FOTO: BOBO
Kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je uspešno prestala zaslišanje pred odborom DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je uspešno prestala zaslišanje pred odborom DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Da je bila njena predstavitev ustrezna, je glasovalo deset poslancev, štirje so bili proti.

Člane odbora so med drugim zanimali konkretni predlogi glede regulacije cen in glede samooskrbe.

Na voljo dve možnosti

Irena Šinko, ki jo za kmetijsko ministrico v vladi Roberta Goloba predlaga Gibanje Svoboda, je glede dviga cen v kmetijski pridelavi izpostavila zelo velik dvig cen umetnih gnojil, kar po njenem kaže, da so kmetje v težki situaciji in »da jim bo verjetno potrebno pomagati na vsak način«.

Po njenih besedah imamo dve možnosti.

EU je sprostila dve intervenciji, eno so interventna sredstva, v okviru katerih je Sloveniji na voljo 1,7 milijona evrov, država lahko doda lastna sredstva, tako da je na voljo do pet milijonov evrov.

Sredstva bo po njenem verjetno treba nameniti najbolj prizadetim sektorjem, rok za odločitev o tem je nekje do 30. junija.

Kot drugo je omenila možnost, ki jo je sprožila Evropska komisija za plačila v enkratnem znesku, in sicer do 15.000 evrov na kmetijsko gospodarstvo in do 100.000 evrov na podjetje. Pogoj za to je sprememba evropske uredbe in po tej spremembi bo treba spremeniti še program razvoja podeželja v Sloveniji, na podlagi česar po bo njenih besedah možno črpanje.

Ob tem pa je znova poudarila, da morajo sredstva biti namenjena ciljno, torej najbolj prizadetim.

»Ker toliko sredstev, da bi lahko vsem delili, ni,« je podčrtala.

Akcijski načrt za čim manj zavržene hrane

Glede možnih ukrepov na področju regulacije cen hrane pa je poudarila, da kmetijsko ministrstvo za to ni pristojno in da sta za to pristojni gospodarsko in finančno ministrstvo. Kmetijsko ministrstvo lahko s svojimi prej omenjenimi ukrepi pomaga na področju pridelave hrane in tako prispeva k ublažitvi zvišanja cen hrane.

Mora pa pri tem po njenih besedah kmetijstvo gledati na to, da bo preživelo. Hkrati je vnovič izpostavila potrebo po sprejetju akcijskega načrta, da bomo imeli čim manj zavržene hrane.

Zagovornica prodaje na kmetijah

Sicer pa je v zaslišanju pred matičnim odborom DZ, ki je trajalo slabi dve uri, večkrat poudarila, da je velik zagovornik prodaje na samih kmetijah.

Glede odnosov v verigi preskrbe s hrano pa je dejala, da bo moral za to pristojen varuh »aktivirati svoje naloge in svoje delo«, saj je v tem trenutku zelo pomemben.

Potrošniki morajo biti seznanjeni

Glede pripomb predsednice odbora Vide Čadonič Špelič (NSi), da uprava za varno hrano nima službe za stike z javnostmi, ki bi potrošnike obveščala o zanje pomembnih informacijah, pa je kandidatka za kmetijsko ministrico dejala, da je treba, če imajo sorodni organi v sestavi ministrstva svojo tovrstno službo, to potem za vse podobne organe urediti enako.

Strinja se, da potrošniki morajo biti seznanjeni. Tudi na podlagi preteklih izkušenj pa meni, da se je v določenih primerih potrebno pred objavo informacij o vsebini uskladiti z informacijsko pooblaščenko.

Potrebno izboljšanje gospodarjenja z gozdovi

Glede vzpostavljanja novih lesnopredelovalnih centrov je povedala, da je treba v Sloveniji najprej točno ugotoviti, koliko hlodovine imamo oziroma je posekamo ter se nato na podlagi tega odločiti, ali še potrebujemo dodatne centre, da ne bi propadle že obstoječe žage. Glede gospodarjenja z gozdovi se je zavzela za izboljšave.

Meni, da bo glede poslovanja družbe Slovenski državni gozdovi treba narediti »določene premike, da se bodo prihodki iz tega naslova izboljšali in da se bo lahko potem tudi vlagalo«.

Člana odbora iz vrst SDS Tomaža Lisca in Alenko Helbl je zmotilo, ker v koalicijski pogodbi ni samostojnega poglavja o kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani, Franca Breznika, prav tako iz SDS, pa je zanimalo, kakšen je njen status pri mandatarju Robertu Golobu in kakšno zaupanje uživa.

