Znanstvena fantastika? Ne, na cestah med Šentiljem, Mariborom in Lendavo bo prav zares potekalo čezmejno testiranje električne, avtonomne in povezane mobilnosti.

Upravljavci avtocest iz Avstrije, Madžarske in Slovenije naj bi kmalu začeli sodelovati pri projektu, v okviru katerega bodo vzpostavili poseben meddržavni avtocestni koridor, opremljen za testiranje inteligentnih transportnih sistemov.

S tehnološko opremo bodo na sodelujočih avtocestah med drugim vzpostavili tudi brezžično omrežje pete generacije, pišejo Finance. Delovanje platforme za testiranje električnih, avtonomnih in povezanih vozil bo torej omogočala tehnologija 5G.

Del avtocestnega krožnega koridorja se bo, kot že omenjeno, nahajal na slovenskem ozemlju, predvidoma se bo pri nas vil vse od avstrijske meje pri Šentilju pa do madžarske meje pri Lendavi.

Načrtovani projekt sta na konferenci Premikamo Slovenijo 2.0 minuli torek podrobneje predstavila Daniel Avdagič iz ljubljanskega podjetja AV Living Lab in Jost Bernasch iz graškega ALP.Lab.

Testi že kmalu, na prava samovozeča vozila bo treba počakati

Gre pravzaprav za edinstveno meddržavno partnerstvo v svetovnem merilu. K projektu in vzpostavitvi testne regije so pristopili slovenski Dars, ASFiNAG iz Avstrije ter Magyar Közút iz Madžarske in že prihodnje leto si bodo prizadevali za evropska sredstva.

Vendar pa ne pričakujte, da bodo s tem naše ceste nenadoma zasuli avtomobili brez voznika. V praksi bodo pristojni zgolj izgradili infrastrukturo, ki bo omogočala komunikacijo z vozili in preizkušanje tehnologij za samovozeča vozila.

Slovenski Dars in podjetje AV Living Lab sta tako že aprila podpisala sporazum o sodelovanju pri zagotavljanju različnih infrastrukturnih elementov. Resnično samovozeči avtomobili pa prihajajo šele čez nekaj let, ko bodo zakoni dovoljevali avtonomno vožnjo. 

Samo preverjanje tehnologij za avtonomno vožnjo bo potekalo v več stopnjah. Kot prva bo stekla simulacija, sledilo bo preverjanje na poligonu in nato še na avtocestah, ob koncu pa tudi testiranje v urbanem okolju – v območnem mestnem laboratoriju v ljubljanskem BTC. 

Prednosti stičišča treh držav

Meddržavna avtonomna vožnja predstavlja svojevrstne izzive, med drugim je na primer treba upoštevati čezmejno izmenjavo pravil, komunikacijske infrastrukture, ter drugih elementov.

Avtocestni operaterji sosednjih držav si bodo zato izmenjali vse potrebne prometne podatke.

Kljub majhnosti Avstrije, Madžarske in Slovenije, je naš doprinos k testiranju elementov avtonomne vožnje menda lahko precejšen, kajti prednost bi zainteresiranim podjetjem lahko predstavljala že možnost pridobitve enega samega potrdila oziroma dovoljenja za čezmejno testiranje v treh državah.

Testiranje, ki ga bo sicer treba napovedati in pridobiti potrditev, pa bi lahko bilo še posebej zanimivo za bližnja podjetja, kot je Magna, ocenjujejo pri Financah.

Dars postavitev potrebne opreme, ki bo omogočala komunikacijo z vozili, na odseku med Šentiljem, Mariborom in Madžarsko načrtuje že v prihajajočem letu.

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost555 (nepreverjen)

No to pa rejsan podperan! Ešče več takšnih projektov.

Prekmurje lejko rejši samo radikalen tehnološki razvoj nej pa potratno ustvarjanje kvazi turistističnih destinacij

kozorogec (nepreverjen)

In ka de tou prineslo Prekmurji na podorčji zaposlovanja, višanja standarda...... ??? Nej mi s takšnimi bolanimi. Tou so tehnologije prihodnosti, mi pa rabimo akcijo zdaj.

In reply to by Gost555 (nepreverjen)

Landini

Kaj pa? A še eno Muro, ki je zafurala več generacij. Ko je pomenilo več iti delat v Muro kot študirat.

In reply to by kozorogec (nepreverjen)

tihi2 (nepreverjen)

Naj furajo oni 5g pred svojo hišo, ne pred mojo, potem pa kao prednost, kje pa je naše zdravje?

