Samostojni policijski inšpektor Srečko Šteiner, Policijska uprava Murska Sobota.
V okviru akcije 'Osredotoči se na cesto' bodo policisti med 16. in 22. septembrom poostreno nadzirali promet in skrbeli za varnost na cestah.

Z akcijo 'Osredotoči se na cesto' se začenja teden vseevropskih aktivnosti za večjo prometno varnost. Poleg tega se akcija časovno in tematsko prekriva tudi z Evropskim tednom mobilnosti.

Nekaj besed o aktivnostih in o prometni varnosti na območju Pomurja je danes v izjavi za javnost podal Srečko Šteiner, samostojni policijski inšpektor v Sektorju uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota.

Smrtnih žrtev je še zmeraj preveč

Na cestah v Pomurju so policisti v prvih osmih mesecih letošnjega leta obravnavali kar 570 prometnih nesreč, v katerih sta dve osebi izgubili življenje.

40 jih je bilo huje, 186 pa lažje ranjenih. Ob začetku letošnjega šolskega leta so na območju Pomurja policisti v dobrem tednu ugotovili kar 600 kršitev prometne zakonodaje.

»Prometnovarnostne razmere še niso tako ugodne, kot bi si jih želeli, saj je nesreč še zmeraj preveč. Na cesti moramo biti odgovorni prav vsi,« zaskrbljeno razlaga Šteiner in nadaljuje: »Od leta 2000 pa do letos je bilo v Pomurju kar 295 smrtnih žrtev, kar je absolutno previsoka številka.«

Vsako leto je na pomurskih cestah v povprečju umrlo enajst ljudi. Veliki večini nesreč sta botrovala neprilagojena hitrost in vožnja pod vplivom alkohola.

Hitrost in alkohol glavna krivca za nesreče

Vsaka peta prometna nesreča v Pomurju se zgodi zaradi neprilagojene hitrosti in vsaka sedma zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

»Takih nesreč je še zmeraj preveč. Obnašamo se neodgovorno in smo lahkomiselni, saj slepo verjamemo, da se nam kaj takega ne more zgoditi. Ko se nesreča, ki pušča tako psihične kot fizične posledice, zgodi, je že prepozno,« je jasen Šteiner.

Od 16. do 22. septembra zato poteka akcija 'Osredotoči se na cesto', kjer bodo policisti poostreno nadzorovali razmere na cestah in kršitelje tudi ustrezno oglobili. Kazen za vožnjo s telefonom bo 250 evrov in tri kazenske točke.

»Omejitev dovoljenih vrednosti alkohola v krvi na 0,0 promila bo težko izboljšala prometne razmere, saj ne verjamem, da bo nek zakonski predpis vplival na naše obnašanje. To mora spremeniti vsak pri sebi. Kratkoročno bi ta odločitev imela učinek, na dolgi rok pa se to ne bi obneslo,« o vsebnosti alkohola v krvi opozarja policijski inšpektor.

Vožnja pod vplivnom alkohola lahko močno upočasni naš reakcijski čas in zmanjša vidno polje. Moteča je tudi uporaba elektronskih ter ostalih naprav med vožnjo, saj voznikom zmanjšuje vidno oziroma zaznavno polje in njihovo pozornost s ceste preusmeri drugam.

»Na cesti noben nima prednosti«

Na cesti veljajo enaka pravila za vse, saj noben nima prednosti. Vsi so pred prometnimi predpisi enaki, pa naj gre za avtomobil, kolo ali pešca.

»Veliko nesreč se zgodi prav med kolesarji, saj ti mnogokrat ne upoštevajo pravil. V Pomurju imamo veliko termalnega turizma in kolesarskih poti, ki jih s pridom izkuriščajo tudi turisti. Slednji mnogokrat premalo poznajo te poti in zaradi nevednosti povzročijo nesrečo,« razlaga Šteiner.

Od 40 oseb, ki se jih je letos na pomurskih cestah huje poškodovalo, je med njimi kar 19 kolesarjev.

Policijski inšpektor opozarja, da je v zadnjem času zmeraj več udeležencev z lahkimi motornimi vozili oziroma električnimi skiroji. Pri vožnji se zgodi veliko napak, saj se ljudje vozijo brez čelade, z neprilagojeno hitrostjo in uporabljajo površine, ki niso namenjene njim.

Tako sta letos na slovenskih cestah umrla že dva voznika električnega skiroja, veliko pa se jih je huje poškodovalo.

Šteiner še dodaja, da se te dni v Prekmurju odvija balonarsko prvenstvo in bo zato promet na cesti med Mursko Soboto in Beltinci močno oviran.

Zato poziva vse udeležence v prometu, k varni in odgovorni vožnji ter da naj upoštevajo morebitne spremembe prometnega režima. Sporoča še, da se zaradi morebitnih zastojev vozniki naj pravočasno odpravijo na pot in naj bodo na cesti strpni.

Komentarji (7)

SLABE CESTE (ni preverjeno)

Kaj ko bi se ti Štainer malo osredotočil na infrastrukturo - ceste, ki jih imamo v Prekmurju, prevozil sem ogromno sveta ampak tako slabih cest kot so v Prekmurju ni nikjer in po takih cestah se je tudi pri hitrosti 30km/h življenjsko nevarno voziti, da ne omenjam vseh teh raznih ovir na cesti, ki si jih vsaka občina izmisli in zgradi kot ji paše. Si si ti Štejner kdaj ogledal in predvsem izmeril te "ležeče policaje" ali krtine, saj ne vem kako bi to imenoval kar je na cesti. V zakonu so natančno do milimetra navedene navedene vse mere KAKO MORA BITI TO ZGRAJENO NA CESTI zakaj torej policaj Štainer NISO zgrajene tako kot je to predpisano ? Koliko mi je poznano policija do zdaj NIKOLI NI ZAPRLA ZA PROMET cesto, ki je v takem stanju, da ni varna za promet, zakaj ne Štainer. Hitrost je vzrok za nesreče, kako bedasto, pa mi živimo v letu 2022 ne v 1900 potem pa dajte policija ven znake z omejitvijo 20km/h in uvedite prevoz s kočijo ali bolje rikšo.

Vilmoš (ni preverjeno)

Na Madžarskem so veliko hujše ceste.

In reply to by SLABE CESTE (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Poglej si okolico ljubljane, vmes še slabše kot pri nas. Malo je samo potrebno iti ven iz centrov pa vidiš marsikaj.

In reply to by SLABE CESTE (ni preverjeno)

Burtok (ni preverjeno)

najprej naj pogledajo sebe kak vozijo.

Qwee (ni preverjeno)

Kar sam za to veliko mizo?? Kot da so ga osamili.

Vilmoš (ni preverjeno)

zato pa tak izgleda. prestrašen od mikrofon do amena, da je vse bledi. nima jajca, se vidi.

In reply to by Qwee (ni preverjeno)

čačipress (ni preverjeno)

Je to ta Steiner ki je oglobil svojega očeta?

Starejše novice