Danes je na Okrožnem sodišču v Murski Soboti potekal predobravnavni narok v zadevi Aha Mura, kjer se obdolženima očita kaznivo dejanje kršitev temeljnih pravic delavcev.

Spomnimo, predobravnavni narok je bil razpisan že 10.10.2019 ampak takrat obdolženih ni bilo na sodišče, zato je bil preložen na današnji datum. Na današnjem naroku sta bila oba obdolžena prisotna, tako Dušan Gomboc kot Lijana Kocbek. Prvotno je obtožni predlog vključeval še pravno osebo Aha Muro, ampak je tožilstvo naknadno obtožni predlog umaknilo.

Tožilstvo Kocbekovi in Gombocu očita storitev kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic delavcev z neplačilom prispevkov 1060 delavcev v letu 2014 med marcem in majem v višini 1,15 milijona evrov. Oba obdolžena sta se izrekla za nedolžna.

Gomboc in Kocbekova s prstom kažeta ne prejšnje vodstvo in lastnico Lukančičevo

Gomboc je sodišču predlagal pridobitev dokumentacije s sestankov, ki so potekali med takratno davčno upravo in lastnikom Aha Mure, kjer so bili prisotni tudi ministrstvo, predstavniki sindikatov, sveta delavcev in takratni župan Mestne občine Murska Sobota. Tema sestankov naj bi bila ravno problematika plačila prispevkov, lastnica Aha Mure Mojca Lukančič pa naj bi takrat iskala kompromis z davčno upravo.

Po zatrjevanju Gomboca sta on in Kocbekova ob nastopu funkcije le podedovala obstoječe stanje. Sodišču je zato predlagal še zaslišanje lastnice Aha Mure Mojce Lukančič in nekdanjih direktorjev Aha Mure Matjaža Hudopiska in Damirja Kočana, ki bosta morala pojasniti vse okoliščine in stanje v družbi, poleg tega bi naj bila bivša direktorja prisotna na prej omenjenih sestankih z davčno upravo.

Gomboc je kot dokazni predlog predlagal še pridobitev dokumentacije z naroka pred istim sodiščem, kjer je Lukančičeva v drugi zadevi izjavila, da se zavezuje k plačilu vseh obveznosti.

Tudi zagovornik Kocbeove je v dokaznih predlogih predlagal zaslišanje prej omenjenih Hudopiska in Kočana, obenem pa, da naj se zasliši še dodatne priče: Romana Stegneta, direktorja povezane družbe Aha Emmni in Sonjo Rogač ter Steva Radovanovića, stečajnega upravitelja družbe Aha Mura.

Predlagane priče naj bi poznale vse takratne okoliščine in stanje v družbi, da se bo zadeva lahko razjasnila. Zagovornik Kocbekove je še predlagal, da sodišče pridobi dokumentacijo iz sodbe pred istim sodiščem v kazenskem postopku zoper Hudopiska in Kočana, saj naj bi šlo za časovni in vsebinski preplet z zadevo, ki poteka sedaj zoper Gomboca in njegovo stranko. Državni tožilec Drago Farič je s predlogi obrambe soglašal.

Sojenje se bo nadaljevalo po novem letu, in sicer 9.1.2019, ko bodo opravljeni zagovori obdolženih Dušana Gomboca in Lijane Gomboc.
 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Micka. (nepreverjen)

Damir Kočan.

goostt (nepreverjen)

Seveda nista kriva, saj je država to dovolila !!

In reply to by Micka. (nepreverjen)

dreii herz (nepreverjen)

nesposobneži vsi po vrsti, ki so to peljali pogrebnik Mure je pa domači človek., od začetka je to peljal v brezno.

Olosh (nepreverjen)

En in edini krivec tu je Mojca Lukančič. Vsi direktorji so delali tako kot je ona rekla. Pika. V dveh mescaj sta pa resno nej mogla nic, ce nej blo za burek, bar so še delavci placo dobili, vsaj to.

Gees (nepreverjen)

Fajn je mete enoga na steroga se v zgucavles , ne pozabimo ka je mojca prisla v zgubasko firmo , ge so se vztrajali na slabo placanih dodelavnih poslih, z veliko vecinoma nepotrebno rezijo , v nevzdrevanih obratih , z zastarelo strojno opremo, z priseskom EHM, kjer je bilo zaposlenih okoli 70 dobro placanih ljudi, koristi pa nobene, energija elektrika , kurjava, parovod je bila dobavjena preko posrednika. Gospod Gomboc je bil vecinoma tega casa tehnicni direktor, torej odgovoren za ta podrocja, vsaj upam da je bilo tako, drugace je tezko opraviciti zakaj je dobival placo.

Starejše novice