Na soboškem okrožnem sodišču se nadaljuje pravda nekdanjega pacienta D.R., ki toži soboški zdravstveni dom zaradi nepravilnega zdravljenja aken z zdravilom Roaccutane in zahteva plačilo rente v višini 1000 evrov mesečno in 610 tisočakov odškodnine.

Kot priči sta bila zaslišana D.R. in njegov takratni dermatolog Mišo Radišić, ki je zaposlen v Dermatološki ambulanti Zdravstvenega doma Murska Sobota.  

Pred sodnico Marjetico Škerget Logar je prvi stopil nekdanji pacient Zdravstvenega doma Murska Sobota D.R., da bi pojasnil potek dogodkov. Tožnik je 26-letni elektrikar, ki se je sprva zaradi prehlada napotil k svoji osebni zdravnici B.B., ta pa je ugotovila obstoj aken in ga napotila v Dermatološko ambulanto v Mursko Soboto, kjer naj bi ga malomarno zdravil tamkajšnji specialist.

Doktor Radišić naj bi mu sprva predpisoval puder, nato pa še zdravilo Roaccutane, ki naj bi trajno poškodovalo njegovo zdravje, mu onemogočilo zmožnost za delo in ga dejansko prikrajšalo za normalno življenje. Gre za zdravilo, ki se uporablja sicer kot zadnja možnost zdravljenja aken, preden so preizkušeni vsi drugi načini. 

Se Radišić ni zmenil za stranske učinke?

Odgovornost pri tem pa naj bi bila prav pri dermatologu, ki je zaposlen v Zdravstvenem domu Murska Sobota, saj naj bi mu predpisoval sporno zdravilo predolgo, v prevelikih odmerkih in se obenem ni zmenil na opozorila pacienta o hudih stranskih učinkih, še več, pacienta naj bi zaradi njegovega pritoževanja celo nadrl, je povedal D.R. v svojem zaslišanju.

Odvetnik tožnika Dejan Rituper je kot dokaz o slabem delu Radišića predlagal celo komentarje bralcev Sobotainfo, ki so zapisali izkušnje z omenjenim zdravnikom pod enim izmed naših prispevkov.

Tako je D.R. pred sodnico prebral stranke učinke, ki jih je imel zaradi zdravila Roaccutane, od glavobolov, vrtoglavice, motnje vida, do suhih ust, mišične oslabelosti in krčih v prebavilih. Prve težave naj bi se začele pojavljati v petem mesecu jemanja zdravila, Roaccutane pa je jemal 1 leto in 1 mesec, med letoma 2008 in 2009. Zdravljenje z zdravilom naj bi sicer potekalo od 16 do 24 tednov, pred morebitnim ponovnim zdravljenjem pa je potrebno narediti najmanj 8-tedenski presledek. Radišić naj bi mu predpisoval v začetku manjšo dozo 20 miligramov dopoldan in 10 miligramov zvečer, nato pa vse večje doze in na koncu naj bi jemal dvakrat dnevno po 30 miligramov zdravila Roaccutane. Na koncu je pristal v bolnišnici, saj je imel krvni tlak nad 200, ob tem pa naj bi zaradi stalne žeje spil tudi do 10 litrov vode na dan. Zdravilo je nato prenehal jemati, ampak simptomi so ostali, ravno tako je bilo zdravljenje povišanega krvnega tlaka neuspešno. 

D.R., ki je bil sicer obetavni športnik, zaradi zdravljenja ni zmogel dokončati dveh dodatnih let srednješolskega izobraževanje in je ostal s triletno šolo, poleg tega pa nikoli ni bil zaposlen. Pred leti ni prestal zdravniškega pregleda za zaposlitev v podjetju Elektro Maribor, je pa pozneje še dobil odločbo Zavoda RS za zaposlovanje o nezaposljivosti. 

