Slika je simbolična.
Avstrija je med evropskimi državami, kjer so najdlje vztrajali pri strogih korona ukrepih. S 1. junijem bodo tudi naši severni sosedje ukinili vse ukrepe. Izjema je Dunaj, kjer bo ponekod še vedno obvezna uporaba maske.

S 1. junijem bodo v Avstriji, ne pa na Dunaju, ukinili vse ukrepe. Kot je sporočil minister za zdravje Johannes Rauch, je trenutni potek pandemije omogočil »prostor za dihanje«, zato bo zahteva po nošenju mask zaustavljena za tri mesece.

Na ta dan bodo v šoli odpravljeni tudi zadnji ukrepi. 

Kaj bo drugače od 1. junija? 

  • Maske ne bodo več obvezne v supermarketih in v lekarnah,
  • mask ne bo treba več nositi v bankah in na pošti,
  • maske ne bodo obvezne več v trafikah in bencinskih črpalkah.
  • PCR testi v šolah so ukinjeni,
  • obveznost cepljenja je začasno ustavljena za naslednje tri mesece.

Maske ostajajo obvezne v bolnišnicah, domovih za starejše in starejših.

Izjema pri odpravljanju ukrepov je Dunaj. Ta bo po napovedi dunajske deželne vlade ohranil obvezno uporabo mask FFP2, in sicer tako na javnih prevoznih sredstvih kot tudi v lekarnah.

Že konec avgusta se vrača digitalno covidno potrdilo

Avstrijsko ministrstvo za zdravje pričakuje, da bodo v jeseni spet uvedli obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih. »Zdaj je odgovorno začasno ustaviti zahtevo po maskah,« je dejal Rauch na tiskovni konferenci, a dodal: »Maske se bodo vrnile.«

O prekinitvi obveznega cepljenja je Rauch povedal, da si še vedno prizadevajo, da bi do jeseni cepilo čim več ljudi. Izdeluje se tudi ustrezen načrt obnovitvenega cepljenja in se ustrezno pripravljajo na jesen.

Že s koncem avgusta se sicer vrača digitialno covidno potrdilo. Kot poročajo avstrijski mediji, se bo pogoj PCT oziroma pravilo 3G spremenilo. 

P bo odpadel, tako da bo samo veljalo samo še cepljenje in testiranje. Tudi kombinacija cepljenja in prebolevnosti ne bo več zadostovala, za polno cepljenje bodo nujni trije odmerki cepiva proti koronavirusu. 

Niso še določili, katere družbene dejavnosti bodo dostopne le s covidnim potrdilom.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kaj te briga (nepreverjen)

Ma ti ljudje so za odstrel.....

anton77 (nepreverjen)

Pa de Janša krijf.... Kda de Goloub maske zapovedo.... Ali te pa tuj pujkšo v kukurco vrgo.... V sakon primeri, gesen de pestra in zelo jasno de se pokazalo ka smo ali smo nej volili....

čarni vrag (nepreverjen)

Pa ti Avstrijci so množični morilci, vredni svojega slavnega rojaka Hitlerja. Na vsakih 4.000 doz umre en cepljeni.

😉 (nepreverjen)

Jaa v tvoji nori glavi! Gnes si ze kujo kis proti toci? 🍓🙏🏻

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

tihi (nepreverjen)

Pa ka mijsliš ka je tou nedužno, pogledne šefa Pficera, 50 procentov ščejo menje lidij.... joj, pa ge živejš, lekar ne misliš pouleg nika, kda na tv lažejo.... pogledne fb marija stojakovic

In reply to by 😉 (nepreverjen)

Gost55 (nepreverjen)

Čedalje več studij po svetu kaže da ima od vsakih 1000 cepljenih vsaj 8 resne stranske učinke. Tu so zajeti samo res resni stranski učinki (kapi, nepokretnost, resne nevrološke motnje, ..., ter seveda smrti), ki so jih priznale uradne inštitucije. Prizadeti se morajo mesece in mesece truditi, da jim priznajo status, sami si plačujejo razne preiskave, tudi čiščenje krvi, ... To dejansko pomeni, da je realnih primerov še dosti več.
O tem koliko dolgoročnih stranskih učinkov se bo še našlo skozi leta pa si nihče še ne upa ugibati. Toliko o varnosti teh zvarkov, ki jim pravijo cepiva. Sem cepljem z vsemi cepivi kot otrok in kot odrasel, razen za gripo se nisem nikoli cepil. Z temi zvarki pa me ne bodo cepili, samo preko mojega trupla, rajši žrem travo.

pikić (nepreverjen)

golob bou tak kak kitajčeki, vse vas bo polovil in vse popikal. Ah ne, vi te sami šli k njemi in se samopiknili, "zdaj je svoboda in se sami odločamo"

In reply to by Gost55 (nepreverjen)

FRAP (nepreverjen)

Le kam se ta COVID potuhnil v času, ko je turizem na vrhuncu? Vsi ukrepi so izpuhteli. Nič več cepljenj, testov, razkužil, mask, raznih potrdil.. Po končani turistični sezoni pa zopet bum in panika. Res čudno in nerazumljivo, ,ali pa nas ima kdo za norca.

Starejše novice