Beletrinina debata se seli po celi Sloveniji, prva izven prestolnice bo potekala na Goričkem, na posestvu vinske kleti Marof.

Debati, na kateri bodo udeleženci pretresali usodo umetnosti in kulture v primežu sankcij proti agresorskim državam, se lahko pridružite v živo ali preko spleta, odvijala se bo v sredo, 18. maja ob 19. uri. 

Debata bo v hibridni obliki – v živo v vinski kleti Marof (Mačkovci 35) na slikovitem Goričkem ter preko neposrednega spletnega prenosa na Beletrininem kanalu YouTube. 

O čem bo tekla beseda?

Izhodišče tokratne debate so ukinitev Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani, množične prekinitve sodelovanja z ruskimi glasbeniki in baletniki po vsem svetu, celo prepoved nastopa ruskemu predstavniku na Eurosongu, festivalu, ki slovi po svoji apolitičnosti, zaradi te odločitve pa je čez noč postal politično angažiran.

Bodo evropske države, združene v zgodovinsko enotnem odzivu zoper Putinovo Rusijo, sankcije nadaljevale še z izgonom vsega ruskega iz šolskega sistema, gledališč in koncertnih dvoran?

Kaj nam demokratična Evropa sporoča s sankcioniranjem ruske kulture? So takšne sankcije zoper kulturo in kulturnike, ki naj bi presegali vsakokratne politične apetite, upravičene?

O vsem tem in še čem se bodo pogovarjali pisatelj in nekdanji novinar Vlado Žabot, predstavnik Kulturnega društva Ljubljana - Kijev Jevgenij Gorešnik, Blaž Podlesnik in posebna gostja, vojna poročevalka RTV Slovenija Karmen W. Švegl, ki se bo debati pridružila preko video povezave.

Beletrinino debato bosta vodila novinarja Nejc Krevs in Valentina Plaskan Jordan.

Zakaj prav Goričko?

»Če je kje kolektivna zavest glede tega, kaj pomeni izgubiti pravico do tega da mislimo v lastnem jeziku in nam je dopuščeno ohranjati lastno kulturno izročilo, še posebej živa, je to ravno v Prekmurju. Ljudje, ki so živeli na presečišču političnih silnic, ki so si skušale preko obvladovanja najintimnejših vzvodov človekovega bivanja, podrediti narodno zavest pa na lastni koži še bolj neposredno čutijo, kaj pomeni biti talec vsakokratnih političnih interesov.

Ti še posebej glasni postanejo po tem, ko zarožlja orožje, ki iz človeka večkrat prinese tisto najslabše obenem pa tudi najplemenitejše. Gre za bolečo temo, kjer enoznačnega odgovora, kaj je prav in kaj ne, še posebej v luči kulture, ki bi morala biti od nas vseh, nas opominjati, da nam politika in odločitve posameznikov, ne smejo krojiti ograj našega duha in razumevanja, ni. Prekmurje se tudi v tej luči zdi več kot pravšnje prizorišče za naš prvi pogovor izven prestolnice.

Pa tudi zato, ker je ta prečudovit del Slovenije, kljub idiličnost pokrajine, večkrat spregledan na zemljevidu tovrstnih kulturnih dogodkov.

Čeprav tema ni lahka, pa se že danes naših življenj dotika, bolj kot si to upamo priznati. Še včeraj smo živeli v 'morsko-alpski-panonski oazi' sredi Evrope, ki je praktično pozabila na grozote vojne, danes imamo na našem pragu krvavo moriji. Kar že čutimo, so enormne podražitve energentov in hrane, ki se bodo le še stopnjevale. Zavest o razsežnosti vala sprememb, ki s sabo nosi tudi izgubo ali celo izbris delov kulture, pa nas bo verjetno 'zalil', ko se bodo določeni nepovratni procesi že zgodili.

Blagodejna kulisa sončnega Goričkega je pri tem le še dodaten faktor, da sredin večer preživite v Beletrinini družbi z izvrstnimi sogovorniki in ob kapljici prvovrstnega vina iz najbolj sončne vinorodne regije.

Dogodek je zato namenjen vsem radovednega duha, ki se zavedajo kako pomembno je misliti prostor in čas, če želimo polno in kvalitetno zoreti. Gojiti strpnost, razumevanje in spoštovanje do sočloveka, kar je tudi esenca vsega kar diši po kulturi. Gojiti razumevanje za naše različnosti in predvsem zavest, da je človek na drugi strani ograje, pa naj bo fizična, mentalna ali politična, vreden tega da ga najprej vidimo izven vseh ideoloških okvirjev. In tega v Sloveniji še kako primanjkuje,« o izbiri lokacije pravi Plaskan.

»Kultura nastaja iz ljudi in kultura mora iti med ljudi, da lahko zaživi s polnimi pljuči. Tega se v Prekmurju še kako zavedajo, zato je čas, da Beletrinina debata zaživi po različnih koncih Slovenije.

Prekmurci vedo, kaj pomeni biti nasilno odtujen od lastne domovine, zato se lahko z uporom ukrajinskega naroda in njihove kulture zelo dobro poistovetijo.

K poslušanju pogovora vabimo vse, ki bi radi razumeli širši kontekst dogajanja v Ukrajini. Verjamem, da ga bomo skupaj s sovoditeljico Valentino in gosti znali ponesti med občinstvom, ki bo uživalo ob žlahtni kapljici. Pridite, ne bo vam žal,« pa je misli strnil Krevs. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
anton77 (nepreverjen)

Gda smo pa te mij bilij nasilno odtujeni od domovine????? NIKDAR!!!! Naša domovina je Prejkmurje, Goričko, vse ostalo je politika!!!!!!!!!! Se pa ešče spoumnimo, kda so slovenci po II sv. vojni harali po zahodnon Goričkon, sakoga, šteri je nej znal slovensko izselili pa nindri strejlili, na njuve kmetije pa naselili slovenske manjake, šteri so tej kmetije zapravili.... Ka, zgodovinari toga ne fčijte?????

Starejše novice