Pričanje zdravnika v nasprotju s pacientovim

Po zaslišanju tožnika D.R. je pred sodnico stopil še Mišo Radišić. Povedal je, da se zadeve ne spomni točno, saj je že dolgo od tega in je zato moral pogledati v zdravstveni karton. Tožniku naj bi tako sprva predpisoval lokalno terapijo, nato antibiotike in šele zatem Roaccutane. Radišić pravi, da mu je predpisoval manjšo dozo le 20 miligramov na dan, nato pa je to dozo, v skladu s potekom zdravljenja, povečal na 30 miligramov na dan. Predpisane doze naj bi bile celo manjše od priporočenih. 

D.R. naj bi na pregledu pri njem bil šestkrat in se nikdar ni pritoževal glede morebitnih stranskih učinkov. Poleg tega naj ga ne bi bilo na pregled v maju 2008 in je nato prišel v juliju 2008, ko sta terapijo prekinila in jo nadaljevala šele v septembru.

Ta navedba je sprožila nekaj polemik, saj je Rituper izpostavil obvestilo zdravniku, kjer je Radišić zdravilo predpisal v juliju. Slednji je to potrdil, ampak da je to v kartonu nato preklical in se izdaja zdravila ni zgodila. Zdravnik je še dejal, da predpisuje Roaccutane že 25 let in nikoli ni bilo nobenih težav, jemali naj bi ga tudi športniki, pri tem pa je izpostavil Petra Prevca. 

Na epilog bomo čakali še dolgo

Glede na nasprotujoče izjave zaslišanih prič, tožnika D.R. in njegovega nekdanjega zdravnika Miša Radišića, je Rituper predlagal poizvedbo pri Pomurskih lekarnah glede nabave zdravila in izvedensko mnenje Komisije za fakultetna izvedenska mnenja Medicinske fakultete v Ljubljani. Za ekonomičnost postopka je predlagal še vmesno sodbo, da se ugotovi utemeljenost tožbenega zahtevka.

Odvetnica, ki zastopa Zdravstveni dom Murska Sobota je predlagala pridobitev zdravstvenega kartona D.R., dokumentacijo z zdravniškega pregleda, ki ga tožnik ni prestal in dokumentacijo Zavoda RS za zaposlovanje, ki se nanaša na odločbo o nezaposljivosti tožnika. Poleg tega je ponovno odprla še vprašanje zastaranja zahtevka. Z dokaznimi predlogi so se oboji strinjali, zato je sodnica sklenila, da je prvi narok za glavno obravnavno s tem končan. 

Nadaljevanje pravde je zaradi poizvedb in pridobitve izvedenskih mnenj preloženo za nedoločen čas. Zelo verjetno je, da se bo glavna obravnava zgodila šele po sodnih počitnicah, ki trajajo med julijem in avgustom. 

Komentarji (41)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Renta (nepreverjen)

No, zdaj de ZD meu na svojon proračune še eno dodatno rento! Eno že plačujejo eno do pa še! Što de za tou odgovarjo, pouleg toga pa majo zelo nesposobno pravno službo!

Sobočanc (nepreverjen)

Najslabši zdravstveni dom v sloveniji.

gost12 (nepreverjen)

Če že, te zaradi polpismenih pacientov keri nevejo prešteti stranskih učinkov zdravila na škatlici.

tudi sam sem jemal Roaccutane in mi je uspelo dokončati gimnazijo ter univerzitetno diplomo.

In reply to by Sobočanc (nepreverjen)

Gibanica2 (nepreverjen)

Zakaj se lazes?

In reply to by gost12 (nepreverjen)

df (nepreverjen)

DF tij si sploj nej pismeni ka itak maš samo osnovno šolo končano ka še li gimnazijo. Diplomo pa itak samo senjaš kda maš mokre sanje. Proti takšoj bolezni kak jo maš tij moreš jemati prokleto močne tablete in poleg toga še sledi zdravlenje v ormoži.