In reply to by Landini

dr. Mađister (nepreverjen)

Nemaš pojma o 5g omrežji tak ka gladko shuti ....

Rajši bi se v Prekmurji sekerali za zračno onesnaženost

In reply to by tihi2 (nepreverjen)

erherg (nepreverjen)

točno tak. Mura je zavozila oh in oh generacij. Saj rejsan vsaj so slujžbe bilej, ale zaradi mure se marsi što nej šau šaulat vrag zna na kakšon nivoje bi lejko bilij prekmurce, nej pa ka je vse tak zabačeno. Pri 18 v Muro pa gotovo. Zaj od propada jugoslavije dale so prve generacije ka rejdno študerajo.

In reply to by Landini

Matejko (nepreverjen)

Lomentar dostudejrane budale!! Najbaokse ka vsi idejo studejrat kak gnesden za minimalne standarde, delo pa vec nebi nisce!

In reply to by erherg (nepreverjen)

Kalimero (nepreverjen)

Takšna miselnost je gli zajebala Prekmurje...
Če nega poleg motike ali šivalnoga stroja, te neje delo.

Ali s takšin fizičnin delon dale od minimalca neboš prišo. Sploj če mađari pa kitajci dosežejo isti rezultat za menše pejneze in menje časa.

In reply to by Matejko (nepreverjen)

Landini

Tipična miselnost tipičnega Pomurca. Če si izobražen, itak nič ne delaš. :(

In reply to by Matejko (nepreverjen)

erherg (nepreverjen)

Takšne kak tij, s tvojen mišlenjon so problem. Zatau pa je pomurje na minimalce, ker nemamo nikšneh kvalificejranih pa izobraženih delavcov. Smo navadna delovna sila. Sake drujge v kartagoje za minimalca dela pa v xale. Če sobota ne bi bijla tak začabena kak je bi lejko razvijale kaj drujgoga. Zakoj morejo za vse programske opreme biti sedeži v ljubljani? Zatau ka sidijš pa programeraš ne nucaš neven kakšne infrastrukture, nucaš pa izobražene kader, keroga v sobote nega. Zatau pa de sobota še dugo samo industrija za minimalca.

In reply to by Matejko (nepreverjen)

kozorogec (nepreverjen)

Moj kometar se je nanašo na njegov komentar glede turizma. O tovarnaj ala Mura senjajo samo še loleki. Turizem pa mala podjetja z velko dodano vrednostjo, to de nas rešilo. Tej projekt keri se omenja v članki nede rejšo Prekmurja.

In reply to by Landini

sprga (nepreverjen)

Najbolj super pa bo to, da bodo vozili po odstavnem pasu...da bo minimalno oviran reden promet.

čarni vrag (nepreverjen)

Neverjetni čudaki so tej DARSovci. Na AC proti Maribori je vedno več neravnin, oni pa montirajo opremo za avtonomno vožnjo.

Pivo pivec (nepreverjen)

Te mo se lejko pijani vozili !!

Domačica (nepreverjen)

Ah ja , če je Dars poleg , te je uspeh zagotovljen , je pa zanimivo , kak se eni duvate v zvezi z samovozečimi vozili , ah ja , očitno imate to tehnologijo v malem prstu , sami jebeni stručkoti , to pa ka je Prekmurje v prazgodovini na 95 % področij , tega pa ne opazite , pa če začnem od Pm-10 delcev - onesnaženost , do nezaposlenosti , do pomanjkanja stanovanj za mlade družine , do katastrofalnih cest , in še , in še bi lahko našteval , ampak kaj bi to , tak da kar se mene tiče odjebite z temi vozili .

Tomlop (nepreverjen)

Samo naj ne stanejo na pomursko mega avto cesti, vse zaštopajo, niti mijmo ne pridemo, niti jih na dostavni pas nemremo poriniti - ker ga nega ???

sprga (nepreverjen)

Dostavni pas. To pa je nekaj novega; daj ga patentiraj.

In reply to by Tomlop (nepreverjen)

cico (nepreverjen)

Verjetno bodo črte pobarvali rdeče kajti ta barva prevladuje pri zabitih Pomurcih predvsem v Murski in okolici .

Matejko (nepreverjen)

Komentar pove vse o tebi! Kdor nima argumenta ta zali in vsi pac vemo da s steno se ne mores prepirat, bo tezko popustila! Ali pa z elektricno sojo, ki je zabita v zemljo, clovek zgoraj pa v...

In reply to by cico (nepreverjen)

fekonja (nepreverjen)

Matejko ............ A ti to po sebi gledaš .Torej imaš izkušnje ?Rdečkar

In reply to by Matejko (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice