Senat celjskega okrožnega sodišča je Kristijana Kamenika še drugič oprostil obtožb za štirikratni umor v Tekačevem leta 1997 in s tem pritrdil obrambi, da ni nobenih dokazov za očitana kazniva dejanja.

Kot je v kratki obrazložitvi oprostilne sodbe pojasnila predsednica senata Alenka Jazbinšek Žgank, so na tokratnem že tretjem sojenju Kristijanu Kameniku lahko presojali samo na podlagi tistih dokazov, ki so po izločitvi nekaterih ključnih, še ostali v spisu, ti pa Kamenika v ničemer niso povezovali s prisotnostjo na kraju tragedije.

Nič novega

Tudi priče, ki so jih po 25 letih spet vabili na sodišče, nekatere med njimi so tudi že preminile ali pa niso bile sposobne za pričanje, po tako dolgem času niso povedale nič več novega ali nič takega, kar bi obtoženega dodatno obremenilo, zato je sodišče lahko izreklo zgolj oprostilno sodbo, stroške postopka pa naprtilo državi.

Kamenik po razglasitvi sodbe ni želel komentirati dogajanja, češ da bo to storil šele, ko bo ta pravnomočna, njegova zagovornica Maksimiljana Kincl Mlakar pa je bila z razpletom zadovoljna in ga je tudi pričakovala.

Ni veliko presenečenje

Tožilec Gorazd Kacijančič je dejal, da bo o morebitni pritožbi še razmislil potem, ko bo prejel pisno sodbo. Sicer pa se zaveda, da je sodišče izločilo vse materialne dokaze, ki so bili obremenjujoči za obtoženca.

»Mi smo z ostalimi dokazi skušali dokazati krivdo, a očitno ti dokazi niso imeli teže. Verjetno lahko tudi rečem, da današnja sodba niti ni neko veliko presenečenje,« je še povedal.

Glede še enega osumljenca, po neuradnih virih nekaterih medijev hrvaškega državljana, za katerega je tožilstvo lani vložilo zahtevo za preiskavo, ni vedel povedati nič novega, ker da je v zvezi z njim na potezi sodišče.

Sodišče je sicer danes na zahtevo tožilca želelo zaslišati še dve priči, med njima eno anonimno. Do tega pa ni prišlo, saj je psihiatrično izvedensko mnenje za eno od njiju pokazalo, da ni sposobna pričanja, anonimna pa ni želela pričati, ker od tožilstva ni dobila potrebnih zagotovil o zaščiti, ki jo je zahtevala.

Ker je tožilstvo ocenilo, da za njene zahteve ni zakonskih pogojev, se je Kacijančič moral zadovoljiti z branjem njene izpovedi iz preteklosti.

Prvič leta 1997

Kameniku so prvič sodili leta 1997, ker naj bi marca 1997 v Tekačevem ustrelil 73-letnega Štefana Poharca, njegovo 75-letno ženo Frančiško ter njuni podnajemnici, 36-letno Heleno Krušlin in njeno 17-letno hčer Viktorijo.

Decembra leta 1999 je bil za štirikratni umor obsojen na 20-letno zaporno kazen. Sodba je bila razveljavljena. Na ponovljenem sojenju je bil oproščen. Tretje sojenje bi se moralo začeti že leta 2007, kar pa se ni zgodilo, saj je vmes zaradi preprodaje mamil pristal v zaporu v tujini.

Komentarji (16)

upokojenec70 (ni preverjeno)

Kakšno je to pravosodje, ki rabi 26 let za neko sodbo? NIKAKRŠNO. Sedaj pa lahko pričakujemo odškodninsko tožbo proti državi, odškodnino pa bomo plačali vsi davkoplačevalci.

ČAKIJA (ni preverjeno)

In tudi prav je tako, da se potem vidi, koliko so ti naši sodni uslužbenci v resnici vredni oz. koliko škode so nam sposobni narediti/leto. Na Kamenikovem mestu bi jaz državo tožil za vsaj 100milijonov €, ker iz statistike lahko potem predvidevamo, da bi dobil enega. Napizdili bi ga podobno, kot so tistega g. Uhernika, ki je sedel skoraj 10 let po nedolžnem, izgubil vse z družino vred, potem pa so se mu "oddolžili" z neko miloščino, ki ni dosegla niti 100k€. In Kamenik, za odvetnika si vzemi kriminalca Matoza. Potem zna biti, da boš pokasiral 3% zahtevanega...

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

.. (ni preverjeno)

Banda nesposobna sodnijki pa tožilci ste niti za kramp pa lopato držati nej sposobni.

koštrica (ni preverjeno)

.. ( Za Jankovičeve odpisane milijone si pa nej preklinjal sodnikov in tožilcov

In reply to by .. (ni preverjeno)

šerblin (ni preverjeno)

Torej pravica da Kamenik ni kriv je zmagala

ČAKIJA (ni preverjeno)

Zmagalo je pravo. To pa s pravico nima kaj dosti skupnega...

In reply to by šerblin (ni preverjeno)

Slo (ni preverjeno)

Pa nej slučajno Janša kriv?

Opazovalka (ni preverjeno)

Janša mi je sumljiv

In reply to by Slo (ni preverjeno)

Yfdyf (ni preverjeno)

Državi ali proti Slovenskim državljanom zaradi globoke države in skorumpiranega sodstva Mrššš !!!

anton77 (ni preverjeno)

Živejmo v Svobodi, torej vse kriminalce na svobodo, logično....

svétnikTunek (ni preverjeno)

Srmaaaaak,...!!!

čarni vrag (ni preverjeno)

Sodišče je izločilo vse dokaze ki so bremenili Kamenika. Čudno ka so tega poštenjaka Hrvatje in Italijani zaprli brez velkih ceremonij in je tan sedo duga lejta.

ČAKIJA (ni preverjeno)

Izločanje dokazov je postala stalna praksa. Ko je očitno, da obsodba BO, se pač poslužijo ljigavi odvetniki take tehnologije...

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

Pricakovano. Morilec je Hrvat. Nase tozilstvo in kriminalisti nemajo za burek. Zgleda ka so se skoro 30 let nazaj na sodniji odlocili, ka de te primer molzna krava za vse vpletene, ka nedo ge ostali brez publicitete in brez rednega dohodka 😝😝😝

koštrica (ni preverjeno)

Čestitke sodnikom posebej pa Kameniki .Če se je ukvarjal z drogo ne pomejni da je moril v Tekačevem .Želim njemi da za dobre pejneze toži državo.Če Jankoviči odpisujejo milijonske zneska naj še Kamenik zaslűjži

mostje (ni preverjeno)

Saj pa se znalo ka so k pokojnome starome odili bogašje ka je šeftal z njimi .Tak da tisti ka je klal je znal ka je stari mel pejneze

Starejše novice