In reply to by gost12 (nepreverjen)

tol. (nepreverjen)

gost12 .......... Te je to zdravilo ,dobro ,če ti je pomagalo končati univerzitetno diplomo .

In reply to by gost12 (nepreverjen)

askjldfhlasjd (nepreverjen)

Ne meči vseh zaposlenih v isti koš!

In reply to by Sobočanc (nepreverjen)

claudia... (nepreverjen)

Ni kriv zdr. dom, krivi so ić-i, ki tam delajo. Dosti je podobnega sranja, samo v javnost ne pride. NAŠI zdravniki odhajajo v tujino, leva vlada pa uvaža ič-e iz juge in Bolgarije in trdijo, da so primerljivi našim, kot da spodaj ne bi bilo korupcije.

In reply to by Sobočanc (nepreverjen)

zgrejbaš (nepreverjen)

mislin, obetavni športnik- brez dela, obetavni delavec elektra- brez dela 26 let star, enostavno neda se njemi delati, pa bi rad zdaj skasejro na račun doktora, vejpa vsako zdravilo ima napisano notri kakšni so stranski učinki, ali pa je obetavnež nej znal prešteti

claudia... (nepreverjen)

Hej pameten, a ne obstajajo izjeme??? posebej pri južnjakih? Ali bi upal k muslimanskemu zdravniku?

In reply to by zgrejbaš (nepreverjen)

Tandjani (nepreverjen)

Če ste bili že kdaj pri tem zdravniku na pregledu, potem veste koliko je ura.

pa dajte no... (nepreverjen)

"D.R., ki je bil sicer obetavni športnik, zaradi zdravljenja ni zmogel dokončati dveh dodatnih let srednješolskega izobraževanje in je ostal s triletno šolo, poleg tega pa nikoli ni bil zaposlen."
Fuzbal je špilo v ograček ligi, namesto fčinja pa je rajši šank podpejro..... zdaj pa je doktor kriv ka je on nej šoule napravo.

claudia... (nepreverjen)

Potem pa ti še naprej lepo imej jugo-zdravnike! Za vse zdr. probleme v Sloveniji do zdaj, so vse odgovorni južnjaki (Radan, Katić,Petrović, ...)!!! Namerno neopazno nas zastrupljajo!

In reply to by pa dajte no... (nepreverjen)

Karma (nepreverjen)

Peric

In reply to by claudia... (nepreverjen)

Jožek11 (nepreverjen)

Mamca ti se peljala v jugu. v jugu si narejena. Jugić te naredil z tovarniško napako

In reply to by claudia... (nepreverjen)

Miha Kos (nepreverjen)

Jugo zdravniki so precej boljši od naših, še posebej srbski. Pojdi na kirurški oddelek ali anesteziološki, tisti ki rešujejo vsak dan življenja. Vprašaj kdo je alfa in omega. Si slišal priimke Vrbanec ali Koprivica. Pozanimaj se, kdo je edini, ki dela regionalno anestezijo vseh zvrst, pa ne samo v Murski, še širše. LP hlapci

In reply to by claudia... (nepreverjen)

Občan3 (nepreverjen)

No kakor koli krijf doktor ali pacient izsiljuje, pogrešam vseeno izjavo s strani vodstva zavoda. Bilo bi koretno do vseh pacientov, da povejo ka so glede toga napravile znotraj samoga zavoda, ka ne bi več prišlo do takšnih zapletov in morebitnih napačnih zdravljenj! Mislim, ka zavod more meti strokovni svejt pa nekoga što vodi ta svejt in ta organ je praf za takše zadeve ka jih obravnava pa naj povejo, če je doktor delo v skladu z doktrino zdravljenja in naj ga podprejo ali pa povejo ka je pač zajebo! Vse drujgo je nesmiselno ka se tu na forume raspravla pa pijše, stroka pa modro molči!

Rosenkrantz (nepreverjen)

Svasta..ka si pismen? Preberi stranske ucinke..zdaj pa bi bliznjico udaril pa v penzijo. Mislim.. sodisce pa se se ukvarja s takimi.