Kmetijstvo trenutno eno izmed državotvornih resorjev

Irena Šinko je ocenila, da to, da kmetijstvo ni samostojno poglavje v koalicijski pogodbi, ni slabo, ampak celo prednost.

»Verjamem, da se vsi politiki v Sloveniji dobro zavedajo, da je hrana ključnega pomena in da brez hrane ne bomo mogli preživeti. Zato sem prepričana, da se bodo znali o tistih stvareh, ki bodo ključne za našo samooskrbo, dogovoriti in to tudi skleniti,« je dejala kandidatka, ki meni, da je kmetijstvo trenutno eno izmed državotvornih resorjev.

Prav je, da se naslonimo na domačo hrano, je poudarila Šinkova, ki je v predstavitvi večkrat dejala, da se je vedno doslej in se bo tudi v prihodnje zavzemala za kmete in da nima drugih namenov kot to, da »pomagamo temu kmetijstvu, da bo šlo na boljše«. Če ne bi imela zaupanja, ne bi pristala na kandidaturo, je še dodala.

Glede registracije in rabe fitofarmacevtskih sredstev je med drugim dejala, da če je nekaj registrirano denimo v Avstriji in je dobro, ne vidi razloga, da se to ne bi uporabljalo tudi v Sloveniji. Je pa omenila tudi neuradne informacije, da naj bi se na ravni EU pripravlja uredba, ki bo zahtevala zmanjšanje fitofarmacevtskih sredstev.

Zavzela se je za ureditev protitočne obrambe

Zavzela se je za ureditev protitočne obrambe, saj je prepričana, da ta deluje. V boju s podnebnimi spremembami pa je po njenih besedah treba spodbujati pridelovalce k naložbam v namakalne sisteme in oroševanje, prav tako pa tudi v rastlinjake, s čimer lahko prispevajo k večji samooskrbi denimo na področju zelenjave.

Jasno je, da na vseh področjih nikoli ne bomo povsem samooskrbni, je dejala in se zavzela za to, da je Slovenija samooskrbna vsaj tam, kjer ima pogoje za pridelavo, denimo krompirja.

Nova vlada naj bi zaprisegla že jutri

Nova vlada naj bi zaprisegla v sredo. Kot je danes po zaslišanju pred matičnim odborom dejala kandidatka za kmetijsko ministrico, se bo po prevzemu resorja najprej lotila najnujnejših nalog, med drugim dopolnitve strateškega načrta skupne kmetijske politike in enkratnih ukrepov, vezanih na povečevanje stroškov.

Na vprašanje glede državnih sekretarjev pa je odgovorila, da je ekipa več ali manj izbrana, da pa konkretnih imen še ne razkriva.

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
8833 (nepreverjen)

na splošno. saj je vseeno, karkoli govoriš tam, ali poznaš vsebino ministrstva ali ne in kdorkoli je že, vedno je 9 proti 5, pač tvoji glasujejjo zate. To je čist brezveze.

lukčev mesec (nepreverjen)

Kot je en že zapisal.
Opozicija je vedno proti pa če je še tako odličen kandidat.
Sedaj je spet prišel Brzi Joško na svoj račun.
Sedi v večih odborih in komaj čaka, da lahko glasuje proti.
Tipičen Janšist !!!
Čaka ga 5. mandat in 4 leta miru v Parlamentu in hudo dobra plača.
Najprej so so mu 22 let partijci dajali kruh. In za nagrado je potem sral po njih, kjer je lahko.
Da bo mera polna so mu spet stari udbaši katere tako rad kritizira omogočili, da je zadnji dve leti imel mastno plačo in je njegova stranka lahko vladala.

Mun (nepreverjen)

Kljukec ka pa sereš,tupiš s svoje primitivne glave. Kdo komu plačuje in kdo ima in je imel mastno plačo je tvoj golob,36,ooo € na mesec.Janša jih je imel in tudi tvoja uspešna ministrica bo imela 3.800€ neto, je to plača za ministra? Koliko bo uspešna ni odvisno od nje ampak od stricev kateri so jo postavili . Koliko jih sploh briga kmetijstvo cepec in koliko denarja bodo namenili kmetijstvu. Kje so komunisti na oblasti ni razkošnega življenja in tudi prinas ni bilo in tudi zdaj ne bomo. Janševo sposobnost ter prepoznavnost v svetu ne bodo dosegli vsi skupaj ti klovni v vladi,skupaj s holobom,ki bo hujši kot šarec. Tako da čez kako leto bo spet Janša rešaval Slovenijo.SMRT KOMUNIZMU SVOBODA SLOVENIJI.

