Zlovešči otok - Je Teddy nor ali priseben?
Pozdravljeni, debaterji!
Odpiram temo o aktualnem psihotrilerju Shutter Island (Zlovešči otok) zelo znanega režiserja Martina Scorseseja, ki se je malce poigral z gledalstvom tako, da je konec filma oziroma zadnji razplet zrežiral na dvoumen način.
Na internetnih forum se je vnela razprava med pristaši 2 teorij:
a. "Teddy" (Di Caprio) je res nor
b. "Teddy" ni nor, ampak mu "perejo možgane"
Kaj menite vi?
Komentarji
dober film! jaz mislim da oboje:)
Sicer mali "spoiler" si napijsal za tistega, ki si še filma ni ogledal.
Moje mnenje je b. !!! Sicer nevem zakaj, a vseeno b. bo kar pravilno.
mislin da odgovor b.
kak bi lejko on mislo da je na ladji, če nebi bil? pa keri norc bi dal psihičnomi nevarnomi bolniki značko pa pravo pištolo v roke? pa po zadnjon pogovori med doktoron Sheenanon oz. Chuckon pa Teddyjon njemi je Chuck pravo " we're too smart for them, teddy". pa stoprocentno nebi uspeli telko lidi pregučati naj špilajo pa plezajo v skalne votline pa se preoblačijo pa se špilajo igrice samo zaradi enoga bolnika keromi bi lejko napravli tisto lobotomijo ali ga pa zaprli ta notri v stavbo C pa je. ge san skoraj prepričana ka je nej nori ;)
Heh, super tema. Torej pravo bi ka "Teddy", neje nori. To je razvidno iz tistoga zadnjoga dialoga na stopnicaj kda sidi s svojin "FBI sodelavcon" ge se vidi ka njegovoga partnera šokera ka se Teddy odzove pač kak se odzove oz. njemi povej tak malo sarkastično, kao "partner čimprle se moreva s tej skale spraviti" in se mi zdi ka že tej sarkazem pa njegov izraz na obrazi vse povej. Nesmin pozabiti pa še seveda tisti zadnji slaven stavek preden prostovoljno odide (brez upiranja?!) na lobotomijo "Is it better to live as a monster or to die as a free man?", s kerin se mi zdi ka nekak sporoči na en način svojo predajo (ker zna ka nede prišo iz otoka nikdar) pa odide iz zgodbe kak moralni zmagovalec.
Meni je blo fascinantno to opažanje, kak bi lejko dejansko nekoga z besedno psihologijo obrno (ok, plus z drogami še, či že zememo ka ta teorija vala), ka vrvle v čist neka drujgoga, kak se dejansko dogaja. Malo me je na medije zmislilo ...
Vači pa lejko zemeš kak ščeš ... tak je tudi mišljeno, pa tak se lejko štukamo v nedogled.
ge pa san prepričani ka je nauri. tisto z sodelavcon si ga pač on tak predstavla.mogoče ovak povej kaj podobnoga on pa pač čuje ka šče čuti. pa na svetilniki gda ovoga strli s svojo ''pravo pištolo'' pa je ovomi nika nej pa te vidi ka je pištola tudi igračka. neven meni vse štima.
Chevapcic Himself
c. Teddy trpi za blodnjami - omisli si alternativno osebnost, da lazje pretrpi travmo iz preteklosti (tu bi mogo nastopiti spoiler)
V bistvu se vse razkrije na koncu.
mislin ka neje bil nori na začetki pa so ga na otoki do toga pripelali :) dosta dokazov je ka je nori kak tudi ka neje.
Po ogledu filma se mi zdi čist jasno ka pride na otok normalen...potem je del velikega eksperimenta bivših nacističnih znanstvenikov, ker pa eksperiment ne uspe, je na konci še vedno normalen ampak se vseeno odloči kot se odloči, torej za lobotomijo. Ker raje živi kot človek ki so mu odvzeti spomini in deluje kot ene vrste robot kot pa gre v stavbo C kjer so zaprti NORMALNI ljudje katere je nemogoče spreobrniti. Na njih pa izvajajo drugačne vrste poskusov..verjetno še bolj krute ali pa tudi ne...who knows :)
aja pa še to..on je pa izbrani za eksperiment zato, ker ima velke travme iz preteklosti (dahau, zgorela žena, poboj paznikov med vojno), pije in ni več sposoben za delo policista, je pa trden in zelo inteligenten...torej idealen za eksperiment.
Pozdravljeni, debaterji!
Odpiram temo o aktualnem psihotrilerju Shutter Island (Zlovešči otok) zelo znanega režiserja Martina Scorseseja, ki se je malce poigral z gledalstvom tako, da je konec filma oziroma zadnji razplet zrežiral na dvoumen način.
Na internetnih forum se je vnela razprava med pristaši 2 teorij:
a. "Teddy" (Di Caprio) je res nor
b. "Teddy" ni nor, ampak mu "perejo možgane"
Kaj menite vi?