Policija opozarja na ponovno povečan pojav spletnih goljufij. Tokrat so na vrsti tako imenovane direktorske prevare, v tujini znane kot »CEO/BEC fraud«.

Slovenske družbe in organizacije so v zadnjem obdobju spet tarča spletnih goljufov. Gre za tako imenovane direktorske prevare, pri katerih goljufi v imenu direktorja običajno računovodstvu ali tajništvu družb oziroma organizacij pošiljajo elektronska sporočila z navodili o nakazilu več deset tisoč evrov na transakcijski račun v tujini.

Goljufi prav tako naprošajo za preverjanje trenutnega stanja finančnih sredstev na računu družbe in možnosti takojšnjega plačila, pri čemer posredujejo vse potrebne podatke prejemnika nakazila. Največkrat gre za transakcijski račun fizične ali pravne osebe v Veliki Britaniji in Španiji.

Imetniki bančnih računov so tako imenovane denarne mule, ki nakazan znesek praviloma takoj dvignejo in po drugi denarni poti, navadno z nakazilom prek plačilnega sistema Western Union, prenakažejo goljufom, določen znesek pa obdržijo kot provizijo za opravljeno storitev. Ti plačilni sistemi ne omogočajo popolnega sledenja denarnim transakcijam, zato je sled za denarjem lahko za vselej izgubljena.

Finančna škoda že presega 300.000 evrov

V zadnjih dveh tednih je Policija na območju policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Kranj in Nova Gorica obravnavala več spletnih goljufij tipa direktorskih prevar.

»Pri tem so slovenski subjekti utrpeli finančno škodo v skupni višini preko 300.000 evrov,« so povedali na Policiji.

Gre za lažna sporočila, ne nasedajte goljufom!

V Policiji pozivajo vse družbe in organizacije, naj bodo pozorni na morebitna prejeta tovrstna elektronska sporočila – predvsem, kadar gre za sumljiva naročila za izvedbo takojšnjih plačil v tujino; kadar gre za osebe, s katerimi družba do sedaj ni poslovala ali kadar pošiljatelj obvešča o nenadni menjavi številke transakcijskega računa.

Ob prejetju sumljivega elektronskega sporočila o nakazilu denarja Policija svetuje:
-    preverite elektronski naslov pošiljatelja, ki je običajno podoben direktorjevemu;
-    storilci elektronsko sporočilo priredijo na način, da se v glavi sporočila izpišeta pravo direktorjevo ime in priimek, pri ogledu zaglavja oziroma podrobnosti o pošiljatelju pa je razviden elektronski naslov, ki dejansko ni direktorjev oziroma je lažen, običajno pa vsebuje besede oziroma domene mobile-cable.com, naver.com, zoho.eu, aol.com ali aol.de;
-    preverite pristnost vsebine elektronske pošte pri odgovornih osebah v družbi;
-    ugotovite, ali sploh obstaja podlaga za tovrstno nakazilo pri odgovornih osebah.

Če pride do goljufive transakcije, o tem takoj obvestite banko, s katero poslujete. Zadevo prijavite na najbližji policijski enoti. V tovrstnih primerih kriminalistična preiskava poteka v smeri preiskovanja sumov storitve kaznivega dejanja goljufije in zlorabe osebnih podatkov.

Komentarji (5)

someone1 (ni preverjeno)

Tu na sobota.info tudi oglašujejo prostitucijo, spolne bolezni, delo na črno. Ukrepajte!!!!!

lpp (ni preverjeno)

Ka je zdaj sobotainfo?
Ge so plačani oglasi od "Dobre družbe"? Ajmo... ne nucate peneze? hahaha :D

mmmm (ni preverjeno)

Naj svarijo tudi pred tistimi policaji na Brniku ka so vse delali

Culle (ni preverjeno)

Naj plačajo budale naivne!

ohz51632

To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje. Prvi mesec sem prejel 29736 dolarjev za delo 3 ure na dan. Začel sem pred štirimi meseci in takoj domov odnesel vsaj 7835 do 9454 dolarjev na teden.

------- >>>>> www.Trade46.Com

Starejše novice