Zeleno, trajnostno in ljudem prijazno; mesto je danes v znamenju trajnostnega prometa.

V okviru Evropskega dneva brez avtomobila tudi v središču Murske Sobote danes potekajo različne aktivnosti, ki ozaveščajo in nas spodbujajo k uporabi trajnostnih prometnih alternativ.

Kot smo poročali, so v okviru dogodka v dopoldanskih urah uradno odprli Trg zmage, ki je bil obnovljen v sklopu projekta Prenova mestnega središča – 1. Faza v okviru Celostnih teritorialnih naložb. Med 9. in 13. uro pa so se v mestu zvrstile še številne druge zanimive prireditve.

Hkrati pa so za motorna vozila zaprli cesto na delu Slovenske in Kardoševe ulice.

Zeleni tudi soboški možje v modrem

Ob dnevu brez avtomobila je Mestna občina Murska Sobota policiji predala električno kolo. Župan Aleksander Jevšek je pojasnil, da so se za to potezo odločili, saj spodbujajo zeleno mobilnost policistov.

V okviru E-MOBILNOSTI je medtem potekala predstavitev električnih vozil, avtomobilov, koles, skirojev in rolk, občina ter različna društva in zavodi pa so ob pomoči promocijskih gradiv na stojnicah predstavili svoje aktivnosti in prizadevanja s področja trajnostnega razvoja prometa.

Še posebej dejavni mladi

Najmlajši so se posvetili ustvarjanju s kredami na novo urejenih površinah in si ogledali lutkovno predstavo BICI-KLETA, ki je na odru sredi Drevoreda Martina Luthra hudomušno pripovedovala zgodbo o nastanku kolesa. Ob vsem tem pa so se poskusili tudi na mini poligonu za vožnjo s skiroji.

Na Slovenski ulici so sicer potekale še številne druge športne aktivnosti, kot so ulična košarka, dodgeball in različne športne igre, medtem ko so se z glasbenimi nastopi predstavili dijaki srednjih šol.

Za trajnostni promet v mestu

Evropski teden mobilnosti je tradicionalna evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest. 

Aktivnosti potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom, ko se Evropski teden mobilnosti zaključi z Dnevom brez avtomobila. 

Letos dogodek poteka pod sloganom Združuj in učinkovito potuj, osredotoča pa se na možnosti in koristi prepleta in dopolnjevanja različnih vrst potovanj, ki nas lahko pripeljejo iz točke A v točko B. 

Z združevanjem različnih oblik prevoza namreč potujemo sodobno, dinamično in ozaveščeno, s tem pa neposredno prispevamo k izboljšanju okolja in hkrati z aktivnim slogom dvigujemo kakovost življenja.

Komentarji (11)

Mirko1 (ni preverjeno)

V 4 minutah vožnje z biciklon vsak dan vsaj 3 krat treba doj zbremzati, ker avtoji pri banki ne vejo ka je kolesarska steza, nega znaka ne označb, pešci so tudi na kolesarski, kolesarske so ozke pa še na sredi so kandelabri, voziti treba slalom na pločnik pa zopet na cesto, še najlepše je na soboškem bregu za biciklin, aja večina se jih pela kontra. Pa če že označijo kolesarske poti so čisto narobe - proti rakičani. Župan de vrezo trak spremenijo se pa določene stvari ne.

Ffffff (ni preverjeno)

Mirko1
Glej te kolesarske steze so itak zgresene. Po cejlon prekmurji forsejrajo kolesarske steze. V moravcaj delajo ulicno rasvetljavo ob kolesarskih stezaj. KOLESAROV PA SKORAJ NEGA!

AHAM (ni preverjeno)

Če električni avto neje avto?

Čarni vrag (ni preverjeno)

Odkar so začnoli s temi dnevi mobilnosti, je vsako leto slabše. Šolare v mesti skoraj več ne vidiš. Gospodiče in gospodične pripelajo do šolskoga praga, pa po nje pridejo. Če se pelaš po kolesarski stezi do Moravec ali Bakovec redko kda srečaš koga.

Picekkk (ni preverjeno)

Policaj s premalo kapo, spiker v trenirki...
Pa saj se ljudje sploh oblečti več ne vejo!

gost121212112 (ni preverjeno)

Te spiker je resno, tak grdo se doma ne vüpan oblejčti, bole grde copate je pa težko najti, svaka jemi čast.

In reply to by Picekkk (ni preverjeno)

sd Samo Denar (ni preverjeno)

Dvojna merila ;-) policaji stojijo od začetka šolskega leta pred šolami ;-) kao nadzorujejo promet in pravilno vožnjo po kolesarski ;-) a glej glej na lastne oči vidim in to vsak dan ,da se (menda učitelj telesne vzgoje) vozi z kolesom po napačni strani in to pred policaji in nikomur nič,sem pa videl,da so ustavili babico katera se je peljala tudi v napačni smeri in so jo takoj ustavili in kaznovali ;-) ti ti babica ;-) morda nisi povezana ? ker tisti tip je ;-) in se lahko vozi kontra po kolesarski stezi pa še mož je od znane vsevečne soboške direktorice ;-)

jani r (ni preverjeno)

Tudi sam vidim dotičnega gospoda,da se vsak dan vozi po napačni strani kolesarske,včasih se mu moremo še omaknit.Je res tako teško pri šoli prečkat cesto in se pravilno peljati v mesto ter biti vzgled otrokom ? Saj res, še sam je pedagog in kaj si mislijo otroci kateri ga vidijo ;-)

In reply to by sd Samo Denar (ni preverjeno)

pozorni (ni preverjeno)

Ka je tej v antipatikus rdeče bočkoraj tü med dopuston, ale pa je slüjžbo menjo. Če se mauten be mogo v nasprotnon primere sedeti na upravnoj enaute v pisarne pa stranke sprejemate . Ale pa je tau nova mouda javne uslužbencof ka dvakrat masno kasejrajo?

peciklist (ni preverjeno)

Tej Jevšek bi se mogo sakši den s peciklinon voziti ka nebi takšen lagef mel.

gostja 426 (ni preverjeno)

Ne vem, zakaj se v tem mestu glupi trajnostmo mobilnost, niti zakaj. Še vedno je avto absolutna vrednota za večino ljudi, tudi za občinarje. Nimam avta, sem uporabnica javnega prometa, zato mi je jasno, da gre za čisti blef. Sobočanec vozi vedno manj časa, kolesarske steze so neurejene, z avtobusom ne moreš več skoraj nikamor. O vlaku ne bom izgubljala besed, to, kar delajo SŽ, je že absurd.
Potem pa se občinarčki spomnijo, da z avtom enkrat letno ne smeš v center in to je zdaj uau. Ne vem, koga nategujejo. Verjetno kar sami sebe.

Starejše novice