Kepico so najprej prodajali po enaki ceni, kot ostali slaščičarji, a so iz dneva v dan bili v večjem minusu. Po znižanju cene je prodaja neverjetno poskočila.

Hrvaška obala je po uvedbi evra postala občutno dražja, kot je bila v preteklih letih. O visokih cenah piva, lignjev in nastanitev smo že poročali, a podražitvam ni ušel niti sladoled. Cene kepice sladoleda so dobesedno odletele v nebo.

Povsem običajno je, da kepica sladoleda na hrvaški obali stane več kot dva evra, v Splitu in Krku čez tri evre, v pregovorno dragem Dubrovniku pa boste za kepico morali odšteti tudi več kot štiri evre.

Namesto z vetrom, proti vetru

Hrvaški Novi list je poročal o slaščičarju v Puli, ki je zaradi slabe prodaje sladoleda znižal ceno kepice sladoleda. Njegova poteza se je izkazala kot zadetek v polno.

Slaščičarna je svoja vrata odprla pred mesecem dni. Njen lastnik Mario Funčić je za prvotno ceno kepice določil dva evra, kot so mu svetovali ostali, in kot je povsem običajna praksa na hrvaški obali v letošnjem poletju.

»Poskušali smo sedem dni, pravzaprav deset5 dni, a smo bili iz dneva v dan bolj v minusu. Ljudje so hodili mimo hladilnika ... babice z vnuki in vsi ostali,« je potarnal Funčić.

Odločil se je, da tako dalje več ne gre, zato je poskusno prepolovil ceno kepice. Rezultat ga je pustil odprtih ust. 

Pred znižanjem cene je dnevno prodal 30 kepic sladoleda, a že prvi dan po znižanju je prodal kar 332 kepic sladoleda. Dober glas se je hitro razširil po Puli, tako da je prodaja v naslednjih dneh zrasla na kar 700 kepic na dan.

S koncem akcije odšli tudi kupci

Po koncu poskusnega obdobja z znižano ceno je to ponovno dvignil na dva evra, a so kupci ponovno izginili.

Zopet je prodal le okoli 50 kepic dnevno in ustvarjal izgubo. Poskusno je ceno znižal na 1,50 evra, a na koncu le ugotovil, da je najboljši rezultat ustvarjal s ceno en evro za kepico sladoleda, zato je ceno kepice ponovno znižal.

Zgodba o kepici za en evro je slika hrvaškega turizma

»Turizem je tek na dolge proge in ne šprint,« je prepričan dolgoletni novinar TV Istra Milan Pavlović.

Kot pravi sam, je ravno ta cena kepice dokaz, da je turistov in kupcev, ki si želijo privoščiti kepico sladoleda, dovolj. Pomembno pa je, da pri tem nimajo občutka, da so prevarani. 

Komentarji (4)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Trgovci in ostali vedno poskusijo, če gre.

Če ne gre spuščajo.

Pač hočejo z malo dela veliko zaslužiti.

So pa tudi bolj človeški in z več vloženega dela tudi zaslužijo.

Količina jim prinese zaslužek.

In zadovoljne stranke, ki se rade vračajo.

Vilmoš Tkalec (ni preverjeno)

Bojkotiram šiptarje....

pleskavic (ni preverjeno)

ŠIPTARI TO TUDI VI NAREDITE

poziv šiptarom (ni preverjeno)

Pozivam šiptarje, da povejdo svoje Debelemu Fuknjencu, kar si prosi in mu gre.
Ja, pa kakšna klofuta na gobec mu tudi ne bi škodovala, dvomim da pa tudi zalegla.

Starejše novice