Slika je simbolična.
V času črnega petka, spletnega ponedeljka in drugi spletnih akcij bodimo dodatno previdni pri spletnem nakupovanju.

Nizke cene in visoki popusti v teh dneh niso neobičajni, zato je pomembno preveriti spletnega trgovca in se tako prepričati, da gre za dober posel in ne na spletno prevaro.  

Na kaj moramo biti pozorni?

Pomembno je, da si pri spletnem nakupovanju vzamemo čas in natančno preverimo spletno trgovino in trgovca. Naj vas ne zaslepijo veliki popusti in izjemno ugodne cene, pa ne zgolj zaradi nedostavljenega izdelka, ampak tudi zaradi zlorabe kreditne kartice.

Zato moramo poiskati čim več informacij o spletni trgovini in trgovcu.

Saj so vse lažne spletne trgovine zasnovane po istem kopitu; izdelki priznanih blagovnih znamk so na voljo po izjemno nizkih cenah, dostava je brezplačna na vse konce sveta, vsi artikli so na zalogi, ni pa nobenih podatkov o samem podjetju, ki stoji za trgovino.

Zato vedno preverite navedene kontaktne podatke, ali je na voljo podpora prek telefona, elektronske pošte ali je na strani zgolj kontaktni obrazec, kakšni so plačilni pogoji, pogoji povezani z vračilom in dostavo. Preko te spletne strani pa preverite tudi podatke o domeni. 

Če na spletni strani ni podatkov o trgovcu, kot je na primer sedež podjetja, matična številka, je to prvi znak, da lahko gre za prevaro.

Kot slednji znak v seriji znakov pri preverjanju spletnih trgovin pa sodijo certifikati in označbe. Da spodbudijo občutek kredibilnosti, številne lažne spletne strani koristijo tudi številne označbe z nazivom 'top seller'. Pri tem treba ločiti med verodostojnimi certifikati in označbami brez vsebine.

Verodostojni certifikati imajo na svojih straneh navedene kriterije in javne nazive za pridobitev nazivov, lažne označbe, pa imajo splošne nazive kot najboljši prodajalec in podobno, brez kakršnekoli navedbe, kdo jim je podelil ta naziv.

Eden od pomembnejših znakov pri preverjanju spletne trgovine je seveda, kako varen je vpis kreditne kartice. Zato pri plačilu s spletno kartico vedno preverite, če se v naslovni vrstici izpiše https, kar dokazuje, da gre za varno povezavo in pomeni, da je prenos podatkov o kreditni kartici šifriran ter tako skrit pred očmi morebitnih vsiljivcev v omrežju.

Na udaru tudi dostavne službe

Pred nepridipravimi niso varne niti dostavne službe zaradi zavajajočih elektronskih sporočil, ki zlorabljajo podobo in ime podjetja, kot se je to zgodilo v primeru Pošte Slovenije in DHL.

Gre za spletne prevare, kjer pošiljajo lažna obvestila, da nas čaka paket, plačati moramo le še stroške dostave.

Če kliknemo na povezavo, nas ta odpelje na lažno spletno stran, kamor se vpiše kreditna kartica in posledično spletni prevaranti dobijo podatke in zlorabijo kreditno kartico. 

Nakup pri slovenskem trgovcu

Nakup pri slovenskem trgovcu oziroma znotraj Evropske unije predstavlja varovalko, saj nas ščiti enotna evropska potrošniška zakonodaja.

Tako se v primeru težav lahko obrnemo na tržni inšpektorat oziroma Evropski potrošniški center. 

Kadar pa nakupujemo izven Evropske unije, pa pogosto ostanemo povsem brez pravic, v primeru lažne spletne trgovine pa trgovec sploh ne obstaja.

Starejše novice