V hudem požaru na odlagališču odpadkov v Totovcu, je zagorela odpadna plastika. Oblasti še vedno odsvetujejo zadrževanje na prostem.

V požaru, ki je v soboto popoldne izbruhnil na odlagališču odpadkov v Totovcu, približno 40 km oddaljenem od Murske Sobote in 10 km od slovenske meje, so zagorele bale odpadne plastike. Požar omejuje približno 30 gasilcev z 10 vozili iz poklicne gasilske enote iz Čakovca ter več prostovoljnih gasilskih društev. Zaradi izjemno visokih temperatur, ki nastajajo pri gorenju plastike, požara ne gasijo. Po nekaterih predvidevanjih, bi lahko gorelo še nekaj dni, saj gre za močno stisnjeno in balirano plastiko, ki lahko gori zelo dolgo.

Z zemljo preprečili širjenje požara

Civilna zaščita mesta Čakovec se je sinoči sestala, da bi se dogovorili glede nadaljnjih korakov. Predsednik štaba za civilno zaščito Mario Medved je povedal, da je do požara prišlo okoli četrte ure popoldne na odlagalni ploščadi, nato pa se je razširil na zaprti del odlagališča, kjer so se nahajali plastični odpadki.

Kot je pojasnil Medved, so gasilci nemudoma pričeli navažati zemljo, da bi s tem preprečili nadaljnje širjenje požara na druge dele odlagališča, kar jim je tudi uspelo. Požar je tako trenutno pod nadzorom.

Odsvetujejo zadrževanje na prostem

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl Pal je že sinoči napovedala, da bodo čez noč naredili analizo zraka na širšem območju odlagališča, da bi ugotovili ali je dim škodljiv za zdravje ljudi. Dokler ne bodo znani rezultati analize, priporoča, da prebivalci okoliških krajev preventivno ne zapuščajo svojih domov ter ne zračijo prostorov. Najbližje hiše so sicer od odlagališča oddaljene 500 do 600 metrov.

Požar se je sicer razvnel na vrhu nasute zemlje, pod katero se nahajajo starejši odpadki. Sicer je odpadna plastika tam bila odložena le začasno, saj je zaradi prostorske stiske niso imeli kam dati, je pojasnil direktor komunalnega podjetja Čakom Ivan Perhoč.

Požar, do katerega je prišlo včeraj je sicer tako silovit in obsežen, da ga je možno videti tudi iz Slovenije. Na spodnji sliki lahko vidite, kako je dim videti iz Ljutomera.

Komentarji (7)

tuncika

Prav zanimiva priporočila pristojnih. Vse zapirajte...…………...samo odlagališč ne...…………..Razumi kdor more.

tuncika

Prav zanimiva priporočila pristojnih. Vse zapirajte...…………...samo odlagališč ne...…………..Razumi kdor more.

tuncika

Prav zanimiva priporočila pristojnih. Vse zapirajte...…………...samo odlagališč ne...…………..Razumi kdor more.

čarni vrag (ni preverjeno)

Mafija odstranjuje odpadke. Nič novoga. Tudi v Postojni je bilo tako.

PREK-MURE (ni preverjeno)

NI SAMO BILO VIDETI AMPAK JE TUDI SMRDELO, AMPAK TEGA SEVEDA NE BOSTE NAPISALI POKVARJENCI.

Orthodox (ni preverjeno)
Praznik 12345 (ni preverjeno)

Nekoč je bil en lep planet zemlja uničilo jo je bitje imenovan človek

Starejše novice