Foto: Žan Osim
V petek je v Mariboru potekal pogovor ob knjigi Nikola Tesla: Korespondenca z J. P. Morganom & Co, ki poleg pisem izpostavlja tudi Teslov značaj in zagnanost.

Na pogovoru sta bila prisotna pisatelj Tibor Hrs Pandur in urednik Aljaž Krivec, ki sta razkrila nekaj podrobnosti o vsebini knjige in načinu Teslovega delovanja.

Ime Nikola Tesla poznamo vsi in to ne zgolj na območju bivše Jugoslavije temveč širom vsega sveta. V knjigo genijev se je inženir in fizik vpisal z revolucionarnimi izumi, ki so pospešili razvoj električne industrije.

V svojem delovanju je vzpostavil več kot 700 patentov, najpogosteje pa ga povezujemo z izumom polifaznega sistema za izmenični tok, ki še danes omogoča učinkovit prenos električne energije.

V kasnejših letih se je Nikola Tesla zelo posvečal razvoju tehnologij za brezžični prenos podatkov – želel je preseči samega sebe in svoj takratni najuspešnejši izum. Že takrat je imel vizije o načinu komunikacije, ki so v veljavo prišle šele ob koncu 20. stoletja in se uveljavljajo še danes.

Večino svojih projektov je financiral sam

Letos je izšla knjiga z naslovom Nikola Tesla: Korespondenca z J. P. Morganom & Co, ki se nanaša na obdobje med letoma 1900 in 1934. Knjiga razkriva prevode pisem, ki jih je Tesla v dokaj neuspešnem iskanju sredstev izmenjal z bankirjema J. P. Morganom in njegovim sinom.

Gre za prvo objavo tega materiala v svetovnem merilu. V njej med drugim najdemo tudi Teslove članke, izrezke iz časopisov, poročila in opombe, ki vsebino biografsko, tehnično in zgodovinsko obarvajo ter jo postavijo v kontekst.

Znano je, da je Tesla večino svojih projektov financiral sam – zato je tudi kljub dobri prodaji nekaterih patentov umrl reven.

Z zbranega gradiva je razvidno, da je imel Tesla zelo velike vizije, ki jih je zaradi pomanjkanja sredstev težko uresničeval-

»Tesla je celo življenje živel v hotelih in svoj čas posvečal izumom, za katere je potreboval ogromno kapitala, ki ga je bil zmožen tudi sam sebi zagotoviti. Iz ničesar je bil sposoben ustvariti milijone, ki jih je nato vse vložil v svoje izume. V tem smislu je bil utopični altruist,« je povzel Tibor Hrs Pandur.

Tesla je eden od ekoloških pionirjev  

»Meni je Tesla fascinanten, ker je eden od ekoloških pionirjev – kot inženir se je usmerjal v razvoj sistemov, ki ne bi uporabljali fosilnih goriv in bi energijo reciklirali. Prav tako je večina njegovih tehnologij predstavljala temelje razvoja brezžičnih tehnologij 20. stoletja – med njimi je verjetno največji podvig eksperimentalna postaja za brezžični prenos podatkov WardenClyffe,« je povedal pisatelj.

Komentarji (2)

čarni vrag (ni preverjeno)

Tesla je potem ko je pustil študij na graški univerzi, slabo leto živel in delal v Mariboru. Zaposlen je bil pri nekem mariborskem podjetniku. Rad je kartal. Njegovo bivanje v Mariboru se je končalo, tako da ga je mariborska policija izgnala v rojstni Gospič. Očitno to obdobje ni nihče raziskal. Enako kot večina ljudi ne ve, da je drug genij Johann Kepler bival, res samo en mesec na Petanjcih.

tona iteb (ni preverjeno)

Ja prav imaš. Izgnan pa je bil, ker ni plačeval najemnine za stanovanje ...., kot praviš je kartal in igrat je tudi biljard, na glavni železniški postaji!!!! Vseeno pa mislim, da bi lahko Maribor izkoristil njegovo bivanje v Mariboru bolj pametno, z neko promocijo, npr. s kakšno spominsko tablo, kjer bi pisalo: V tej hiši je prbival Nikola Tesla........, itd. malo reklame za turiste, ki bi morda kupili kakšen spominek itd......!!!!!!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Starejše novice