,,, (nepreverjen)

zdaj smo zvedli zakoj več prevec ni tak kot nekoč

Vaše ime (nepreverjen)

Obnasanje doktora je ena pesem, cloveska prizadost pa druga. Pozabimo zdaj kak se je doktor obnaso pa se malo obrnimo na te stranske ucinke. Ljudje se prevec operajo na pacientove pravice, premalo pa pomislijo na pacientove DOLZNOSTI. Pa ci poglednemo ze, nej ti trbej biti ekstremno solani pa usmerjeni v zdravstvo, ka znas ka po jemanji zdravila stranski ucinki pridejo do izraza po krajson casi jemanja nej pa po pol leta ali se duze. Ce je majster “obetavni” sportnik vido ka njemi zdravilo NE PASE bi naj preneho z jemanjon zdravila in obvesto doktora, ci se je doktor neprimerno obnaso bi ga naj menjo. Ci pa nemre presoditi kda prenehati jemati zdravilo zaradi prevelkoga vpliva stranskih ucinkov pa naj se do psihiatra stopi, ker ga definitivno nuca. Naj se delat spravi smrklas. Ge je pa do zaj bil? ce se ne to dogajalo leta 2009 (ce san dobro prestela)...po pravni podlagi se lejko kelko znan tozi nazaj za tri leta od povzrocene skode za zdravstveno napako. aham...zdaj je vendar vido ka je delo nej za njega pa dobo žule pod pazduhami pa si zmislo ka bi mogoce lejko na taksi nacin do pejnez priso. Kama bi pa prisli ce bi se saksi drugi nori napravo pa si zmislavo kakse stranske ucinke je dobo od zdravil (KER JIH SAKSO ZDRAVIL MA - NO SHIT) kere jemle. Ce jemles zdravilo je moznost tudi za pojav stranskih ucinkov..ali jih pa ne jemli. Simple as that. Samo te de pa doktor pa kriv ka neje zdravila predpiso.

claudia... (nepreverjen)

Pa to zdravnik mora videti in preprečiti - mi smo nevedni!

In reply to by Vaše ime (nepreverjen)

Vaše ime (nepreverjen)

draga Claudia, jemanje zdravila je cisto tvoja volja. Stranski ucinki pa so itak pri vsakson zdravili, se pri zelo opevanon Lekadoli. Zdravnik nemre prepreciti stranskih ucinkov ker je seveda skoraj nemogoce napovedati v koliksni meri in kaksni do se pojavili pri vsakon posamezniki. Tudi pri lekadoli lejko dobis hujse stranske ucinke, nisce je pa nej jasnoviden ka bi predvido za vsakoga posameznika ka de se njemi pojavilo. Mislin pa ka je vecini lidi jasno (ali pa tudi nej) ka ob pojavi kakrsnoga koli resnoga stranskoga ucinka vcasi preneha jemati zdravilo pa se oglasiti pri doktori. Tak si vendar nej nevedna ka stranskih ucinkov nebi prepoznala ali? :D

In reply to by claudia... (nepreverjen)

Jožek11 (nepreverjen)

je bome si

In reply to by claudia... (nepreverjen)

nevenneven (nepreverjen)

sem hodil pred leti k temu dermatologu PRVIČ in ZADNJIČ škoda izgubljati besed......pa tudi ova gospa v žuti kuči samo, da ti proda nekakšne kreme in drugo sranje pomaga pa skoraj nič ali pa čisto NIČ glavno, da gospa to proda....tako, da je Maribor edina izbira.

derma derma (nepreverjen)

Ja, "soboška" medicina je z dermatologijo v (oprostite) totalnem kurcu.
Spakivajte se v Maribor, či dermatologa nucate.

