Običajno je naš prvi instinkt nebogljenemu ptičku priskočiti na pomoč, toda ...

Čeprav je vreme v minulih dneh bilo še precej »aprilsko«, je poletje tako rekoč tukaj. Za številne ptice je to hkrati čas, ko prvi mladiči zapustijo varno zavetje gnezda in se podajo v širni svet. Zmeraj pa ne gre vse po načrtih in mnogi mladički se znajdejo v težavah. 

Včasih jim resda lahko pomagamo, a največkrat je najbolje, da jih prepustimo skrbnim staršem, opozarjajo v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Pomagajmo le ob vidnih poškodbah in zapuščenim mladičem

Manjše ptice pevke, kot na primer velika sinica, domači vrabec, kos ali škorec spletejo gnezdo, kamor samica znese večje število jajc. Po približno dveh tednih valjenja se iz njih izvalijo mladički, za katere starša skrbita približno tri tedne. Velikokrat se zgodi, da gnezdo za številčen zarod postane premajhno in mladički poskačejo iz gnezda kak dan ali dva prej. Če jih najdemo, smo zmerom postavljeni pred dilemo: jim pomagati ali ne?

V večini primerov je odgovor ne. Starši mladičev so blizu in bodo zanje skrbeli tudi zunaj gnezda. Vendar kako prepoznamo znake, ko mladiči potrebujejo našo pomoč?

Mladičkom pomagamo takrat, ko so vidno poškodovani ali kadar sumimo, da so jih starši zapustili. To lahko z veliko gotovostjo sklepamo, kadar jih odrasli več kot uro ne obiščejo. Če so mladički izpostavljeni kakšni nevarnosti (mačka, pes, promet), vendar so starši blizu, jih lahko umaknemo v zavetje grma ali drevesa ali pa jih vrnemo v gnezdo, če tega najdemo in je dostopno. Hkrati seveda pazimo na lastno varnost.

Če najdete poškodovano ali zapuščeno ptico, se obrnite na za to pooblaščeno ustanovo. Vsekakor pa ptic dolgoročno ne skušajte oskrbeti ali hraniti.

Komentarji (9)

čarni vrag (ni preverjeno)

in potem so gasilci odklopili akomolator

1122334455 (ni preverjeno)

DF tablete vzemi. Pomagajo

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

KF (ni preverjeno)

Pusti na miri ali pa v bograč z njin/njo

1122334455 (ni preverjeno)

DF ne pozabi tablete vzeti.

In reply to by KF (ni preverjeno)

Praznik 12345 (ni preverjeno)

Zelo dober članek

???? (ni preverjeno)

Kaj napraviti če najdeš soseda na svoji ženi?

LudiRudi (ni preverjeno)

Gejca mu segreneš .....s prenarem .

In reply to by ???? (ni preverjeno)

Iop (ni preverjeno)

V kerom jeziki ti pišeš?

In reply to by LudiRudi (ni preverjeno)

car (ni preverjeno)

Kda sen ges šeu tan gor pa sem našo ptiča geli bar te je cejlo selo zanjega skrbelo.Ja so mi nosili proso pa keruzo in te geli je zraso in še knes den hodi kmeni domo geli bar tak lipou popejvle.

Starejše novice