V času epidemije zavarovalnice beležijo manj avtomobilskih škodnih primerov. Zakaj?

Ker je zaradi vladnih omejitev prometa bistveno manj, se dogaja manj prometnih nesreč. Posledično zavarovalnice beležijo manj škodnih primerov kot običajno. Res pa je tudi, da marsikdo s prijavo škode čaka, da bo najhujše mimo.

V zavarovalnici Grawe so za STA potrdili, da je število prijav škod iz obveznega avtomobilskega zavarovanja res nekaj manjše, saj se ljudje vozijo manj, s čimer je tudi manj nesreč. A v zavarovalnici obenem poudarjajo, da ljudje prav tako čakajo s prijavo nekaterih škod, saj so možnosti trenutno zelo omejene.

Enako je v zavarovalnici Generali, kjer pa stranke pozivajo, naj škodo prijavijo preko telefona ali spleta.

Pri Zavarovalnici Triglav medtem izpostavljajo, da je za oceno škod še prezgodaj, saj vedo, da stranke čakajo s prijavo na obdobje po epidemiji.

Podobno je pri Zavarovalnici Sava, kjer priznavajo manjše število škodnih dogodkov, vendar je po njihovih besedah v tem trenutku še preuranjeno govoriti o vplivu na končen škodni rezultat.

Plačati bo treba tudi za nazaj

Vse zavarovalnice beležijo tudi nekaj manjše podaljšanje obveznih avtomobilskih zavarovanj. Vlada je 17. marca v okviru ukrepov proti širitvi pandemije namreč zaprla registracijske točke in tehnične servise po državi ter veljavnost prometnih dovoljenj in zavarovanj avtomatično podaljšala do 16. maja.

Na zavarovalnicah so si enotni, da se je večina strank odločila za podaljšanje ali sklenitev novega zavarovanja na daljavo. Nekaj je tudi zamudnikov, a te pozivajo, naj zavarovanje uredijo čim prej, da se izognejo gneči po sprostitvi ukrepov.

V zavarovalnici Generali opažajo, da so si odlok vlade nekateri interpretirali napačno: »Podaljšanje zavarovanja na podlagi odloka ne pomeni neplačila premije in tudi ne, da se začetek novega zavarovanja premakne za en mesec. Če vam zavarovanje poteče 15. aprila in ga boste podaljševali šele 15. maja, ker odlok to dovoljuje, vam zavarovanje velja od 15. aprila dalje, in ne od 15. maja. Plačate tudi mesec za nazaj.«

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Ka če zdaj ta pipika vugne strejo, de to spadolo med škodne dogodke? Ali pa moraš skleniti posebno zavarovanje za pipike.

Starejše novice