Slika je simbolična.
Nova smrtna žrtev v gorah ...

Policisti so včeraj med izvajanjem policijskih nalog in observaciji terena s helikopterjem, okoli 14.30, na območju gore Kepa v občini Kranjska Gora, opazili truplo moškega, ki je ležalo ob strugi potoka, nad območjem akumulacijskega jezera hidroelektrarne.

Po do sedaj zbranih obvestilih gre za 28-letnega moškega, državljana Poljske, za katerega so poljski varnostni organi že pred časom razpisali pogrešanje. 

Pokojni naj bi se v zadnjih dneh gibal po planinskih poteh na severni strani Karavank na območju Avstrije. Aktivnosti v zvezi iskanja pogrešanega so izvajali slovenski policisti kot tudi avstrijski varnostni organi.

Nesreča se je zgodila pod snežno mejo

Okoliščine kažejo, da je pokojnik pri prečkanju manjše grape zdrsnil v globino. Nesreča se je zgodila pod snežno mejo, na kopnem terenu, ki pa je na kraju strm in tudi spolzek. 

V zadnjih dneh so bile na tej višini tudi nizke temperature in obsežnejše padavine.

Na kraju je aktivnosti izvajala helikopterska posadka z Brnika s policistom gorske enote in reševalci iz Gorske reševalne službe Mojstrana. 

Pokojnik je bil s helikopterjem policije prepeljan v dolino. Policisti bodo o vseh okoliščinah dogodka obveščali pristojno državno tožilstvo.

Razmere v visokogorju so nevarne

Policisti ob tem pozivajo k veliki previdnosti in odgovornosti. Razmere v visokogorju so nevarne.

Čeprav se na pogled zdi, da so razmere varne, je stanje diametralno nasprotno. Teren v visokogorju je ponekod leden, potrebna je zimska gorniška oprema, veliko izkušenj in maksimalna previdnost. Posamezna območja so nevarna tudi zaradi opasti in klož. Previdno ravnajte tudi turni smučarji.

Zaradi morebitnih spreminjajočih vremenskih razmer, snežnih pasti in s tem nevarnosti za nesreče pred odhodom v gore svetujejo sprotno spremljanje Agencije Republike Slovenije za okolje.

Starejše novice