V Zdravilišču Radenci so danes okronali 26. Vinsko kraljico Slovenije.

Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je v krogu Pomurskega sejma in Društva Kelih, pokroviteljev in drugih visokih gostov danes pozno popoldne okronala 26. Vinsko kraljico Slovenije.

V letu 2023 bo Maja Pečarič kot 26. Vinska kraljica Slovenije zastopala vse tri vinorodne dežele, slovensko vinogradništvo in vina, turizem ter bogato kulturno dediščino na dogodkih v Sloveniji in tujini.

V mesecu novembru jo je izbrala strokovna komisija, ki jo je s podporo Pomurskega sejma, nosilca institucije Vinska kraljica Slovenije, oblikovalo Društvo Kelih s pomočjo predstavnikov stroke in pokroviteljev.

Kdo je nova vinska kraljica?

Nova Vinska kraljica Slovenije prihaja iz Gorenjske, iz Kranja. Danes so jo okronali ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec in predsednica Društva Kelih Tjaša Kos.

Slovesnost je bila v Zdravilišču Radenci, udeležili pa so se je številni partnerji in pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije ter drugi visoki gosti.

Prisotne je nagovorila tudi vinska kraljica z najkrajšim mandatom

Uvodoma je na kronanju prisotne nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, nosilca institucije Vinska kraljica Slovenije.

Ana Protner, 25. vinska kraljica Slovenije, je še zadnjič s prestola nagovorila vse prisotne. Ozrla se je na dogodke, posvečene slovenskemu vinu, večanju prepoznavnosti slovenskih vinogradnikov in vinarjev v Sloveniji in tujini, na katerih je sodelovala ter se poslovila od svojega kraljevskega mandata in dvorjanov.

Zapomnili si jo bomo tudi kot Vinsko kraljico Slovenije z najkrajšim mandatom, čemur je botrovala epidemija koronavirusa.

Tjaša Kos, predsednica Društva Kelih, izvajalca institucije Vinska kraljica Slovenije, se je predsedniku uprave Pomurskega sejma Janezu Erjavcu zahvalila za izkazano zaupanje vodenja projekta v prihodnje.

Slavnostna govorka je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, ki je tudi častna pokroviteljica 26. Vinske kraljice Slovenije.

Za čas enoletnega mandata prejela tudi avtomobil

Čeprav nova Vinska kraljica ne živi v osrčju vinorodnih gričev, je z njimi tesno povezana po očetovi strani. Bela krajina je njen drugi dom. Vinska klet Pečarič – Meginc obdeluje štiri hektarje vinogradov. Maja Pečarič aktivno pomaga pri delu v vinogradu, kleti in tudi pri promociji vin.

Po končani gimnaziji v Kranju se je vpisala na Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, smer živilstvo in prehrana. Septembra 2021 je diplomirala in postala diplomirana inženirka živilstva in prehrane. Zdaj zaključuje drugi letnik magistrskega študija.

Po prisegi, ki ji jo je prinesel skrbnik najstarejše trte na svetu Stane Kocutar, in svečanem nagovoru je Maji Pečarič, Vinski kraljici Slovenije 2023, najprej čestital podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe. Mestna občina Kranj in Zavod za turizem Kranj sta generalna partnerja 26. Vinske kraljice Slovenije.

Zatem ji je čestital pokrovitelj avtomobila Dušan Rajh iz Avto Rajha Ljutomer, ki ji je za čas enoletnega mandata predal ključe kraljevske kočije, avtomobila Ford Ecosport Active.

Prejela tudi ročno izdelane vinske kelihe

Tone Pečarič, Vinska klet Pečarič – Meginc, je zbrane nagovoril kot pokrovitelj kraljičinega vina. Vino 26. Vinske kraljice Slovenije je kakovostno polsuho rose vino (iz sort modra frankinja in žametna črnina) z zaščitenim geografskim poreklom, letnik 2022, vinorodni okoliš Bela Krajina, lastna trgatev in polnitev Vinske kleti Pečarič – Meginc.

26. Vinski kraljici Slovenije so čestitali in zbrane nagovorili Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, in Vesna Maučec, izvršna direktorica Zdravilišča Radenci, Sava Turizem.

V imenu dosedanjih Vinskih kraljic Slovenije ji je čestitala 23. Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež.

26. Vinski kraljici Slovenije je čestital tudi sekretar društva Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije Alojz Cedula. Sommelerji so novo Vinsko kraljico Slovenije sprejeli med svoje častne člane, je pa Maja Pečarič že opravila tudi izpit za sommelierja prve stopnje.

Od Steklarne Rogaška je prejela še ročno izdelane vinske kelihe z logotipom Vinske kraljice Slovenije in osebnim podpisom, kar ji bo nudilo posebno doživetje ob pokušanju vina.

Za glasbeni program je poskrbel duo De Liri, ki ga sestavljata nadarjeni glasbenici Zala Kores in Julija Bratec Veleski. Prireditev je povezoval Andrej Mernik.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Opazovalka (nepreverjen)

Kaj je sploh point vinske kraljice? Se en dogodek za tiste pri koriti, ka se ge pokazejo 🤮

Azganwe (nepreverjen)

Promocija pijanstva…

In reply to by Opazovalka (nepreverjen)

Realnoo,. (nepreverjen)

ta je pa tako lepa da bom takoj začel piti
Veste do sedaj sem bil vegetarijanec
pa sem začel jesti meso
odkar imamo Pujso Pepo
ampak to še ni vse
odkar imamo Urško zabuhlo
sem začel voziti bicikel z rdečimi gumami
ampak ga prodajam
cenjene ponudbe sprejemam pod šifro
... dobro se goni...
Pa naj bo za enkrat dovolj

In reply to by Azganwe (nepreverjen)

lepotec (nepreverjen)

Za to
punco bi še moja jetra riskiral
tak je lepa
pa čeprav ne pijem
bi pričel piti

In reply to by Realnoo,. (nepreverjen)

Lukčev Mesec (nepreverjen)

tudi meni se tako da bi tudi jaz riskiral jetra
in to od goloba

In reply to by lepotec (nepreverjen)

Lukčev Mesec (nepreverjen)

Erjavec je tudi doživotni šef.

Še en, ki ne ve, kdaj se je treba umakniti.

Ja, to so taki, ki so iz bivše države " podedovali" družbeno lastnino.

Škoda prostora, ki ga sejem zaseda.

Lili56 (nepreverjen)

Erjavec je lastnik...

In reply to by Lukčev Mesec (nepreverjen)

Marija!PaFego (nepreverjen)

Dobre kefe 🤣👍

kuntakinte (nepreverjen)

...ka tou za rastov pod ribati?...jes bi tüj möu adno...kefo mijslin...

In reply to by Marija!PaFego (nepreverjen)

Starejše novice