isti zadevi! To ni sodstvo, to je krivosodstvo!

efwefwef (nepreverjen)

Nikole san si nej mislo ka do dijake protesterale ka bi radi ŠLI v šaulo pa ka do zatau šli pred sodnijka. Čuda je tej svejt v keron živijmo zato pa samo lagano brez sekeranja.

. (nepreverjen)

Je dal dijak lekcijo iz prava sodnici. Bi mogli objaviti.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice