FOTO: Andrej Kerman
S koncertom v Slovenski filharmoniji se je zaključil 39. Godbeni tabor Musica Creativa.

S koncertoma na Manziolijevem trgu v Izoli minuli petek in v Slovenski filharmoniji v Ljubljani preteklo soboto se je zaključil 39. poletni tabor mladih godbenic in godbenikov Musica Creativa, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in je minuli teden potekal v Izoli. 

Več kot 110 mladih glasbenikov je pod vodstvom izkušenih mentorjev preživelo nadvse ustvarjalen teden, v katerem so pripravili zahteven koncertni program. 

Na koncertih so ga predstavili v dveh orkestrih, v Slovenskem mladinskem pihalnem orkestru, ki mu je dirigiral Gašper Salobir in v Mladinskem pihalnem orkestru Musica creativa pod dirigentsko taktirko Matjaža Medena. S skladbo Tri prekmurske pesmi za glas in pihalni orkester skladatelja Tomaža Habeta, ki jo je zapela priznana sopranistka Nataša Zupan, so se  snovalci programa posebej poklonili 100 letnici priključitve Prekmurja Sloveniji.

Začetek novega poglavja

Tabor Musica creativa je odlična priložnost za mlade glasbenike, saj pridobijo nove izkušnje, predvsem igranja v orkestru. Več kot 96 odstotkov nastopajočih godbenic in godbenikov je bilo mlajših od 18 let in mnogi so prvič izkusili čar igranja v tako veliki zasedbi in način dela pod vodstvom dirigenta. 

Po besedah Matjaža Medena, enega od dirigentov, je bil tudi zanj velik izziv delo z mladimi, ki so šele začeli svojo glasbeno pot, zlasti pa je bil pravi podvig v enem tednu uglasiti tako veliko skupino glasbenikov, ki sestavlja priložnostni orkester. Glasbeniki so se na taboru udeleževali delavnic po posameznih glasbilih, kjer so se pripravljali na delo v orkestru. 

Mladi godbeniki so s sodelovanjem na taboru odlično začeli novo poglavje, ki jih bo v prihodnji sezoni lahko vodilo v več mednarodnih projektov. Njihovi mentorji so bili Irena Rovtar in Nina Rupnik za flavto, Jakob Bobek in Mitja Dragolič za klarinet, Monika Babič za oboo, Dejan Rihtarič za fagot, Ita Nagode za saksofon, Aleš Klančar in Miha Salobir za trobento, Tadej Kopitar za rog, Andraž Cencič za pozavno, Rok Vilhar za tubo in evfonij ter Mitja Tavčar in Vito Opeka za tolkala. 

Zaznamovali pomembno obletnico

Igranje na zaključnih koncertih, predvsem v Slovenski filharmoniji, kar je najbrž skrita želja vsakega mladega glasbenika, predstavlja pohvalo in svojevrstno nagrado za opravljeno delo na taboru in hkrati vzpodbudo za vnaprej.

Mladi godbeniki so odigrali zahteven program in pri tem pokazali zavidljiv nivo, prav posebej pa so ponosni, da so pri petju spremljali priznano sopranistko Natašo Zupan, ki je z orkestrom nastopila v vlogi solistke. Zapela je skladbo Tri prekmurske pesmi za glas in pihalni orkester skladatelja Tomaža Habeta. 

Kot je povedal Daniel Leskovic, samostojni strokovni svetovalec za inštrumentalno glasbo JSKD, so snovalci programa z omenjeno skladbo obeležili 100 letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. S skladbo Lepe ste ve Karavanke, ki je priredba Avsenikove melodije, pa so obeležili leto bratov Avsenik, ki ga je za leto 2019 sprejela Zveza slovenskih godb.

FOTO: Andrej Kerman

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
izj79653

To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje. Osrednji mesec sem dobil 27936 EUR za delo 3 ure na dan. Začel sem štiri mesece prej in vseeno hitro odnesel domov, od 7645 do 9264 evrov vsak teden.
tukaj .................... >>> www.WebJob33.Com

Stojletnica (nepreverjen)

Odtujitve. Kraje. Ropanj. Raubanja. Lazi. Sprenevedanj.

Starejše novice