Foto: Bring-A-Trailer
Legendarni avtomobil Jugoslavije postaja vse bolj iskana roba v Združenih državah Amerike, kjer cene za dobro ohranjene primerke rastejo v nebo. Poglejte, koliko je nekdo odštel za 'jugeca' iz leta 1988.

Zadnja dražba 'jugeca' potrjuje, da je ta avtomobil vse bolj zaželen med Američani, ki so zanj pripravljeni odšteti zajeten kupček denarja.

Lastniki lahko dobro ohranjene primerke avtomobila, ki so ga prav Američani označili za »najslabši avto vseh časov«, prodajo za več tisočakov. 

Nedavno so na dražbi prodali kabrioletsko izvedbo za 12.100 dolarjev. Da ni šlo le za naključje ali prenagljeno potezo kakšnega 'jugonostalgika' dokazuje nova dražba. 

Standardno trivratno različico so prodali za 9000 dolarjev.

Gre za avtomobil iz leta 1988 v prestižnejši izvedbi GVL z nekaj več kot 100.000 prevoženimi kilometri, ki je bil do leta 2021 v lasti prvega lastnika. 

Pod pokrovom avtomobila je 1,1-litrski bencinski motor s 55 'konji'. Avtomobil je v originalni Aspen beli barvi, kabina je opremljena v bež barvi, vgrajen ima serijski radiokasetofon.

Foto: Bring-A-Trailer
Foto: Bring-A-Trailer

Legendarni avtomobil ali »najslabši avto vseh časov«?

Avtomobil, ki so ga začeli proizvajati leta 1980, je bil vsejugoslovanski avto, saj so električne komponente proizvajali v Novi Gorici, dele notranjosti v Splitu, zavore v Varaždinu, motorne dele v Banjaluki, varnostne pasove, ogledala in ključavnice na Ohridu, končna proizvodnja pa je potekala v Kragujevcu.

Avtomobil je preživel Jugoslavijo, saj je v proizvodnji ostal vse do leta 2008, skupaj pa so izdelali 794.428 primerkov.

Avtomobil, ki je postal prava ikona nekdanje skupne države, so sicer v Združenih državah Amerike ocenili kot najslabši avtomobil v zgodovini. 

A ne glede na to, ali so lastniki avtomobil oboževali ali pa ga imeli za najslabši avto vseh časov, ta ostaja legenda, znana po vsem svetu. V Združenih državah Amerike je yugo postal zbirateljski model, cena za avtomobil pa vse bolj raste. 

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
.. (nepreverjen)

Jugo puno pruža malo traži ako stoji u garaži.

2211223 (nepreverjen)

In eno pumpo si zraven dokupi glede na porabo. Yugo je za rusijo ali savdsko arabijo, kjer je cena 1litra max 50centov.

čarni vrag (nepreverjen)

Kakšne bedarije vse pišete. Nekaj pojma bi vseeno mogo imeti. To ka so ga glupi amerikanci, proglasili za najslabši avto vseh časov nema zveze z realnostjo.

In reply to by 2211223 (nepreverjen)

realnooo (nepreverjen)

mi smo meli jugeca, ficoja. Kda smo pa kupili citroen zx, pa sledi bmw smo komaj vidli kaksi klump je ta zastava bila. ROKO NA SRCE, TE AVTOJI SO ZE V STARTU OB NAKUPU BILI KLUMP. VSAKOMI NEJE KAJ STIMALO...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Kelkokrat pa je bil Citroen ZX dragši od jugeca? Še dobro, ka ga ne primerjaš s Ferrarijem.

In reply to by realnooo (nepreverjen)

tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Še titekovo sliko in kardelja v prodajo in bomo imeli vse atribute bivše YU. Kamena doba prihaja, plešimo..........

čačipress (nepreverjen)

Pa še sliko albančka na romanju v Jajce ne smeš pozabiti.

In reply to by tuncika

..... ..... (nepreverjen)

Po spreobrniti je vse slike uničil. Sedaj so aktualni drugi romarski kraji.

In reply to by čačipress (nepreverjen)

.... ..... (nepreverjen)

Nihče vam ne brani, da tudi norci ne bi plesali. Bi vsaj povzročali manj škode s svojimi neumnostmi. Tudi v kameni dobi, nekoristni norci niste zaželjeni.

In reply to by tuncika

realnoo (nepreverjen)

Debeli fuknjenec tij si psihič zabiti. Prekleti socialaš zamazani.

In reply to by .... ..... (nepreverjen)

..... ..... (nepreverjen)

Prava Titova Tuncika!

In reply to by realnoo (nepreverjen)

NN (nepreverjen)

Tuncika...mogoce pa nebi bilo slabo,ce bi se vrnil Tito,marsikateri poslovnez bi bil na Golem otoku...tisti,ki pridno delajo pa bi dostojno ziveli...

..... ..... (nepreverjen)

Ni več Tita, niti Golega otoka. Tako bodo pridni delavci še naprej živeli svoje nedostojno življenje.

In reply to by NN (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

V tiston časi pred skoraj 40 leti so tudi drugi avtomobili podobno zgledali. V tiston časi si teže prišo do dobroga autuja, si pa ležej prišo do stanovanja ali hiše. V tej hišaj so vas vaši starši napravili, tak ka zdaj lejko šinfate tiste čase. Večina vas še vedno žive v hišaj, ka so jih vaši starši zgradili v tistih "groznih" časih.

..... ..... (nepreverjen)

Danes je vse kar je bilo v YU tudi dobrega, s strani desnice namerno in načrtno popljuvano. Ravno tisti, brez morale in poštenosti, ki so nekoč poceni gradili, pa še kaj, najmočneje pljuvajo v svojo lastno skledo iz katere so dolga leta jedli. Danes so pač drugi časi, drugačna propaganda in drugačno življenje, ki najbolj ustreza bogatim. Ravno za take, ki se radi bogatijo na račun izkoriščanja, je bil socializem bogokleten.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Opazovalka (nepreverjen)

Spomnim se legendarnega dela serije Delo na crno, ke je Bruce Willis prejel v dar od sodelavke belega jugeca….siromak ni vedel ali bi se smejal ali jokal 😝😝😝

Džouže (nepreverjen)

Najslabše avto. Pajada. Z njin san izpit napravo.

asdasad (nepreverjen)

taksi izpit vala samo za biciklin

In reply to by Džouže (nepreverjen)

Lizing majster (nepreverjen)

Ja ja zdaj gda pa od 20. nemate za kru ka lizing pa zavarovanje poberej se pa je vrejde, pa gume čang slang :-)

Yugomafija (nepreverjen)

Yugec je svet izmislo in je bil tatamata za tisti cajt.najdite mi en avto katerekoli znamke danes (ni ga in ga nikoli nebo),ko si ga zjutraj štartno pa ga zasuko na 5000-6000 obratov na hladno mašino pa je šel ko sulica 2 desetletja s svojimi 750-850 kilogramih.

čarni vrag (nepreverjen)

Hladno mašino gnati s 5000 obrati. To lejko dela samo kreten.

In reply to by Yugomafija (nepreverjen)

cita (nepreverjen)

bolje stari yugo ,kak pa nova dačija

čarni vrag (nepreverjen)

Namesto ka prepisujete ameriške norosti, bi lejko pitali mnoge še živeče lastnike toga autuja. Ne pozabite, ka je bil ta avto razvit pred več kot 40 leti.

Bateri (nepreverjen)

Najvekši klump od autoja.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice