Slika je simbolična.
Nemški avtomobilski velikan BMW je predstavil svoj prvi avtomobil na vodikov pogon.

Športni terenec iX5, ki izhaja iz priljubljenega modela na bencinski, dizelski ali hibridni pogon X5, naj bi predstavljal mejnik v razvoju vozil na alternativni pogon. Letos bodo izdelali nekaj manj kot sto vozil, ki bodo sprva na voljo le strokovni javnosti.

Kot so ta teden objavili na spletnih straneh bavarske družbe, je iX5 plod štiriletnega razvoja, ki mu bodo zdaj sledili preizkusi pri različnih ciljnih skupinah. V prosti prodaji ga še ne bo. Proizvajali ga bodo v centru za razvoj in inovacije, ki ga je BMW odprl v Münchnu.

»Vodik je vsestranski vir energije, ki ima ključno vlogo v procesu energetskega prehoda in s tem pri varstvu podnebja. Navsezadnje je to eden najučinkovitejših načinov shranjevanja in prenosa obnovljive energije,« je dejal predsednik uprave družbe Oliver Zipse.

Vodik je po njegovih besedah »manjkajoči košček sestavljanke, imenovane mobilnost brez izpustov«. Električna vozila sama po sebi ne morejo zagotoviti popolnega zelenega prehoda na področju mobilnosti, je dodal.

Glavne prednosti vozil na vodik so daljši doseg kot pri električnih vozilih, precej hitrejše polnjenje in vodna para kot edini izpust.

Največje slabosti pa so trenutno še zelo majhno število polnilnic, višja cena goriva ter višje cene in skromnejša ponudba avtomobilov s takšnim pogonom.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hjkkll (nepreverjen)

Vodik je prihodnost, ne pa elektricni baterijski z litijem

kuntakinte (nepreverjen)

...lejko bi jih delali v Sloveniji....magnine hale so frei...pa bijvši TAM...

tnt66 (nepreverjen)
Opazovalka (nepreverjen)

BMW je prve motorje na vodik ze razvil pred vec desetletji, pa nekak ni bilo prave poti, da bi vodik izpodrinil motorje na naftne derivate. Zdaj ima nekaj vec moznosti, ker je jasno da v prihodnosti ne bodo mogla biti vsa vozila izkljucno na elektriko.

. (nepreverjen)

Za kakšnih 50 lejt do šejki pejsek cejcali.

čarni vrag (nepreverjen)

Pridobivanje vodika je drago. Nato ga je treba stisniti na 700 barov, kar zahteva dosti energije. To je kvečjemu za bogataše.

Starejše novice