In reply to by lukčev mesec (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Tak je kak si napijso pa te uni pravijo ka delajo v dobro Slovenije, či bi tak bilou ne bi bilij za ali proouti samo na podlagi članstva v stranki. Itak je tou konstruktivna opozicija oziroma destruktivna opozicija za Slovenijo se jin fučka, samo za svoje plače se brigajo.

In reply to by lukčev mesec (nepreverjen)

KORONČKA (nepreverjen)

Iz ta dva komentarja je točno razvidno da sploh nimate pojma kaj pomeni večstrankarski sistem. Po drugi strani pa pljuvate po ljudeh neglede čigavi so, levi ali desni, katoliki ali evangeličani, muraši ali vijolčni, glavno je , da lahko serete a sami ste en velik kup dreka.

In reply to by lukčev mesec (nepreverjen)

prekmurac (nepreverjen)

Tako je kot si zapisal. Brzi Joško je pravi strankarski človek in velik janšist.

In reply to by lukčev mesec (nepreverjen)

TO STE VOLILI (nepreverjen)

TO STE VOLILI SLOVENČEKI, ne zdaj jokat, ka se pa ministrov tiče, če bi tja postavili magarca (osla) bi ga svoboda izvolila tako je naročeno ubogim poslancem, čeprav v ustavi piše 82. člen " POSLANCI SO PREDSTAVNIKI VSEGA LJUDSTVA IN NISO VEZANI NA KARŠNJAKOLI NAVODILA" kaj se pa dogaja pri nas ? Poslanci morajo glasovati in tudi glasujejo vsi do zadnjega po navodilu Goloba IN TO BI NAJ BILA DEMOKRACIJA V SLOVENIJASTANU ?

Senčnik (nepreverjen)

Butec, ka pa te opoziciji tudi niti eden ne paše,ka so vsi prouti?? Janšov Kekec, čas je ka se sprojaznis,ka je Golob zmagal!!

In reply to by TO STE VOLILI (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Točno tako, zato je treba ta člen ustave takoj črtati. Da bo ustava skladna z realnostjo.

In reply to by TO STE VOLILI (nepreverjen)

FRAP (nepreverjen)

Iz navedenega je razvidno, da je zaslišana kandidatka za ministrico človek iz stroke in dobra poznavalka problematike v kmetijstvu. S svojim znanjem in izkušnjami lahko stori veliko dobrega, zato je vredna zaupanja.

. (nepreverjen)

nemas pojma

In reply to by FRAP (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

Se strinjam, ni odgovorila na vprašanje ali bomo šli v smeri industrijske ali kmetijske proizvodnje in kakšnega kmeta rabimo oz. hočemo imeti ?, Mota le o neki dodani vrednosti in samooskrbi !

In reply to by . (nepreverjen)

Golobček, (nepreverjen)

se že veselim , ko bo golobek taval po hodnikih bruseljske palače in se izogibal srečanj, kot Šariči, skakalec v prazne bazene, pa kaj ta naš sedanji PV.sploh obvlada kak tuj jezik, ga še nisem slišal,ker če ne bi ga lahko malo šivilja podučila, hi,hi,hi še nikoli se nisem tako smejal kot ob njeni predstavitvi za komisarko, dno od dna, aja, zadnji naj ugasne luč.

Beli vrag (nepreverjen)

Tvoj jajo obvlada rusko angleščino. Pa laž, spletke, intrige,... Pa albanski jezik mu ni tuj. Pač delo obveščevalca udbe. Tij pa malo obvladaš, pa spomin ti je šibek.

In reply to by Golobček, (nepreverjen)

kizitii76788juii (nepreverjen)

Upajmo na večje subvencije rabim nov večji traktor za 200000tisoč evrov ker ta za 50 tisoč ni dober sosed ima večjega. Jaz bom večji frajer in to v kratkem!

prekmurac (nepreverjen)

Moj je košto 250 000 tisoč evrov in sem dobil 300 000 evrov subvencije.

In reply to by kizitii76788juii (nepreverjen)

. (nepreverjen)

ka ce se traktor pokvari idioti nemajo financno ozadje ka ga popravi

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice