Vse več je dokazov, da se novi koronavirus po zraku širi na precej večje razdalje, kot smo domnevali doslej, morda celo več deset metrov, so v torek priznali pri Svetovni zdravstveni organizaciji.

Mednarodna skupina 239 znanstvenikov je v ponedeljek sporočila, da lahko kapljice v izdihanem zraku, ki so manjše od petih mikrometrov in vsebujejo virus, v zraku obvisijo tudi več ur ter se širijo več deset metrov daleč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ohranjanje dveh metrov medsebojne razdalje je sicer eden ključnih elementov v boju proti covidu-19, ki je, odkar so ga prvič zaznali decembra lani na Kitajskem, terjal že 538.000 življenj in so ga potrdili pri več kot 11,6 milijona ljudeh po vsem svetu.

Benedetta Allegranzi, tehnična vodja Svetovne zdravstvene organizacije za infekcijski nadzor, je v torek na novinarski konferenci priznala, da obstaja vse več dokazov na tem področju. »Menimo, da moramo biti odprti do teh dokazov in razumeti njihove posledice, tako glede načinov prenosa okužbe kot glede varnostnih ukrepov, ki jih je treba sprejeti,« je dejala.

V Svetovni zdravstveni organizaciji so sicer tudi znova posvarili, da se pandemija še naprej pospešuje in ne kaže nobenih znakov upočasnjevanja.

Kot je povedal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, so samo minuli konec tedna v svetu potrdili 400.000 novih okužb s koronavirusom, medtem ko je trajalo kar 12 tednov, da je svet zabeležil prvih 400.000 primerov covida-19. »Izbruh se pospešuje in očitno še nismo dosegli vrhunca pandemije,« je opozoril.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gost123 (nepreverjen)

Svetovna organizacija je ena velika banda ,ki sodeluje v vsem tem. Edini pametni je Tramp, ki jim ne da vec niti enega dolarja.

Čengiz (nepreverjen)

So "priznali". Banda pokvarjena koruptivna.

čikapajo (nepreverjen)

Ja točno tako, kot je sporočila skupina 239 znanstvenikov, da lahko kapljice v izdihanem zraku, ki so manjše od petih mikrometrov in vsebujejo virus, v zraku obvisijo tudi več ur ter se širijo več deset metrov daleč.
Zato mi ni bilo jasno, zakaj je včeraj trgovka v trgovini z metlo klatila po zraku. Bila je v skafandru neprodušno zaprta.
Sem jo vprašal, kaj počne in je rekla, da pometa virus, ki je ostal v zraku.
Očitno trgovke v trgovini to že en čas vedo, kar so včeraj strokovnjaki ugotovili.
Pa tako malo je treba. Trgovke bi vprašali, ki so vsak dan skupaj z največ ljudmi in tudi z največ virusa.

Hmmmmmm (nepreverjen)

Ka so tej znanstveniki, šteri zaj v dnevnih intervalaj ven davlejo (začuda v večini negativne) ugotovitve o koronavirusi, li delali, kda koronavirusa še neje bilo... Očitno motivacije o takšnih podrobnosti pri gripi ali podobnih obolenjih neje nikdar bilo...

Bravo.... (nepreverjen)

Toti strokovnjaki sploh vedo gdaj je tema, podnevi ali mogoče ponoči.
Ali so pa to sanjali naši dr. Specijalci in se izgovarjajo na druge, gdo bi vedel?

Bindi (nepreverjen)

Če bi se te virus rejsan tak širil, bi že fsi bili betezni. Te SZO pretiravle. Koronapanika je mimo, pa jo umetno zdigavlejo.

Starejše novice