Slika je simbolična.
Medalje, ki se letos svetlikajo v rokah olimpijcev, so prestižne in trajnostne hkrati.

V posebnem projektu so zbirali donacije odsluženih elektronskih naprav, kot so pametni telefoni in prenosniki, da bi jim podarili novo življenje, ki bi si ga zagotovo želeli.

Vse prestižne medalje podeljene na olimpijskih igrah v Tokiu so bile narejene iz kovin, ki so jih pridobili iz več kot šest milijonov doniranih naprav. 

Organizatorji projekta so bili izredno zadovoljni z odzivom javnosti. Kot je za Deutche Welle pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi Hitomi Kamizava, je takšen projekt državljanom Japonske ponudil edinstveno priložnost, da postanejo del olimpijskih iger.

Izkoristili so dejstvo, da v obliki e-odpadkov vsako leto izgubimo ogromno količino dragocenih kovin, kot sta zlato in srebro, ki se uporabljajo v elektronskih napravah.

Ljudje namreč odslužene elektronske naprave odvržejo ali zažgejo, namesto da bi poskrbeli za njihovo pravilno zbiranje in recikliranje.

Na Japonskem so si tako več let prizadevali zbrati dovolj recikliranega materiala za izdelavo približno 5000 bronastih, srebrnih in zlatih medalj za olimpijske igre 2020 v Tokiu.

Skoraj 90 odstotkov japonskih mest in vasi je sodelovalo z vzpostavitvijo mest za zbiranje donacij, na katerih je več sto tisoč japonskih državljanov darovalo svoje stare elektronske naprave, da so iz njih na koncu naredili najbolj zaželene medalje na svetu.   

Z skoraj 80 ton odsluženih manjših elektronskih naprav so proizvedli 32 kilogramov zlata, ki so ga uporabili za izdelavo medalj.

Kot je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi, so morali v ta projekt vključiti tako lokalne skupnosti kot državne institucije. 

»Sistem za ravnanje z e-odpadki za olimpijske medalje smo razvili v sodelovanju s številnimi deležniki, od japonske vlade do lokalnih skupnosti,« je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi. 

Reciklirane olimpijske medalje že leta 2016

Projekt so prvič predstavili aprila 2017, ko se mu je priključilo približno 600 lokalnih skupnostih. Do konca marca 2019 pa se je delež sodelujočih mest na Japonskem dvignil na skoraj 90 odstotkov.

To jim je uspelo z odmevno kampanjo in preprostim sistemom zbiranja e-odpadkov v lokalnem okolju. 

Ideja o recikliranih olimpijskih medaljah sicer ni nova. Že leta 2016 so bile srebrne medalje na olimpijskih igrah v Riu v 30 odstotkih narejene iz recikliranega srebra iz materialov, ki so jih pridobili iz starih avtomobilskih delov. 

Starejše novice