*Fotografija je simbolična
Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 92 novih okužb z novim koronavirusom, covid-19 pa ni zahteval življenj.

Kot poroča STA, je na Hrvaškem od danes obvezno nošenje zaščitnih mask tudi na poštah, v bankah, frizerskih in kozmetičnih salonih.

Trenutno je na Hrvaškem 1204 obolelih s covidom-19. Med njimi jih je 132 na zdravljenju v bolnišnicah, pet jih je na ventilatorjih. V minulih 24 urah covid-19 ni zahteval življenj, doslej sicer 120.

Okrevalo je 2629 ljudi, je novinarjem povedala članica štaba Maja Grba-Bujević. Kot je dodala, je v samoizolaciji 5002 ljudi.

Od prvega primera 25. februarja, so do danes potrdili 3953 okužb, testiranih je bilo skoraj 98.000 ljudi, v zadnjem dnevu 1804. Med obolelimi je tudi 83 zdravstvenih delavcev, 498 pa jih je v samoizolaciji, piše STA.

Število se je podvojilo, a pričakujejo umiritev

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je ocenil, da je število okuženih v preteklih 24 urah v večini županij običajno glede na to, da ni novih žarišč okužbe ter da so medtem sprostili izvajanje vseh dejavnosti. Izpostavil je nekoliko večje povečanje okužb v karlovški županiji, kjer so potrdili 12 okužb, večinoma zaradi okužb v družini v Ogulinu.

Čeprav se je današnje število skoraj podvojilo v primerjavi s 52 okuženimi v torek, Capak pričakuje, da se bo število novih okužb v prihodnjih dneh zmanjševalo

Kje je največ novih okužb?

Glede na dnevna poročila županijskih štabov civilne zaščite je v preteklih 24 urah bilo največ novih okužb na območju Zagreba, iz katerega so poročali o 21 novih okužbah. Več kot tretjino od 92 novih primerov v državi so sicer potrdili v slavonskih županijah.

Ko gre za obalne županije, je največ novih primerov v zadnjih 24 urah prijavila splitsko-dalmatinska županija, v kateri so potrdili devet okužb. Po pet primerov je bilo v primorsko-goranski in dubrovniški županiji. V istrski in šibeniško kninski županiji sta po dva nova primera, v zadrski pa eden, kažejo poročila županijskih štabov.

Uporaba zaščitnih mask

Kot piše STA, je pomočnik notranjega ministra Damir Tut izpostavil, da so z današnjim dnem uveljavili obvezno uporabo zaščitnih mask tudi za zaposlene v podjetjih, ustanovah in institucijah, ki delajo s strankami.

Tudi uporabniki njihovih storitev jih morajo nositi. Capak je pojasnil, da se odločitev nanaša na pošte, banke in podobne ustanove, v katerih uporabniki pogosto na storitve čakajo tudi v vrstah pred okenci. Poudaril je, da odločitev velja tudi pri storitvah, kot so frizerski in kozmetični saloni, v katerih so doslej maske priporočali, a niso bile obvezne.

Na novinarsko vprašanje, ali se je od torka spremenilo število okuženih turistov, je Capak še dejal, da so imeli en primer v skupini 16 danskih turistov, ki so bili v zdravilišču v sisaško-moslavški županiji, kot tudi primer družine iz Švice, ki je bila na počitnicah v Splitu, še piše STA.

V Srbiji pa bodo v petek uvedli obvezno nošenje zaščitnih mask tako v zaprtih prostorih, kakor tudi na prostem, kjer ni mogoče ohranjati varnostne razdalje. 

Komentarji (1)

tanja flaškon (ni preverjeno)

od tega je bilo okuženih 90 kom slovencef
1 bosanc
in
1 srb
Naše kurbe prenašajo korona virus na Hrvaško

Starejše novice