Do 10. januarja boste v Avstrijo lahko vstopili samo z negativnim testom. Inšpektorji v Sloveniji pa so v zadnjih dneh zaznali kar nekaj kršitev v gostinskih obratih, nekateri so celo ponujali alkoholne pijače.

Na današnji vladni tiskovni konferenci o aktualnem stanju glede koronavirusa v Sloveniji sta sodelovala Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Inšpekcijski organi so ob izvajanju nadzora nad obvladovanjem koronavirusa od 7. do 13. decembra opravili 2.303 nadzorov. Izrečenih je bilo 35 prekrškovnih sankcij, 265 opozoril po Zakonu o prekrških ter 100 upravnih ukrepov. Potzeva je izpostavila, da pri svojem delu opažajo, da se trgovci poskušajo držati ukrepov in navodil, nekoliko več "težav" imajo kupci.

"Tržni inšpektorat ugotavlja, da se trgovci trudijo upoštevati vse ukrepe, tudi glede prepovedi pomerjanja oblačil in obutve, so pa potrošniki tisti, ki so pogosto nestrpni, ker morajo pred trgovinami čakati in ker izbranega blaga ne morejo pomeriti".

Pri planinski koči ponujali alkoholno pijačo

Dotaknila se je tudi gostinskih lokalov in frizerskih salonov. Pri slednjih so imeli prijave, da stranke nad zadnji vhod vstopajo v salon, a takšnih primerov niso zabeležili. So jih pa v gostinstvu.

"Pri nadzoru v gostinstvu je bilo nekaj primerov izvajanja dejavnost v nasprotju s priporočili NIJZ. Predvsem je bilo neutrezno poskrbljeno za prevzemno mesto, v Mariboru je bilo v enem primeru prevzemno mesto organizirano celo v notranjosti lokala. Ponovno smo beležili ogromno zbiranja ob gostinskih lokalih, v eni izmed planinskih koč je bila ugotovljena kršitev ponudbe alkoholnih pijač na prevzemnem mestu in ob tem izrečena prepoved".

V prihodnjih dneh bodo inšpektorji prisotni tudi na smučiščih, kjer moramo tako smučarji kot upravljalci spoštovati vsa objavljena priporočila. Ob tem je Potzeva še pozvala javne osebe, naj s svojim ravnanjem dajejo zgled državljanom. Slednja je dobila tudi vprašanje, če bo vlada v času Božiča in novega leta odpravila prepoved prehajanja med občinami in policijsko uro. O tem se je v preteklih dneh govorilo, končne odločitve pa o tem še ni.

Izdali več opozoril in manj glob

Policisti so v zadnjih sedmih dneh opravili nadzore na 16.794 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov. Torej dnevno v povprečju 2.400 nadzorov. Pri tem smo izrekli 1.026 opozoril in izdali 519 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov.

"Največ opozoril je bilo izdano na območju policijske uprave Ljubljana 442, Celja 23, Kranj 81 in Koper 65. Največ plačilnih nalogov oz. glob pa je bilo izrečenih na območjih policijskih uprav Ljubljana 154, Novo mesto 149, Celje 58 ter Maribor 55. V primerjavi s tednom poprej smo ob podobnem številu nadzorov izrekli 14,4 odstotka več opozoril in izdali 4,4 odstotka manj glob," pravi Pečjak.

V Avstrijo z negativnim testom

Od 11. do 17 decembra je bilo na mejnih prehodih in kontrolnih točkah izdanih 1.661 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, kar je 18,6 odstotka več kot teden dni poprej. Prehod meje bo v prihodnjih dneh sicer nekoliko "otežen", sploh, ko govorimo o Avstriji.

"Do 10. 1. 2021 bo vstop v Avstrijo zaostren in bo mogoč le z negativnim PCR testom ali antigenskim testom, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Vsi ostali bodo napoteni v desetdnevno karanteno. Veljajo izjeme, in sicer za humanitarne delavce, poslovne razloge, spremljevalno osebje v zdravstvu, za diplomate in osebe, ki se udeležijo nujnin upravnih ali sodnih postopkov," je še dodal. 

V Sloveniji je bilo od sobote potrjenih skoraj 900 manj okužb kot v enakem obdobju pretekli teden. Gre za spodbuden trend, ki kaže na to, kako zelo pomembno je, da se držimo samozaščitnih in ostalih ukrepov v veljavi, so še izpostavili na tiskovni konferenci.

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

To je pa
DAS IST NIKS
kar tako
najebali smo ga
Ta korona pa nas bo res zjebala

slvkos (nepreverjen)

zgleda da se že čuti vpliv muslimanstva prepovedan alkohol

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

katy pasojebska (nepreverjen)

mama ti je pila PREPOVEDAN ALKOHOL

In reply to by slvkos (nepreverjen)

slvkos (nepreverjen)

zgleda da se že čuti vpliv muslimanstva PREPOVEDAN ALKOHOL

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

katy pasojebska (nepreverjen)

mama ti je pila PREPOVEDAN ALKOHOL

In reply to by slvkos (nepreverjen)

Himmler (nepreverjen)

Zaprli so meje ka nedo slo. zdravniki pa hodili na smučanje k nasin sosedom. Doma pa so dobili dovoljenja za smučanje čeprav je virus na vrhunci, Mrš banda lažovska,.!

