Slika je simbolična (foto: Bobo).
Naša civilizacija se nikoli doslej ni soočila s takšnim podnebjem, je ob razglasitvi rekordno vročega februarja na globalni ravni dejal direktor službe Evropske unije za spremljanje podnebnih sprememb Carlo Buontempo.

V prvi polovici februarja je svet prvič zabeležil štiri zaporedne dni, ko je temperatura za dve stopinji Celzija presegla predindustrijske ravni.

Služba Evropske unije za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus je včeraj potrdila, da je bil februar na globalni ravni za 1,77 stopinje toplejši od ocen za predindustrijsko obdobje med letoma 1850 in 1900.

S tem se je nadaljeval več kot leto dni trajajoč trend mesecev, ki za najmanj 1,5 stopinje presegajo predindustrijske ravni, kar je meja, ki so si jo leta 2015 zadale države podpisnice pariškega podnebnega sporazuma.

Hkrati je bil letošnji februar deveti zaporedni mesec z rekordno temperaturo. Za Evropo je to druga najtoplejša zima od začetka meritev.

Kaj napovedujejo za preostanek letošnjega leta?

Direktor Službe Evropske unije za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus Carlo Buontempo je za francosko tiskovno agencijo AFP nove meritve komentiral z besedami, da se »naša civilizacija nikoli doslej ni soočila s takšnim podnebjem«. 

Kljub temu da Copernicus podatke neposrednih meritev beleži samo od 40. let prejšnjega stoletja, pa je mogoče priti do takšnega sklepa z obstoječim znanjem o stanju podnebja v preteklosti.

Še posebej je bila topla prva polovica februarja, ko so globalne povprečne temperature štiri dni zapored za dve stopinji presegle predindustrijske ravni. To je še posebej izjemno, ker so tak dnevni ekstrem znanstveniki sploh prvič zabeležili pred nekaj meseci.

Poleg globalnega segrevanja kot posledice človekovih aktivnosti k rekordnim temperaturam letos prispeva tudi aktualen naravni podnebni vzorec El Nino

Buontempo ocenjuje, da bo ta pojav, ki privede do otoplitve površja Južnega Pacifika, minil do začetka poletja na severni hemisferi. Zaradi tega je možno, da se bo trenutni trend rekordov prekinil, leto 2024 pa morda ne bo najtoplejše od začetka meritev.

Komentarji (5)

smrkci (ni preverjeno)

Kaj vam ni jasno čisto enostavno bogataši so za vse krivi,planet je uničen zaradi profita in kdo ima profit bogataši ,čisto enostavno a ne.

666 (ni preverjeno)

Tak dugo tokeč človeštvo nede gor prišlo ka pejnez nemremo jesti de tak ostalo. Vse se vrtij okauli pejnez. Na svejti je takšna tehnologija ka bi se vse rejšilo glede smradenja planeta, ampak nega vaule in tau vse samo zaradi pejnez in bogatunstva. Prišel de pa čas kda de MATI NARAVA oz. Baugec potegno črto in te de bogatun glij tak nemijlo cvijlo kak vsi ostali, ker trenutno drüjgoga planeta nega.

Wettmn (ni preverjeno)

od ocen za....
Skratka izmišljujemo si na polno. Ker so plačani za to. Vreme šele resno spremljamo od 50 let prejšnjega stoletja.

Vajz (ni preverjeno)

Ajde ne motaj, pa nan ne kaži mejseca v voudi.

In reply to by Wettmn (ni preverjeno)

of majči (ni preverjeno)

Tou tij po sebi gledaš? Ali pač ponavlaš floskule od nekšoga nepismenoga 'strokovnjaka' po internete?

In reply to by Wettmn (ni preverjeno)

Starejše novice