Pristojni pojasnili svojo odločitev za znižanje omejitve hitrosti na dveh točkah v Pomurju. Sprememba je, kot pravijo, dokončna.

Kot smo poročali v petek, je na pomurskih cestah v minulih dneh prišlo do nenadnega umika prometnih znakov z omejitvijo hitrosti.

Na regionalni cesti I. reda, ki povezuje Lenart in Gornjo Radgono, v naselju Lomanoše so bile odstranjene table z omejitvijo hitrosti 70 kilometrov na uro, s čimer je v celotnem naselju obveljala omejitev hitrosti 50 kilometrov na uro. Obenem je do takšnega umika prometnih znakov prišlo v Stari novi vasi med Križevci in Vučjo vasjo. 

Nenadna sprememba je zbegala in razburila voznike, policisti pa so že dan ali dva zatem v Lomanošah, kjer je omejitev hitrosti že več desetletij znašala 70 kilometrov na uro, začeli izvajati meritve hitrosti. Zaradi nepozornosti ali navade voznikom tam zdaj pretijo globe tudi do 500 evrov in pet kazenskih točk.

FOTO: Facebook (‎Radarji v Pomurju - Štefan Košalin)

Sprememba je dokončna

Na direkcijo za ceste smo naslovili vprašanje, zakaj so se odločili za odstranitev znakov in ali gre pri tem le za začasen ukrep ali dokončno ureditev. 

Kot odgovarjajo pristojni, je Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo na podlagi prejetega dopisa stranke glede problematike visokih hitrosti na državni cesti na območju naselja Lomanoše opravila terenski ogled ter ugotovila, da je zaradi zagotovitve ustreznega nivoja prometne varnosti in poenotenja prometne ureditve na celotnem območju naselja na državni cesti potrebno izvesti odstranitev prometnih znakov.

»Na podlagi stanja na terenu in problematiko visokih hitrosti ter posledično zmanjšanja prometne varnosti pri zavijanju z/na cesto R2-449/0315 se je DRSI odločila, da je na obravnavanem območju naselja »Lomanoše«, smotrno znižanje najvišje dovoljene hitrosti iz 70 km/h na 50 km/h in s tem vzpostavitve pravil vožnje v naselju oz. najvišje dovoljene hitrosti 50 km/h, skladno z Zakonom o pravilih cestnega prometa (ZPrCP),« so zapisali v DRSC.

Prav tako je na DRSI bil podan predlog za odstranitev prometnih znakov Omejitev hitrosti 70 kilometrov na uro v naselju Križevci pri Ljutomeru, na podlagi katerega je bil opravljen terenski ogled. In tudi na tej točki so se za ukrep odločili z razlogom zagotovitve ustreznega nivoja prometne varnosti.

Ob tem v Direkciji pojasnjujejo, da v obeh primerih gre za dokončno ureditev. Dodajajo pa še, da je tovrstna sprememba omejitve hitrosti na območju Pomurja v letošnjem letu nastopila le na omenjenih dveh lokacijah, prav tako trenutno niso predvidene dodatne spremembe na nobeni drugi lokaciji na območju Murske Sobote.

»Gre za varnost vaščanov in naših otrok!«

V vmesnem času so se sicer že oglasili krajani, ki spremembo prometnega režima pozdravljajo in opozarjajo, da je ukrep potreben za zagotavljanje varnosti njih in njihovih otrok. Krajan Lomanoš nam je na primer pred dnevi posredoval fotografijo osebnega avtomobila, ki je po prometni nesreči pristal na njegovem dvorišču:

»Gre enostavno za varnost nas - vaščanov in naših otrok! Priložen posnetek je narejen v Lomanošah, po tem, ko je voznik avtomobila zbil gospoda na kolesu z motorjem, ko je ta pravilno zavijal na stransko cesto (domov), voznik avtomobila pa je prehiteval kolono in ko se je poskušal umakniti, je pristal na moji parceli. Gospod na kolesu z motorjem je bil na srečo samo lažje poškodovan. Si pa ne morem predstavljati, kaj bi bilo, če bi se moji hčerki v tem trenutku tam igrali,« je zapisal zaskrbljen Lomanošan.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JordanKing23 (nepreverjen)

Šišaj ovce dokler ima

helmut (nepreverjen)

Z postavitvijo oz. umikom table za omejitev hitrosti toga problema nemo rejšili. Zakoj? Vozniki tipa kak je opisani zgoraj se tak požvižgajo na omejitve in primer bi se verjetno zgodo tudi če bi omejitev bila 30 km/h. In to je generalni problem te države kaznuvlemo vsakoga keri malo prekoroči nekšno nerelano omejitev hitrosti a vozniki tipa opisanega zgoraj pa navadno odnesejo preci poceni.

vodka (nepreverjen)

Pa tou je nej normalno. Že 10 let san nej v Lomanošaj vido pešca ali biciklista na cesti ali ob cesti. policaji so si enostavni postavili poligon za kaseranje. Banda hinavska pokvarjena naj si ide prek v Avstrijo par km poglednit kak so v naseljaj postavleni prometni znaki.

Hajmar (nepreverjen)

Gnes san se pelo skozi Lomanoše, lepo 50, ajd 55. Pa tou je noro! Široka cesta, dober asfalt, večinoma pločniki z obeh strani, hiše na redko, teh eno par, vse daleč od ceste. In tak skoraj 2km. Za menov kolona. Hja tudi mimo oš3 san se navado voziti pod 40 ;) .... na srečo redko iden skozi Lomanoše.

Konrad (nepreverjen)

Vozim se skoraj vsaki dan skozi Lomanose pa vidim zelo malo otrok na plocnikih vec krat vidim macke kako preckajo stezo mislim da je za omejitev hitrosti samo izgovor na otroke v sosedni Austriji imajo samo z ene strani plocnik in je hitrost skozi naselje 70 ali 80 km na uro pa je manj nesrec kot pri nas vsi udelezenci v prometu morajo spremljati dogajanje ne pa riniti z glavo skozi zid.Za policaje je sedaj to zlata jama bravo lomanosari svoka vam cast Slovenija banana republika

Starejše novice