Slika je simbolična.
Evropska komisija je predlagala nova pravila za označevanje mobilnih telefonov in tablic. Naprave bodo morale po novem vsebovati nove informacije o lastnostih izdelka ter prvič tudi podatek o popravljivosti v primeru okvar.

Ta pravila dopolnjujejo nove tehnične zahteve za tovrstne izdelke, ki naj bi omogočile daljšo kakovostno uporabo.

Po predlogu uredbe EU bodo morali (pametni) mobilniki in tablice na evropskem trgu vsebovati informacije o energijski učinkovitosti, dolgoživosti baterije, kakovosti zaščite pred vodo in prahom ter odpornosti na kapljice. Prvič sploh bo moral kak izdelek, dan na trg v EU, vsebovati tudi podatek o popravljivosti v primeru okvar.

Pri oznakah bo uporabljana lestvica od A do G, ki jo potrošniki že poznajo pri drugih napravah, so pojasnili pri Evropski komisiji.

Predstavljeni predlogi dopolnjujejo vsebino uredbe o tehničnih zahtevah za okoljsko primerno zasnovo tovrstnih elektronskih izdelkov, ki sta ji prav danes zeleno luč prižgala Evropski parlament in Svet EU.

Ta določa nove zahteve za mobilnike in tablice, ki se prodajajo na trgu EU. Med drugim bodo morali biti bolj odporni na kapljice in praske, bolje zaščiteni pred vodo in prahom, njihove baterije pa bodo morale trajati dlje. Tako naj bi po 800 polnjenjih morale ohraniti vsaj 80 odstotkov prvotne zmogljivosti.

Nova pravila tudi za servisiranje naprav

Zakonodaja prinaša tudi nova pravila za servisiranje naprav. Proizvajalci bodo morali serviserjem v petih do desetih dneh zagotoviti nujne rezervne dele, in to še sedem let po koncu prodaje nekega izdelka na evropskem trgu.

Prav tako bodo morali imeti uporabniki dlje časa možnost posodobiti programsko opremo. Po novem bo ta možnost morala obstajati še pet let po koncu prodaje. Pooblaščeni serviserji bodo morali imeti dostop do vse programske in tehnološke opreme, potrebne za popravilo.

Pravila so del prizadevanj EU na področju krožnega gospodarstva, energetske učinkovitosti in zmanjšanja okoljskega odtisa izdelkov. Do leta 2030 naj bi npr. s temi ukrepi po ocenah Evropske komisije porabo energije iz novih mobilnikov in tablic zmanjšali za 14 teravatnih ur.

Ko bodo vsa ta nova pravila objavljena v uradnem listu EU, bodo imeli proizvajalci do začetka njihove uporabe na voljo 21-mesečno prehodno obdobje za prilagoditev.

Komentarji (5)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Ta Evropska komisija dobesedno uničuje EU s svojimi norimi idejami.

Popolnoma so znoreli glede energije, podnebja, okolja, izpustov...

Pravi fanatiki in skrajneži.

tutu (ni preverjeno)

Kda nekomi zmanjkuvle argumentov glede neke tematike, te nastanejo ali teorije zarot ali pa se zača vse okoli diskrediterati s fanatiki, skrajneži (ali pa rasisti, seksisti, naciji itd na drugi strani). Najboukši primer je tvoj komentar

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

tutu (ni preverjeno)

Tu je EU enostavno zamidila. Oziroma so določeni lepo zaslužili ob lobiranji Applov, Samsungov in podobnih, šterin je seveda v interesi, ka se sestavnih delov mobitelov ne da menjati, ka so popravila draga, ka baterija ne drži dugo ipd. Pa tudi ta odredba je samo pesek v oči, telko ka se pomiri prebivalstvo, štero je zaradi sedanjoga sistema vedno bole kritično do toga. Pač, odredba: mobiteli, šteri se lejko odavlejo v EU, morejo meti baterijo, štera ma takšno pa takšno zmogljivost in se da zamenjati. Me zanima, ali bi vse tej firme bojkoterale trg najbole razvitih držav sveta z 450 milijoni prebivalcov ali pa bi se prilagodile...

Kataleniccccc (ni preverjeno)

Slovenčina v določenih telefonov ne bo saj nas na svetu in EU ne poznajo kot Slovence ampak YUGOSLOVANE (iphon pozabi na Slovenski jezik🤷🤷🤷🤷

Opazovalka (ni preverjeno)

7 let? Niso vsi lidji zato, ka bi nek gsm nucali 7 lejt, taka ne ven kak de to. Je pa rejsan ka je EU tak zakon spijsala 10 lejt prekesno 😝😝

Starejše novice