Fotografija je simbolična
Stanje prometne varnosti se je v lanskem letu na pomurskih cestah poslabšalo.

Med leti 2013 in 2021 je v prometnih nesrečah na pomurskih cestah umrlo 49 udeležencev.

In sicer pet kolesarjev, deset pešcev, devet potnikov, sedem voznikov motornih koles, 15 voznikov osebnih avtomobilov, dva voznika mopeda in en voznik tovornega vozila. 

Lani devet mrtvih na pomurskih cestah

Lani je bilo na območju Policijske uprave Murska Sobota obravnavanih za 22,4 odstotka več prometnih nesreč kot leto prej.

V prometnih nesrečah je devet udeležencev izgubilo življenje, 36 jih je bilo hudo in 317 lahko telesno poškodovanih. 

Največ nesreč zaradi neprilagojene hitrosti

Poslabšanje varnosti nekaterih kategorij udeležencev v prometnih nesrečah: 

  • kolesarji udeleženi v 82 prometnih nesrečah, en mrtev, šest hudo telesno poškodovanih. Od 82 prometnih nesreč so jih kolesarji povzročili 54.
  • še posebej v letu 2021 izstopa najbolj ogrožena kategorija udeležencev v cestnem prometu - pešci. V 16 prometnih nesrečah jih je pet umrlo, pet je bilo hudo in pet lahko telesno poškodovanih. 

Še vedno pa se na pomurskih cestah vsaka peta prometna nesreča zgodi zaradi neprilagojene hitrosti, v vsaki osmi pa je prisoten alkohol. V povprečju je vsak 35 odrejeni preizkus alkoholiziranosti, pozitiven. 

Posebna pozornost namenjena pešcem in kolesarjem

V policiji si prizadevajo, da bi s svojim delom, to je stalnim in kontinuiranim nadzorom izboljšali varnost cestnega prometa. Zato bodo v prihodnjih dneh še bolj okrepili prisotnost v prometu. 

Ob vseh že načrtovanih aktivnostih bodo tako policisti ob rednem delu povečali nadzor cestnega prometa, ki bo usmerjen v najbolj pogoste in problematične dejavnike najhujših prometnih nesreč, kot sta denimo prehitra vožnja in vožnja pod vplivom alkohola. 

  • Sicer pa policisti ponovno pozivajo vse udeležence v cestnem prometu, da vozijo previdno ter zbrano, hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cesti, uporabljajte varnostne pasove, med vožnjo ne telefonirajte in vozite trezni. 
  • Posebna pozornost naj bo namenjena pešcem, kolesarjem in voznikom enoslednih motornih vozil. Le na tak način bo vsak dal svoj prispevek k večji varnosti na naših cestah. 

Sicer pa so policisti včeraj, v nedeljo, med 11. in 17. uro na pomurski avtocesti izvedli poostren nadzor cestnega prometa.

Ugotovljenih je bilo 59 kršitev prometnih pravil. V tridesetih primerih so ukrepali zoper voznike, ki so prekoračili dovoljene hitrosti. 

Najvišja izmerjena hitrost je bila 183 kilometrov na uro. Enajst kršitev so beležili zaradi kršitev tovora na vozilu in 18 drugih kršitev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice