Slika je simbolična.
Oblasti so Svetovno zdravstveno organizacijo obvestile, da so marca zabeležile prvi smrtni primer zaradi okužbe z virusom ptičje gripe podtipa H3N8 pri človeku.

To je sicer šele tretji znani primer tovrstne okužbe pri človeku, o prejšnjih dveh pa so na Kitajskem poročali že aprila in maja lani.

V najnovejšem primeru okužbe z virusom ptičje gripe podtipa H3N8 je 16. marca umrla 56-letna ženska iz jugovzhodne province Guangdong.

Ta naj bi se okužila februarja, kmalu za tem pa je bila hospitalizirana zaradi hude oblike pljučnice, je v torek sporočila Svetovna zdravstvena organizacija, ki je navajal podatke kitajske nacionalne zdravstvene komisije.

Ženska naj bi bila v stiku s perutnino, v okolici njenega doma pa so bile v preteklosti prisotne divje ptice. Svetovna zdravstvena organizacija navaja, da bi bil vir okužbe lahko tržnica s perutnino v bližini njenega doma. Vzorci, zbrani na tržnici, so namreč bili pozitivni na podtip ptičje gripe A(H3).

Širjenje s človeka na človeka majhna

V prejšnjih dveh primerih okužb s podtipom H3N8 je bila ena oseba v kritičnem stanju, druga pa imela zgolj blage simptome. Tudi za njiju je Svetovna zdravstvena organizacija navedla, da je bil verjeten izvor neposredna ali posredna izpostavljenost okuženi perutnini.

Kljub temu organizacija še naprej vztraja, da na podlagi razpoložljivih epidemioloških in viroloških informacij virusi ptičje gripe podtipa H3N8 niso zmožni trajnega prenosa med ljudmi.

»Zato je po trenutni oceni verjetnost širjenja s človeka na človeka majhna,« dodaja Svetovna zdravstvena organizacija.

Komentarji (6)

čarni vrag (ni preverjeno)

Organizacija v privatni lasti WHO poskuša širiti strah in paniko.

Dokto666 (ni preverjeno)

Vam bom jaz dal spet NATEG in PREVARO in vas bom cepil da umrete.

asdasd (ni preverjeno)

Posledice cepljenja še niso objavljena ?!

In reply to by Dokto666 (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

super
spet bo epidemija
spet bomo lahko doma

Kaherbarij (ni preverjeno)

Pa ne že pa glij zaj ko so se vrnile lastovke pa štorklje,paa jih moramo vse postrelati z zračno puško in tau samo zato ka je eden šteri tan negde sedi z svojo smrdljivo ritjo v nekši pisarni ka si tau izmišavle...

Pohorčan (ni preverjeno)

Moj Coco po domače Koko se je fsra, prdna, rigna in sen kuj že misla ka ma gripo.....pa sen ga obglava.

Starejše novice