Za prometne nesreče so v 95 odstotkih krivi vozniki oziroma človeški faktor. Izbira avtomobila pa naj bi bistveno vplivala na to, kako posameznik vozi.

Določeno vedenje voznikov "velikih nemških črnih limuzin" tako ni iz trte izvito, večje škode prestižnih avtomobilov beležijo tudi zavarovalničarji, piše STA.  

Si to, kar voziš

Znanstveni sodelavec inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU, kulturni in socialni antropolog Dan Podjed, je na okrogli mizi v okviru dogodka Anatomija slovenske vožnje dejal, da smo v avtomobilu drugačni in to, "kakšen avto imaš, vpliva bistveno na to, kako voziš". "Velja, da si to, kar voziš," je dodal.

Pri tem se je dotaknil stereotipov o domnevno slabi vožnji voznikov iz Celja ter voznikov "velikih nemških črnih limuzin", za katere velja, da so na cesti arogantni in ne upoštevajo pravil.

Slovenski vozniki pasivno-agresivni  

"Ljudje se ne jezijo več na Celjane, ampak na kulture, ki so utemeljene na tem, kaj voziš," je pojasnil Podjed. Po njegovih ugotovitvah se vozniki avtomobilov najbolj jezijo na kolesarje, ki so tudi najbolj ogrožena in tvegana vrsta v prometu.

Slovenski vozniki se po njegovih besedah jezijo bolj pasivno-agresivno, kar pomeni, da grdo gledajo, pobliskavajo z lučmi, rahlo trobijo, rahlo pritiskajo na plin, delujejo torej avtodestruktivno. 

Toleranca na cesti pa je bistveno večja med kolesarji in pešci, saj imajo tudi večjo možnost medsebojne komunikacije, medtem ko smo v vozilu izolirani in lahko kvečjemu pokažemo kakšno gesto z roko, je dodal Podjed.

Škod pri luksuznih avtomobilih več

Direktor osrednjega regijskega škodnega centra v Zavarovalnici Triglav Boris Kuhelj pa pravi, da imajo prestižni avtomobili večjo škodno pogostost, po drugi strani pa s temi vozili tudi prevozijo več kilometrov.

Tudi če ne upoštevamo prevoženih kilometrov, je škod pri luksuznih avtomobilih še vedno za 10 ali 20 odstotkov več.

Po njegovih besedah ne gre le za "velike nemške črne limuzine", ampak za vsa prestižna vozila, tudi določeno skandinavsko znamko, ki slovi po svoji varnosti, še piše STA.

Po mnenju avtomobilskega novinarja in vlogerja Cirila Komotarja pa se malo preveč oklepamo klišejev, saj prekrške v prometu delamo vsi. Kot je dejal, so sodobni avtomobili so zelo varni in to nam daje lažen občutek varnosti.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Šumaher (nepreverjen)

Kultura slovenskega voznika je tipična balkanska, spune gas, prehitevanje vse povprek, "lepljenje na rit", izsiljevanje prednosti. Samo če se pelješ zjutraj v službo, v Avstrijo, ko je tema, sploj ti nej trbej pogledati registerskih tablic, že po načinu vožnje vidiš ka je slovenec.
Pa to po večini vala za vse vrste vozil, nej samo za "prestižne" znamke. Avto ma lejko 250 konjov, ali najvekši konj je itak tisti keri nema kulture vožnje. :)

Starejše novice