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

pravi biznis (nepreverjen)

Če što nüca potrdilo in potni nalog za vstop v Avstrijo iz poslovnih razlogov njemi zrihtan. V bistvi pa tou lejko sakši san naprinta. Obrazci so dostopni na spleti, samo nekšo štempiljko si morete najti pa problem rešeni. :)

dfgdf (nepreverjen)

ka frajera špilaš malo ?

In reply to by pravi biznis (nepreverjen)

micikaaa (nepreverjen)

Avstrija.....red in disciplina.....Slovenija....misija nemogoče.....

koga? (nepreverjen)

Ha ha... tebi se vidi ka si janšova. Predvčeraj biu v Grazi v Seiersbergi pa da ti vidiš to disciplino. Pa ka ne gučin v Ikei pa v drugih trgovina. Na ulicaj pa itak nikše rezdalje pa vsi brez mask. Disciplina prej.... idi malo okoli pa boš vidla ka smo mij najbole pridni od vseh.

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

Alennn (nepreverjen)

Kaka štampiljka, bi rad šel v zapor in plačal visoko kazen? Meni je zadnjič prebral cel list in preveril, če res tam delam!!!

katy pasojebska (nepreverjen)

jaz vedno rečem da peljem
psico na parjenje
in če se psica goni
ne moreš pomagat

In reply to by Alennn (nepreverjen)

Lds.lpo (nepreverjen)

Tou lahko peljes v lj, na orazmovo ulico.

In reply to by katy pasojebska (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

ja proti naravi ne moreš n ič
Je pa rekla sedanja vlada v odhajanju
da se to lahko izvaja
samo napisati moraš tip in pa barvo psa
ki pa se mora ujemati z barvo psice
Če pa to ni rasistično sem jaz pes

In reply to by katy pasojebska (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

to pa dobro poznam
mi v Srbiji smo to lepo imenovali z latinskim izrazom
GONITIS

In reply to by katy pasojebska (nepreverjen)

koga? (nepreverjen)

Što ti je to pregledno? Avstrijci do zdaj nejso gledali nič, naših pa itak nega na meji. Od zdaj dale pa pač avstrijci pokažeš naš potni nalog pa rešeno. Jutri proban pa van poven.

In reply to by Alennn (nepreverjen)

katy pasojebska (nepreverjen)

aste čuli da je naš minister odstopil
Pa že tak prej bi moral iti za mrliškega oglednika
ne pa za ministra

Hmmmmm (nepreverjen)

"Do 10. 1. 2021 bo vstop v Avstrijo zaostren in bo mogoč le z negativnim PCR testom ali antigenskim testom, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Vsi ostali bodo napoteni v desetdnevno karanteno. Veljajo izjeme, in sicer za humanitarne delavce, poslovne razloge, spremljevalno osebje v zdravstvu, za diplomate in osebe, ki se udeležijo nujnin upravnih ali sodnih postopkov,"

Ka, majster zna, ka ma Avstrija? Ali pa je sobotainfo napačno napiso... V glavnon, totalno napačna informacija. V Avstriji moreš, če v državo prideš med 19.12. in 10.1, obvezno v 10-dnevno karanteno. Testejraš se lejko komaj po 5 dnevih (PCR ali antigen) in te je komaj karantene konec. Izjeme za humanitarne delavce, poslovne razloge, spremljevalno osebje v zdravstvu, za diplomate in osebe, ki se udeležijo nujnin upravnih ali sodnih postopkov obstajajo, ampak tej osebe nucajo negativen PCR test ali antigenski test, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Brez karantene pa je nastavleno za dnevne migrante, tranzit ipd.

Jkkralen (nepreverjen)

O sranje, potrckoti ne morejo v avstrijo, niti politkolessarji. Ojoj, avstrija v diktaturi. Bodo preziveli? V ponedeljek o tem studio shity.

Tišinčar (nepreverjen)

Püstimo se presenetiti. Namreč tisti keri ste prečkali mejo v Gederovcaj ste verjetno opazili ka so Avstrijci pripelali 2 kontejnera, tak ka je verjetno za čakate ka do malo zaostrili prehajanje meje od vütro dale kak so napovedali (19.12.). Sicer do zdaj pri vsakodnevnon prečkanje neje bilo nobenih problemov, nešterni vojaki ka so skoraj vedno eni te isti na meji nejso niti več gledali osebnih dokumentov ka se itak ob določenih vraj vozimo eni te isti in nas že skoraj "poznajo" bi se lejko tomi pravlo. Se je pa zgodilo ka je tü pa tan kakšen policaj napravo krog okoli avtoja pa pogledno gume pa tak dale ali nasplošno je dozdaj nej bilo nekših extra kontrol pa gnjavaže. Tisti keri pa odimo dnevno prek zavolo služb pa smo itaq vsi dobili od delodajalcof potrdila tak ka tüde če do poostreno kontrolerale nebi smelo biti nikših problemov. Edino mogoče de trbelo 5-10 minut prlej z doma iti za vsaki slučaj.

čarni vrag (nepreverjen)

Avstrija je v kurzu.

Revez (nepreverjen)

Mij pa v r..i s ten ka se pri nas dogaja toga nega nindri indi kak tu

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice