Eden največjih spletnih trgovcev na svetu Amazon načrtuje ogromen logistični center v avstrijskem Gradcu. Za gradnjo pa, kot kaže, ne bodo potrebovali presoje vplivov na okolje.

Spletni velikan Amazon želi zgraditi veliki logistični center na jugu Gradca. Med drugim je načrtovana kar 150 metrov dolga dvorana in štirinadstropna parkirna garaža za 960 dostavnih vozil.

Center naj bi bil zgrajen na polju blizu južne avtocestne obvoznice.

Delo v treh izmenah

V načrtovanem logističnem centru bodo pakete razvrščali in dostavljali 24 ur na dan, šest dni v tednu. Delo se bo zaustavilo le za državne praznike in ob nedeljah. Potekalo bo v treh izmenah. 

Pred začetkom izvajanja posega, ki lahko pomembno vpliva na okolje, je treba izvesti presojo njegovih vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. A tega Amazonu ne bo treba storiti.

Načrtovani distribucijski center Amazona v Gradcu bo spletni velikan lahko zgradil brez postopka presoje vplivov na okolje. Ocenjeno je namreč, da večjih vplivov na okolje ni za pričakovati. 

Sosedje skočili v zrak, napovedali tudi proteste

Nestrinjanje so že izrazili sosedje, ki iščejo pravne možnosti v zvezi s to odločitvijo. Državljanska pobuda je napovedala tudi proteste.

Župan Siegfried Nagl kot predstavnik graške občine bi lahko po mnenju mestne svetnice Elke Kahr vložil pritožbo zoper to odločitev: »Župan Nagl bi moral ubrati vse pravne možnosti, da bi podprl prizadete prebivalce.«

Kot je povedala Kahr, bodo podprli sosede, če se bodo ti odločili vložiti pritožbo: »Smo na strani prizadetih prebivalcev. Če se bodo odločili vložiti pritožbo, jih bomo z veseljem podprli pri pravnih vprašanjih. Ker je nesprejemljivo, da so interesi Amazona postavljeni nad interese sosedov,« je še povedala. 

Tudi županov urad je bil nad odločitvijo razočaran. Zdaj želijo preveriti, ali je pritožba smiselna, ali je bolje poskusiti stopiti v stik z razvijalci projekta. Graškega župana ob tem ne preseneča, da želi Amazon v Gradcu zgraditi logistični center, saj število naročil oziroma kupcev pri spletnem velikanu močno narašča.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neveljavne pogodbe (nepreverjen)

zurnal24/sport/kosarka/doncic-spregovoril-po-zgodovinskem-podpisu

ki niso v skladu z zakoni EU.

keramichar (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

kitajska roba ma prednost pred domačo pa nej trbej meti paperov za njih. jeff bezos najbogatejši na svejte pa je nej glih priljubljeni doma v ameriki. prinas bi njemi pravle lažnivi peroven levičar

Vaša vest (nepreverjen)

No to pa res nima nič opraviti z levičari, budalo.
Čisti kapitalizem!

In reply to by keramichar (nepreverjen)

Hrazer (nepreverjen)

V Grazi cisto blizu meje. Saksi den sejbe prekosite z vedno bole prizadetin naslovon kaksne vase nebuloze od clanka. Nika vas je na ton sobotainfo nej sran ka taksni kreteni izpadnete saksi den znova?

sikowr (nepreverjen)

isto ko amazon... vse za denar :D

In reply to by Hrazer (nepreverjen)

. (nepreverjen)

bomo vsaj meli delo

Starejše novice