Slika je simbolična.
Gre za zadnjega v vrsti vse pogostejših napadov, zaradi katerih je premier napovedal, da bodo do konca leta prepovedali lastništvo psov pasme ameriški bully XL.

Reševalci v grofiji Staffordshire v osrednji Angliji so se pred dvema tednoma odzvali na nujen klic, potem ko sta moškega v bližini Birminghama hudo pogrizla dva psa, poročajo tuje tiskovne agencije in britanski BBC. Hudo poškodovani moški je kljub zdravljenju v bolnišnici umrl.

Policija je že aretirala 30-letnega lastnika psov, ki ju ni imel pod nadzorom. Policisti so sporočili, da je bil aretiran tudi zaradi suma uboja iz malomarnosti. Dodali so, da sta bila oba psa, udeležena v napadu, najverjetneje pasme ameriški bully tipa XL.

Gre za relativno novo pasmo, ki je bila v ZDA prvič registrirana šele leta 2004, nastala pa je s križanjem ameriških pitbul terierjev in nekaterih drugih pasem, sorodnih pitbullom in buldogom. Ameriški bullyji se nadalje delijo na štiri različice - XL, pocket, standard in classic, ki se razlikujejo predvsem po velikosti.

Žrtev napada psa tudi 11-letna deklica

Aktivistična skupina Bully Watch s sedežem v Londonu, ki se skupaj z več drugimi skupinami zavzema za nadzor nad ameriškimi bullyji, ocenjuje, da je v zadnjih dveh letih zaradi napadov psov te pasme v Veliki Britaniji umrlo 14 ljudi.

Pred četrtkovim napadom je bila prejšnjo soboto žrtev napada psa tudi 11-letna deklica, ki naj bi jo ugriznil in resneje poškodoval mladič, križanec med ameriškim bullyjem tipa XL in staffordshirskim bulterierjem.

Ministrica za notranje zadeve Suella Braverman je ocenila, da bi bilo pasmo ameriški bully XL morda treba prepovedati.

»Ta pasma je smrtno nevarna za našo skupnost, zlasti za otroke. Tako ne moremo nadaljevati,« je dejala in pojasnila, da je že naročila strokovno mnenje glede prepovedi lastništva omenjene pasme.

Podobno oceno podal tudi britanski premier Rishi Sunak. »Jasno je, da ne gre za izjeme ali zgolj za peščico slabo izurjenih psov. Gre za vzorec, ki se ne sme nadaljevati,« je med drugim dejal britanski premier.

Dodal je, da bodo v Veliki Britaniji do konca letošnjega leta v skladu z zakonom o nevarnih psih prepovedali pasmo ameriški bully XL, vendar jo morajo pred tem še natančno definirati. Tako bi se ameriški bully XL pridružil pasmam, ki so v Veliki Britaniji že prepovedane - pitbul terier, japonski tosa inu, argentinska doga in brazilska fila.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
jurko (ni preverjeno)

Jaz pa imam soseda, ki je podoben tej pasmi. Kaj zdaj sledi?

Rahim (ni preverjeno)

Če ti komenteraš sosede tü gor te s teof neje neka vrejdi, tak ka fajn not v klunjo pa ka te ne čüjen do naslednje bratve. Ti jazbečar dojzakunjeni!

In reply to by jurko (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec enostavno ti predlagam ka se obesi pa de mer.

In reply to by jurko (ni preverjeno)

debeli fuknjenec (ni preverjeno)

potrebno prepovedati golobe
ki prenašajo samo bolezni

In reply to by Debeli fuknjenec (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Naj izstopi iz SDS!

In reply to by jurko (ni preverjeno)

Anglijainfo (ni preverjeno)

Bravo urednik, izredno relevantno za soboto in okolico.

Februar odmah (ni preverjeno)

Ljudje so tisti kateri delajo pizdarije in pri tem še uživajo...človek je tisti kateri dela na tem da bi še dalje križal te monstrumske pse v še večje monstrume in zakaj? Ker dan danes vse kaj je grdo, agresivno, pokvarjeno, kateri druge tlačijo jih ponižujejo itd., se nekaterim bolanim šizofreničnim ljudem to zdi cool, žal se lepo vidi kakšna smo kot družba postali (nekateri), fala bougi ka so še izjeme in nosijo v sebi dobroto in ostale vrline poštenoga človeka!

pasja princesa (ni preverjeno)

takšnega pesa bi imela tudi jaz

Starejše novice