Pripravite recepte, gobe bodo po prihodnji polni luni rasle še bolj kot le po dežju!

Kot smo poročali, se gobarjev v naših gozdovih te dni tare. Na srečo je gob na pretek in še več jih lahko pričakujemo prihodnji teden.

Gotovo ste že slišali, da je zanje najbolj plodno obdobje takoj po polni luni. Svoj vrhunec pa naj bi gobarska sezona po prepričanju najbolj prekaljenih gobarjev dosegla prav ob prvi jesenski polni luni – že čez nekaj dni torej.

Tako imenovano gobjo polno luno bomo namreč letos uzrli prihodnji torek, 25. septembra, ko naj bi gobe bile še posebej številčne.

Previdno pri nabiranju

Pograbite torej košarice in si te dni privoščite prijeten izlet v naravo. A ne pozabite, kot smo že pisali, priljubljeni hobi Slovencev ni povsem brez tveganj. Pomembno je vedeti, predvsem kaj in koliko nabiramo.

V skladu z Uredbo o varstvu samoniklih gob kršiteljem, ki na primer naberejo ali prodajo preveliko količino gob, grozi od 250 evrov do 2.500 evrov kazni, za pravno osebo oziroma za samostojnega podjetnika pa celo od 400 evrov do 4.000 evrov.

To pa niti ni edina nevarnost. Predvsem slabo poznavanje rastlinskih vrst lahko drago plačamo, saj na območju Slovenije uspeva približno 3000 vrst gob, od tega je okoli 200 strupenih. V Centru za zastrupitve na UKC Ljubljana so letos doslej obravnavali 14 primerov zastrupitev z gobami, lani v celem septembru pa 50.

Ravnajte se tudi po drevesih

Sicer pa svoj izplen lahko še posebej obogatite, če veste kje iskati katere vrste gob. Pri tem vam lahko pomagajo bližnja drevesa, velikokrat pa že samo ime vrste.

Jesenski jurčki denimo uspevajo v zakisanih tleh pod iglavci, našli jih boste torej predvsem pod smrekami in jelkami, pišejo na portalu Siol.net. Lisičke medtem rastejo ob robu gozdnih poti, štorovke v odmrlih panjih oziroma na štorih listavcev. Gabrovega deda poiščite pod gabri, brezovega pa seveda pod brezami.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Šalica (nepreverjen)

Moren priznati ka san si nikdar nej mislo ka mo rajsi spleten vestnik štel kak SIP. Žalost, kama ste to pripelali.

busybee (nepreverjen)

tudi ja tako pravim,
šalica ali ti imaš podstrešje pospravljeno ali ti pa noge smrdijo

In reply to by Šalica (nepreverjen)

Šalica (nepreverjen)

Podstrešje imam pospravljeno mi pa noge smrdijo
pa kaj potem

In reply to by busybee (nepreverjen)

u-pokojni (nepreverjen)

Na obeh slikah kršite zakonska pravila ali so pa slike posneli štirje nabiralci-fotografi

Ne nakladajte (nepreverjen)

Odin vsako leto po gobe.. letos san do zaj najso 3 jurcke... vij pa bluzite kak rastejo pa narod za norca mate...pa tudi lidje z kereme san guco so tudi nej najsle nikse presezek letos... pa oden na mesta ge san sako leto najso dosta gob..

Šanjie88 (nepreverjen)

San v srejdo biu v gozde, pa nejsan nika najšo. Par starih turkov. Niti ene lisičke, ale jurčka.

Starejše novice