Bučka (nepreverjen)

Ta " doktor" je gnoj od gnoja, tudi meni je predpisal zdravilo, pa sen prebrala stranske učinke ib rahe šla k drugemu zdravniku. Da o prostaškem obnašanju ne govorim. Ne vem zakaj ga še imajo na plačilni listi v ZD???

afta he (nepreverjen)

Kdo je direktor v zdravstvenem domu da to dopušča. Si pacienti zmišljujejo neprimerno ravnanje dermatologa. Če je to res, v kar ne dvomim, bi moral direktor že zdavnaj ukrepati in ga nagnati, pa tudi če bili nekaj časa brez dermatologa. Ker pa ne ukrepa si zasluži odhod tudi on. Saj pa v Soboti obstajajo neke privat dermatološke ambulante. Ali pa bi hodili pacienti v Maribor. Ne vem zakaj ga nimajo v SB Murska Sobota.

In reply to by Bučka (nepreverjen)

. (nepreverjen)

oba sta kriva, zdravnik absolutno, ker tudi z drugimi je nepravilno ravnal, sam imam tudi ZELO slabe izkušnje z njim, zato naj plača kazen in odškodnino, vendar ne toliko kot zahteva pacient, ker si je tudi sam kriv, če je dalje jemal tablete, čeprav je že kazal znake problemov. Da nima ne en ne drugi toliko v glavi, je več kot žalostno. Povsem prav, da se sedaj bije bitka preko sodišča.

stary1 (nepreverjen)

ali obstoja kakšno cepivo
da me štrom ne bi stresel

ehmeti mehmeti (nepreverjen)

močan šnops

In reply to by stary1 (nepreverjen)

Plačilo na domu (nepreverjen)

Taj Radišič je še na prostosti???
In še dela kot zdravnik????
To ni normalno!!

Ferdooo (nepreverjen)

...Ć

In reply to by Plačilo na domu (nepreverjen)

Nikoli ne veš … (nepreverjen)

Pubeca in njegov primer dobro poznam. Za nastale zdravstvene težave je s pomočjo bližnjih napravil vse, kar je vedel in znal, da bi se mu zdravje popravilo. Kljub zdravstvenim težavam je priskočil na pomoč in pomagal, kolikor je lahko.To pišem zato, saj nekatera od vaših ozkogledih in laičnih razmišljanj blatijo njegovo že tako trpeče življenje...

juuj (nepreverjen)

kaj se lažeš
jaz sem te tablete goltal kot bonbone
in uspešno završio politično šolo v kumrovcu
je res da sem v obraz malo rdeč
a doktor pravi da zaradi članstva v zvezi komunistov

In reply to by Nikoli ne veš … (nepreverjen)

tonek45 (nepreverjen)

ti si hodo na bankomat gledat da de potpora socialna prišla pa dvakrt šel od BTC-ja pa do knjžnice pa bul državi samo v breme

In reply to by juuj (nepreverjen)

Jožek11 (nepreverjen)

jaz sem ih jemal in sem si ime spremenil Ivan v Janša in zdaj me ati dediji imajo radi

In reply to by Nikoli ne veš … (nepreverjen)

hgdikku (nepreverjen)

poslati ga na goli otok zabijat kamenje pa nede mel aken

rafael (nepreverjen)

ti pa si za Hrastovec brez izhoda

In reply to by hgdikku (nepreverjen)

rafael (nepreverjen)

Tudi jaz imam slabe izkušnje z totim Mišo Radišić On sam ne pogleda sam piše piše zdravila. Če ga kaj zmotiš te nadere. Pa še bosanskem jeziku.

juuj (nepreverjen)

to praviš ti
kar pravim jas
je ne

In reply to by rafael (nepreverjen)

Žanina123 (nepreverjen)

Zdravljenje je trajalo predolgo. Ob omembi slabega počutja me je ignoriral češ da to jemljejo tudi njegi otroci in da si domišljam stvari ker sem brala stranske učinke zdravil. Pristala v psihiatrični obravnavi, ne zmožna sem bila stati ali biti takrat pri pouku. Se sedaj imam težave.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice