Foto: Bobo
Marjan Dora je v novi epizodi oddaje Dora - nedeljski pogovori gostil Andreja Stoparja, dopisnika RTV Slovenija iz Washingtona. Deloval je tudi kot dopisnik RTV Slovenija iz Rusije.

Andrej Stopar je po izobrazbi diplomirani literarni komparativist in doktor zgodovine, trenutno deluje kot dopisnik RTV Slovenija iz Washingtona, ki je v preteklosti deloval kot dopisnik v Rusiji in je velik poznavalec tamkajšnjih razmer.

Njegov glas ni bil primeren za napovedovalca

Rojen je bil v Mariboru leta 1972. Po končani gimnaziji se je vpisal na študij medicine, ki ga pa ni dokončal, temveč se je odločil za študij komparativistike in zgodovine. V času po študiju je Radio Slovenija vabil nove sodelavce z javnimi pozivi na avdicije.

»Čeprav moj glas za napovedovalca ni primeren, so rekli … Tipično. In jaz sem delal za novinarja in bil tudi tukaj sprejet. In potem sem nekako ostal. Nisem niti načrtoval neke novinarske kariere, jaz sem se nekoliko bolj videl recimo v znanosti,« pojasni Stopar.

V Moskvo prišel v času zrelega Putinizma

Svojo novinarsko kariero je začel na Valu 202, nato je dolga leta deloval na izobraževalnem programu. Leta 2005 je odšel v Moskvo: »Prelomni časi, čeprav po vsem tem, kar se je dogajalo pred mojim obdobjem v Moskvi in po mojemu obdobju v Moskvi, sem jaz te čase vendarle ocenil kot prehodne,« je dejal.

»Kajti pred tem se je, seveda v Kremlju pojavil Putin in se do mojega prihoda, recimo, če tako določava kronologijo, že popolnoma ustalil in jaz sem prišel tja v nekem obdobju precej zrelega Putinizma.«

Invazija na Ukrajino ga je presenetila

»Mene osebno, čeprav sem se z Rusijo ukvarjal večji del svoje profesionalne kariere, je invazija na Ukrajino in to, kar se zdaj dogaja, presenetila.« Meni, da je za premišljenega, strateškega Putina to tvegana, nelogična rešitev. 

Putinovo priznanje Dombasa je bil povod, uvertura za napad, pojasni. Ko so ga poklicali za komentar, ni bil prepričan, če je primeren za komentiranje ruskih zadev, ker je mislil, da jih ne razume. Bil je presenečen, kot tudi njegovi kolegi, ki se še zmeraj ukvarjajo z Vzhodno Evropo.

»Kar pač pomeni, bi rekel, nisem zgubil občutka za ta svet in da ga razumem, da pa so se spremenile neke notranje zadeve, zaradi katerih je Putin se pač odločil, da bo spremenil način in storil to, kar je storil. Nisem pa prepričan da je komurkoli zelo jasno, kako iz tega zdaj priti. Moja kristalna krogla je meglena v tem pogledu,« pojasnjuje Stopar.

Putin je pripravljen plačati z vsemi razpoložljivi sredstvi

Na vprašanje, če meni, da je Putin izjemno inteligenten človek, kot njegov biograf odgovori, da ga je zmeraj razumel kot takega, vendar pa je bil zaradi dogodkov v Ukrajini prisiljen v nek ponovni razmislek, če se vendarle ni motil.

Pojasni, da je Rusija pogosto zaradi pritiska Združenih držav Amerike in Kitajske pogosto postavljena v položaj, ko mora braniti svoje interese.

»Je pa to že veliko vprašanje, koliko je v to dejansko primoran in ali je to dejansko ustrezna pot, ali pa gre za neko, kako bi temu rekli, fiksno idejo, za uresničitev katere pa je pripravljen plačati z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Tudi na škodo lastne države in lastnih državljanov,« pojasni.

V času Trumpove vladavine ne bi prišlo do konflikta

Z voditeljem sta se dotaknila tudi teme v odnosu Združenih držav in Rusije ter ruske podpore Donaldu Trumpu na volitvah leta 2016.

Na vprašanje, ali bi prišlo do invazije na Ukrajino, če bi bil Trump še dalje predsednik ZDA, pojasni: »Mislim, da v Trumpovem času ne. Zaradi tega, ker Trumpa svet pravzaprav sploh ni zanimal. Trumpa je zanimala samo Amerika in po sili okoliščin se je ukvarjal s Kitajsko. Ampak tudi z načinom trgovinskih vojn in ne drugačnih groženj.«

»Trump je mednarodno gledano škodljiv zaradi vzorcev, ki jih je naredil za sprejemljive. Političnih,« doda Stopar.

Hudo so mu zamerili, ker je vlekel paralele med Slovenijo in Ukrajino

Stopar pojasnjuje, da ga takrat niso dobro poslušali in razumeli: »Vse kar sem hotel povedati je to, da je Slovenija pod imenom Slovenija nastala podobno kot Ukrajina, šele v okviru socialističnih federacij. To je zgodovinsko dejstvo

»Zame to ni nobena umetna tvorba, ampak umetna tvorba je za državo, od katere so se posamezni deli ozemlja odtrgali in so postali nova entiteta,« doda.

