Slika je simbolična.
Madžarska je razglasila izredne razmere na področju energetike.

Madžarska vlada je včeraj razglasila energetske izredne razmere in sprejela več ukrepov, med katerimi so spremembe pri omejitvi cen plina in elektrike, povečanje domače proizvodnje plina in državnih zalog plina ter prepoved izvoza energentov, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.

Kot je dejal vodja premierjevega kabineta Gergely Gulyas, so vojna v Ukrajini in sankcije Evropske unije proti Rusiji vodile k visoki rast cen energije po Evropi, kar je v velikem delu celine povzročilo energetsko krizo.

Dodal je, da kakor stvari stojijo, Evropa zelo verjetno ne bo imela dovolj plina za prihodnjo kurilno sezono.

Zato se je madžarska vlada odločila razglasiti izredne razmere na področju energetike in sprejela sedem ukrepov, ki bodo začeli veljati 1. avgusta. Ti naj bi zagotovili, da bo imela država pozimi dovolj energije in da lahko shema omejitev zneskov na položnicah ostane v veljavi, je dejal Gulyas.

Med ukrepi je, da bo domača proizvodnja plina povečana z 1,5 milijarde na dve milijardi kubičnih metrov letno. Vlada je tudi pooblastila ministrstvo za zunanje zadeve in trgovino za nabavo dodatnih količin plina.

Skladišča so trenutno 44-odstotno polna, kar zadostuje za tri mesece, vlada pa jih želi napolniti v največji možni meri.

Vlada je tudi uvedla prepoved izvoza energentov, vključno z drvmi za kurjavo.

Madžarska bo poleg tega povečala pridobivanje lignita in znova zagnala bloke v termoelektrarni Matra ter podaljšala življenjsko dobo jedrske elektrarne Paks.

Trenutna splošna omejitev cen plina in elektrike je po Gulyasevih besedah »v trenutni vojni energetski krizi« nevzdržna, tako da bodo z avgustom uporabniki za povprečno porabo plačevali znižano ceno, medtem ko bo za del porabe nad povprečjem treba plačevati tržno ceno.

Po podatkih vlade tri četrtine gospodinjstev porabijo manj plina in elektrike od povprečja, tako da jih sprememba ne bo prizadela. Za družine z več otroki bodo mejne vrednosti za nižje plačilo, ki veljajo po trenutni shemi, zvišali.

Komentarji (6)

anton77 (ni preverjeno)

Ka pa naši trdlaši? Čakali na befel iz EU, do teča pa štapcuker snifali.... Nesposobni pozeri!

asdasd (ni preverjeno)

Madžarska prepovedala izvoz drv za kurjenje, jih ne rabimo se ogrevamo na elektriko in toplotne črpalke, ki pa grejejo na toploto.

In reply to by anton77 (ni preverjeno)

huehue (ni preverjeno)

prvo kak prvo, novinare nazaj v šolo na geografijo.
drugo kak drugo, sankcije proti rusiji deluvlejo!

Bisgec (ni preverjeno)

V kurec si vtakni tvojo smrdljivo Rusijo, vsakemu normalnemu je jasno da Rusija pobija Ukrajince, uničuje celotna mesta v UKRAJINI!, Temu primerne so sankcije o0stalega dela Sveta ki verjetno ne bo nemo gledal še enega pravoslavnega genocida po dveh srpskih v devetdesetih. Vse rusofile bi bilo treba kazensko ovaditi zaradi vzpodbujanja sovraštva, nacizma in hujskanja k vojni in tudi začele s bodo ovadbe..

In reply to by huehue (ni preverjeno)

drva prodam (ni preverjeno)

prodam vecjo kolicino drv ma panju

Prodaja drv (ni preverjeno)

Nej si napiso , kama po nje priden. Znan pa, ka jih ti
"odavleš" Debeli fuknjenec. Isto kak fse ostale gluposti.

Starejše novice