FOTO: BOBO
Jutri bo na 514 lokacijah po Sloveniji maraton nadzora hitrosti. Zbrali smo lokacije meritev na območju Policijske uprave Murska Sobota.

Na 514 lokacijah po Sloveniji bodo jutri policisti preverjali, kako hitro vozite. Gre za maraton nadzora hitrosti, nadzor bo potekal od 8. do 19. ure, hitrost pa bo preverjalo kar 214 policistov.

Občasno se jim bodo pridružile tudi ostale policijske patrulje, ki bodo nadzor opravljale ob rednem delu.

»Vozniki, spoštujte omejitve in prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti. Ne zaradi strahu pred globo, temveč zaradi svoje varnosti in varnosti drugih,« opozarjajo.

Z maratonom nadzora hitrosti želijo spreminjati vozniške navade

Aktivnosti za umirjanje prometa policisti izvajajo skozi vse leto. Maraton nadzora hitrosti je le eden od načinov, s katerim opozarjajo na nevarnost prehitre vožnje

Osnovni namen tovrstnega nadzora ni usmerjen v kaznovanje voznikov, ampak v spreminjanje njihovih vozniških navad, pravijo. 

Vožnja v skladu s predpisi od voznikov zahteva, da spremljajo prometno signalizacijo in se ravnajo po omejitvah hitrosti, nikakor pa ni namen nadzora, da bi vozniki v pričakovanju kontrol vozili nerazumno počasi in s tem ovirali promet. 

»Od voznikov torej pričakujemo, da poznajo omejitve hitrosti in da jih vseskozi spoštujejo, predvsem pa da takšen vzorec vožnje obdržijo tudi takrat, ko ni nadzorov,« pojasnjujejo policisti. 

Z vidika prometne varnosti januar slabši

Mesec januar praviloma spada med najbolj prometno varne mesece v letu. Kljub temu je policija v letošnjem januarju obravnavala že štiri smrtne prometne nesreče, v katerih so življenje izgubile štiri osebe. 

Za primerjavo. V letu 2021 so slovenske ceste januarja vzele eno življenje, v letu 2020 pa tri. 

V začetku januarja je nepreviden voznik zaradi neprilagojene hitrosti trčil v pešca, ki je na kraju umrl. V nadaljevanju so obravnavali še tri smrtne prometne nesreče, v katerih so umrli vozniki osebnih oziroma tovornih vozil; dve nesreči sta se zgodili zaradi neprilagojene hitrosti, ena pa zaradi nepravilne strani oziroma smeri vožnje, ki je v povezavi z neprilagojeno hitrostjo pogost vzrok najhujših nesreč. 

Kot kažejo ugotovitve policistov, noben od treh umrlih voznikov ni uporabljal varnostnega pasu, ki bi jim lahko rešil življenje

Naj bo februar boljši, brez nepotrebnih tragičnih zgodb, opozarjajo policisti.

To so vse lokacije meritev na območju Policijske uprave Murska Sobota ...

Vir: Policija.si

Lokacije meritev so za območje celotne Slovenije objavljene tukaj.

Življenje lahko rešiš že z majhnimi dejanji: Pripni se in zmanjšaj pritisk na stopalko za plin!

Kljub nenehnim opozorilom in preventivnim nasvetom, kljub dejstvu, da lahko na hitrost vožnje vozniki vplivajo sami že z neznatnim zmanjšanjem pritiska na stopalko za plin, se zaradi neprilagojene hitrosti še vedno zgodijo številne prometne nesreče. Velikokrat tudi najhujše.

Udeleženci v vozilih prav tako pogosto še vedno ne uporabljajo varnostnih pasov, čeprav pripenjanje varnostnega pasu vzame le nekaj sekund, obenem pa bistveno pripomore k zmanjšanju posledic prometnih nesreč. Lahko celo reši življenje.

Nerazumljivo je, da s takšnimi neznatnimi dejanji lahko bistveno izboljšamo varnost na naših cestah, a jih še vedno zanemarjamo.

Zato policisti znova pozivajo: »Bodimo odgovorni, vključimo varnostne ukrepe v svoje vozniške navade, vozimo spoštljivo, previdno in strpno. Življenje je najdragocenejša stvar, ki jo imamo, varujmo ga!« 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
hadik (nepreverjen)

Postavite se med 14. in 16. uro v genterovsko križišče. Tu že eno leto ni za videti nobenega v modrem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pozorni (nepreverjen)

Ja ja. Hitrost. Merite na prave mejstaj v naselje in ob prave vöraj. Nej pa prijte drejmat te, gda skoron nega prometa.
Pa malo kontrolejrajte vožnjo skoze rdejčo. Gnes gojno san lepau čako pred rdejčo na püconskoj ravnice ge je polovična zapora, pa san mislo, ka de somar na menej skočo, kak se je prpelo. Nej lipau se je skauz rdejčo odpelo, ge san pa somar vö spadno ka san čako zelejno. Trij lejta nazaj pa je v pričo policajov pre Hofere v Sobote skauzi rdejčo odpelo in mi izsilo prednost, policaj pa je samo skomigno z ramami, ka je za tiste den zadosta skasejro pa se je vkuper z radaron na postajo vračo. Dobro ka san skapejro, ka se of nede stavo pa san se ges. Prišlo be lejko do takšega karambola, štere bi meo lejko usodne posledice, ka je of dobesedno nizko preleto skauz križišče.

Starejše novice