Razočaral ga je odziv Slovenije glede pandemije covid-19

Dogajanje v Sloveniji glede pandemije covid-19 je opazoval iz Združenih držav Amerike: »Me je presenetilo, da se je slovenska javnost počutila kot, da se je vse zgodilo zgolj in samo slovenski javnosti.«

»Način, na kakšen so razumeli virus, način, kako so razumeli kakršenkoli vladni ukrep je, kot da se zunaj ni zgodilo nič podobnega.«

Razlika med Ameriko in Rusijo

»Ljudje so zelo drugačni. Na nek način se mi zdijo Američani, pa čeprav zveni paradoksalno, bistveno bolj zaprti od Rusov. Na prvi pogled seveda ne, so zelo vljudni, prijazni, ampak prav daleč ne prideš. Ruse vendarle bolj zanima tujina in vzpostavijo kontakt iz radovednosti,« pojasni Stopar.

Vladimirja Putina ne želi okarakterizirati kot vojnega zločinca, meni, da je to naloga sodišča: »To kaj je storil Ukrajini, je vredno vsake obsodbe in je nesprejemljivo,« komentira.

»Kakšen je izhod? Jaz ga žal ne vidim. Vsaj ne takšnega, da bi bil volk sit in koza cela. Kar bi dejansko omililo situacijo predvsem za ljudi, ki so se znašli v tem.«

Komentarji (7)

čarni vrag (ni preverjeno)

»Način, na kakšen so razumeli virus, način, kako so razumeli kakršenkoli vladni ukrep je, kot da se zunaj ni zgodilo nič podobnega.«

Virus je izdelan kot biološko orožje v organizaciji ameriške globoke države.

slavarusiji (ni preverjeno)

Zanima me, če so se gnes že vsi rusi v Ukrajini predali glede na to ka se je včeraj iztekel napovedani čas ovoga zelenoga ka de ruson v treh dneh zmanjakalo hrane, goriva in streliva.
Glede na to ka zeleni sakši den bole cvili za pomoč in glede na to ka majo rusi sakši den več ozemlja pod kontrolo, de verjetno bole držala trditev bolgarskoga generala, ka je ukrajinska vojska tik pred kapitulacijo.

putko (ni preverjeno)

Te je naš Lukec zrajcal? Odpeta srajčka, majhna gay ritka in zlata verižica? Podobnost s Patinom ni izključena hihihi

In reply to by slavarusiji (ni preverjeno)

slavarusiji (ni preverjeno)

Vaš Lukec? Ti si gay?
Vej pa nič je nej tou takšoga, pou Orbanovih pa Janšovih sodelavcov je tudi gay-ov. Nišče te nede obsojo zaradi toga, samo brez skrbi. Tak pač ste eni.

In reply to by putko (ni preverjeno)

tuncika

Pač komentiramo in nič drugega................
MEDO SE VRAČA ::::::::::::::::::::::::::::::::
Ko "bogati penzionisti" ne zmorejo več živeti normalno, gredo v medije ali politiko !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PENZIONISTI TRDNO V SEDLU, ALI PAČ NE ?????????????????? PENZIONISTI PAČ NE ODNEHAJO, SAJ GRE ZA DENAR , ALI NE ???????????????????
PRI NAS PA ŠE VEDNO TRDNO V SEDLU – NEDELJSKA ODDAJA – z naj..naj gosti….
Pač komentiramo in nič drugega................
Bobovnik nič več na voditeljskem stolčku Milijonarja? Nega več Mišike, nega več Zvezdane, eni pa so nesmrtni.......
Namesto "nenadomestljivega " BOBO-ja naj bi odslej počel nihče drug kot Jure Godler. Priljubljeni voditelj oddaje Ta teden z Juretom Godlerjem sicer velja za enega bolj predrznih TV-voditeljev pri nas.
Pravim pač, da upokojenci niso trend dobre gledanosti (Bobovnik, Miša Molk, Zvezdana in še kdo..
Dal sem predlog za nove voditelje te oddaje, katere poznam po zelo dobrem vodenju oddaj ali poročil. Moški : Marko Horvat - je mlad, inovativen, hudomušen
Ženska : Samanta Gomboc ali Ines Puklavec - je mlada, lepa in pametna..
Spoštovani komentatorji, podajte komentarje. Če mi boste dali minus, je to pač vaše mnenje, če bo plus, enako.
Pač komentiramo in nič drugega................
SOBOTAINFO prosim ne brišite komentarjev, da ne bom imel občutka da živim v Rašiji !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Raš (ni preverjeno)

Ajde beži v Rašijo butec impotenten.

In reply to by tuncika

čarni vrag (ni preverjeno)

Stoparjevi junaki Ukrajinci, sami objavljajo videe, o tem kako ruskim vojnim ujetnikom streljajo v kolena in jih spreminjajo v invalide. Gnoj od gnoja ti Ukrajinci.

Starejše novice