Vir: Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Na Nizozemskem v mestu Leiden, ki je letos evropska prestolnica znanosti, je med 13. in 18. septembrom potekalo največje evropsko tekmovanje mladih znanstvenikov in inovatorjev – 33. tekmovanje EUCYS 2022 (European Union Contest for Young Scientists).

Z 85 nalogami se je na tekmovanju predstavilo 132 mladih znanstvenikov in inovatorjev, starih med 14 in 20 let, in sicer iz 33 držav, ki so bili izbrani na državnih tekmovanjih. Slovenijo so letos pod našim okriljem zastopale štiri tekmovalke s tremi raziskovalnimi nalogami in osvojile dve nagradi.

Na podlagi rezultatov 55. Državnega srečanja mladih raziskovalcev iz šolskega leta 2020/2021 so nas zastopale:

  • Nadezhda Komarova na področju računalništva z nalogo Rekonstrukcija slikovnega prostora na umetniških slikah, pod mentorstvom Gregorja Anželja in Franca Soline,
  • Maja Kalin na področju družboslovnih znanosti z nalogo Sodobna ženska med kariero in družino, pod mentorstvom dr. Matjaža Poljanška,
  • Daša Žuman in Ema Bojnec (Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer) na področju kemije z nalogo Linearni zapis strukture spojin za slepe, pod mentorstvom mag. Nine Žuman in Damijane Dušak.

Na tekmovanju je Nadezhda Komarova za svojo nalogo prejela posebno nagrado Evropske vesoljske agencije (The European Space Agency – ESA), in sicer enotedenski obisk njihovega Evropskega centra za vesolje, raziskave in tehnologijo (ESTEC) na Nizozemskem. Daša Žuman in Ema Bojnec pa sta za svojo nalogo prejeli nagrado Evropskega kemijskega društva (The European Chemical Society – EuChemS) v vrednosti 1000 evrov.

Naloge je ocenjevala mednarodna žirija 22 visokokvalificiranih ter uglednih znanstvenikov in inženirjev. Zmagovalnim projektom je bilo skupaj podeljeno za 62.000 evrov denarnih ter drugih prestižnih nagrad, kot so obiski in kratka pripravništva v nekaterih najpomembnejših in najbolj inovativnih evropskih raziskovalnih organizacijah in podjetjih.

Tekmovanje Evropske unije za mlade znanstvenike EUCYS od leta 1989 poteka na pobudo Evropske komisije, organizirano pa je z namenom promocije idealov sodelovanja in izmenjave idej med mladimi znanstveniki.

Ema Bojnec je za Sobotainfo na kratko povzela občutke, pravi, da je bila to zanimiva izkušnja in da ni pričakovala takšnega uspeha. 

Po njenih besedah sta bili nad rezultati skupaj z Dašo Žuman presenečeni, ker je bila konkurenca zelo močna.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Dobra šola je tista, ki motivira mlade, jih vzpodbuja, tudi s tekmovanji. Bravo!

Sebok dominik (nepreverjen)

Raziskujem umiranje svojih mozganskih celit,vec pod zs na fb…sebok dominik

tuncika

Vse teme so LGBT prijazne, saj EU birokrati druge ne vabijo. Ker se bojijo mladih, ki razmišljajo s svojo glavo in zavestjo o domovini, družini in delu.
Blodnje mladih raziskovalcev promovira tudi :FOTOPUB.

Starejše novice