Petčlanska žirija, ki ji predseduje Vlado Žabot, je na drugi letošnji seji izbrala pet finalistov za večernico 2010, nagrado Večera za najboljše otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo, ki je izšlo lani. Za večernico, ki jo ČZP Večer podeljuje že petnajsto leto, so nominirani Mate Dolenc, Feri Lainšček, Peter Svetina, Bina Štampe Žmavc in Janja Vidmar.

· Mate Dolenc: Maščevanje male ostrige (založba Mladika)
· Feri Lainšček: Barvice (založba Franc-Franc)
· Peter Svetina: Modrost nilskih konj (DZS)
· Bina Štampe Žmavc: Roža v srcu (založba Mladinska knjiga)
· Janja Vidmar: Kebarie (založba Miš)

V začetku septembra bo žirija izmed petih nominiranih izbrala nagrajenko oziroma nagrajenca, slavnostna podelitev nagrade pa bo predvidoma konec septembra v Murski Soboti.

Feri Lainšček: Barvice

Gre za veliko slikanico, ki jo je ilustrirala in oblikovala Andreja Brulc, v njej pa je natisnjenih dvanajst pesmi o barvah. Knjiga je namenjena otrokom višje starostne stopnje, saj je avtorjeva tematizacija barv večplastna in nevsiljivo prehaja v ljubezensko liriko. Temu sledi tudi likovni pristop Andreje Brulc, ki je izrazito inovativen in raziskovalen. Knjiga je izšla v okviru projekta za otroke s skupnim naslovom Barve sveta, ki ga založba Franc-Franc izvaja okviru EPK Maribor 2012.

V letu 2011 bodo Barvice predvidoma doživele glasbeno adaptacijo, ki bo potekala pod vodstvom skladatelja in producenta Steva Klinka, leta 2012 pa bo sledila še večmedijska nadgradnja.

Leta 2012 se bo projekt Barve sveta zaokrožil v instalaciji z delovnim naslovom Hiša barv in se manifestiral s serijo dogodkov, ki bodo združevali literarno, likovno in glasbeno govorico. Hiša barv bo v prvi polovici leta delovala v Mariboru, nato pa bo pripravljena za gostovanja tudi v drugih partnerskih mestih Evropske prestolnice kulture. Že leta 2011 bo Hiša barv zaživela tudi v virtualni obliki – na spletu.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
čevapčič na ražnje

.. jeeeii, glasbena adaptacija baujde? .. cool .. tau je vedno zabavno poslujšate pri slikanicah .. :-)

Starejše novice