Slika je simbolična.
Leto 2024 bi bilo lahko še bolj vroče kot lansko rekordno leto 2023, saj se bodo letos začeli kazati najmočnejši učinki segrevanja zaradi vremenskega pojava El Nino.

Prav zaradi tega so Združeni narodi pozvali k drastičnemu zmanjšanju emisij za boj proti podnebnim spremembam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nova vodja Svetovne meteorološke organizacije pod okriljem Združenih narodov Celeste Saulo je prejšnji petek opozorila, da bi bilo leto 2024 lahko še bolj vroče kot lansko, saj bo pojav El Nino letos najverjetneje še dodatno okrepil vročino in prinesel še višje temperature.

El Nino je naraven podnebni vzorec, ki je povezan z dvigom temperatur po vsem svetu, globalno temperaturo pa običajno v največji meri zviša v letu po svojem nastanku.

Po navedbah Svetovne meteorološke organizacije so bili med junijem in decembrom lani vsak mesec postavljeni novi mesečni temperaturni rekordi. Dodali so, da sta bila julij in avgust najtoplejša meseca doslej, ter obenem uradno potrdili, da je bilo leto 2023 najtoplejše leto v zgodovini meritev.

Dvig temperature zemeljskega površja je lani skoraj presegel kritično mejo 1,5 stopinje Celzija. V Evropi je bilo leto 2023 drugo najtoplejše v zgodovini - za 0,17 stopinje Celzija toplejše je bilo zgolj leto 2020.

Komentarji (9)

kuntakinte (ni preverjeno)

...enin se tak redno v glavi pregrejvle...bile so vročijne...pa bile so redne zijme...tak dele tüdi bou...či se v vašij glavaj nede pregrejvalo...

realnooo (ni preverjeno)

tipicen kiri prispevek

Bazilika (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec tipičen tvoj komentar.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

ujkann (ni preverjeno)

Ali po domače povedano... pripravljajo nan novi ekoliški davek.

čarni vrag (ni preverjeno)

pregreva se v vaših norih glavah.

Balabala (ni preverjeno)

Ka bluzite, zmislin se ka je bilo pred par letami 40+ stopinj v slo, pa pred par letami -20.. tak nas krmite z temi lažmi ka mi že vse slabo

-14 (ni preverjeno)

Ja rejsan je toplo pr pejče...

Glupard (ni preverjeno)

Gornji komentarji dokazujejo, da je najbolj nevarna osnovna šola, posebno, če je nedokončana.

Balabala (ni preverjeno)

Kda nekoga brez argumenta obsodiš na bedaka, si ti še večji bedak.

In reply to by Glupard (ni preverjeno)

Starejše novice