V uničujočem potresu, ki je prizadel Turčijo, a tudi Sirijo, je umrlo že več kot 17.500 ljudi. Prav v Siriji pa se je takrat nahajal tudi Slovenec Rok Lavrenčič. Z njim nam je uspelo govoriti o grozljivem potresu in še bolj grozljivih posledicah.

Jugovzhod Turčije, približno 60 kilometrov od meje s Sirijo, je v ponedeljek stresel silovit potres z magnitudo 7,8, ki mu je sledilo več deset popotresnih sunkov, preden se je ob 10.24 po srednjeevropskem času zgodil nov potres z magnitudo 7,5.

Žarišče je imel prav tako na jugovzhodu Turčije, in sicer štiri kilometre jugovzhodno od mesta Ekinozu.

V katastrofalnih potresih je po zadnjih podatkih umrlo več kot 17.500 ljudi, od tega okoli 14.000 v Turčiji in 3000 v Siriji. Samo v Turčiji je bilo poškodovanih skoraj 53.000 ljudi, medtem ko iz Sirije prihajajo podatki, da je tam poškodovanih okoli 5000 ljudi.

Reševalci že tretji dan nadaljujejo z iskanjem preživelih pod ruševinami več tisoč stavb, pri čemer se spopadajo s hudim mrazom, poroča francoska tiskovna agencija AFP

Svetovna zdravstvena organizacija je že pred tem ocenila, da bi utegnilo biti v potresu skupno prizadetih kar 23 milijonov ljudi, od tega okoli pet milijonov pripadnikov ranljivih skupin, predvsem sirskih beguncev. Posebej pereče so namreč razmere na severu Sirije, ki je opustošen po desetletju vojne.

Prav v Siriji, v mestu Alep, pa se je v času potresov nahajal tudi Slovenec Rok Lavrenčič. Z njim nam je uspelo govoriti o njegovem potovanju, času, ko je udaril potres in katastrofalnih posledicah, ki jih je ta pustil za sabo.

S stropa odpadala keramika, potres spremljalo močno bobnenje

Čeprav je Turčija med Slovenci priljubljena destinacija, slovenske turistične agencije v zimskem času ne organizirajo potovanj na območje, ki ga je v začetku tedna prizadel potres.

Tako so tudi z zunanjega ministrstva sporočili, da za zdaj nimajo podatkov, da bi bil kakšen Slovenec v potresu v Turčiji pogrešan ali prizadet.

Je pa vsaj en Slovenec uničujočo moč potresa doživel v Siriji, natančneje v mestu Alep, kjer je bil v času potovanja. Ko je udaril prvi potres z magnitudo 7,8, je ravno spal v sedmem nadstropju hotela v središču Alepa.

»Tresenje me je prebudilo. Ko se to po nekaj sekundah ni prenehalo, sem stopil na hodnik hotela, da preverim, če sta moja vodnica in voznik budna. V trenutku, ko sem odprl vrata sobe, se je tresenje spremenilo v nekakšno zibanje, z zelo močnim bobnenjem. Ko je s stropa in sten začela odpadati keramika, sem se odločil, da je čas, da zapustim hotel,« je za Mariborinfo razložil Rok Lavrenčič.

Tako se je bos po požarnih stopnicah spustil do recepcije, kjer pa ni našel svojega voznika in vodnice.

»Po nekaj minutah, ko se je tresenje umirilo, sem sklenil, da se odpravim nazaj do sobe, saj mogoče potrebujeta pomoč. Srečali smo se na hodniku v sedmem nadstropju, kjer sta ona iskala mene,« dodaja Lavrenčič.

Porušene stavbe, truplo, pokrito z belo odejo

Kaj kmalu je prišlo do prvega hujšega popotresnega sunka, ki ga je po besedah Lavrenčiča prav tako spremljalo zibanje z bobnenjem, zaradi česar je skupaj z voznikom in njegovo vodnico zapustil hotel, preostanek noči pa so preživeli v avtomobilu.

»V sosednji ulici se je zjutraj ob našem odhodu porušila večstanovanjska stavba, ostale škode v okolici našega hotela nisem zaznal. Je pa težko ločiti posledice potresa od posledic vojne v državi, kjer so delno porušene stavbe v popolnoma vsaki ulici,« poudarja Lavrenčič.

Prve prave razsežnosti uničujočega potresa so opazili ob zori, ko je na razdejanje posijalo sonce. »Policija in vojska sta nekatere ulice hitro zaprli. V eni od ulic je bilo moč ob kupu ruševin opaziti truplo, prekrito z belo odejo,« razlaga Lavrenčič.

V Siriji, kjer že skoraj 12 let traja državljanska vojna, je po podatkih vlade in reševalne službe na severozahodu, umrlo že več kot 3000 ljudi, poroča Reuters. Samo v Alepu naj bi umrlo več kot 300 ljudi.

Od Istanbula do Ljubljane odpovedali že tri lete

Njegovi načrti se kljub potresu niso spremenili, saj je bil obisk Alepa zadnja faza njegovega potovanja.

»Odpadel je samo obisk mesta Hama, ki je bil v potresu po podatkih moje vodnice prizadet še huje kot Alep,« razlaga Lavrenčič.

Ko je nekaj ur kasneje udaril še drugi močan potres z magnitudo 7,5, so že prispeli v Damask, glavno mesto Sirije. Po Lavrenčičevih besedah tega niso pretirano čutili, je pa pri tem opazil nihanje luči v hotelu.

Njegovo potovanje je tako že skoraj zaključeno, a tudi tukaj Lavrenčiču ne gre vse po maslu. Tako je iz Damaska odpotoval v Bejrut, ker pa iz glavnega mesta Libanona ni direktne letalske povezave s Slovenijo, je moral včeraj prestopiti v turškem Istanbulu, kjer pa so njegov let odpovedali.

»Včeraj bi moral v Istanbulu na letalo za Ljubljano, pa je po besedah pristojnih odpadlo zaradi 'vremena'. Danes zjutraj ista zgodba. Sedaj upam, da se mi bo uspelo vkrcati na večerni let do Ljubljane, če tudi ta ne odpade. Kot pravijo, je krivo vreme, pa tudi, da potrebujejo vse resurse zaradi potresa,« je še povedal Rok Lavrenčič.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bbbbb (nepreverjen)

Tou je zalost, in tou je za objavljati, ka vidimo, kakso sreco mamo, kje pa kak zivimo, sploj se ne zavedamo kak nan je dobro.
Nej pa ce na Pušči botox vpikavajo. Zamislite se vsi vkuper malo!!

. (nepreverjen)

Pa ka rusi dnevno kar nekaj ljudi spokolejo. In zravnajo z zemljo ukrajino bole kak potres. Človek človeku je največji sovražnik.

Starejše novice