STEVIJA-rastlina 400 krat slajša od sladkorja
Zanima me ali je kdo izmed vas preizkusil stevijo, oziroma ta nadomestek za sladkor. Baje se pri nas še ne dobi, v drugih državah pa je naprodaj kot dietetsko dopolnilo k prehrani.Pridobivajo ga iz rastline STEVIJA.
Komentarji
Sem že slišala za to. Mislim,da je v Nemčiji celo prepovedana (ker bi itak ogrožala biznis sladkorja). Tudi mene zelo zanima, saj je zelo dobra alternativa sladkorju.
latinsko ime bi bilo zaželjeno !
alternativa sladkorju na kakšni način ? zanimle me predvsem kak se jo uporabla, kaj so njeni proizvodi, semena, listi,.... ?
Če že odpiraš takšne teme, kere so zanimive! Se potrujde in predstave neke osnovne podatke, o sami rastlini, njeni uporabi,.... ker s takimi ''naj bi'' in ''baje'' si narod nemre kaj začati !
lp
Prvotna rastišča stevije /STEVIA REBAUDIANA /so gorska območja Paragvaja, kjer jo indijanci Guarani uporabljajo že stoletja, v njihovem jeziku jeo imenujejo "kao-he-e." kar pomeni sladka zel.To je samorodni grmiček, večletna rastlina ki zraste do 60 cm, na plantažah do 90 cm.
Vse ostalo zanima tudi mene @-spss.
ja, probala, ful je sladka, rabiš je čisto malo, naj bi pa bila dosti bolj zdrava kot sladila (itak).
spss - liste posušiš in zmelješ, ter uporabiš za sladkanje.
Ta (oz. podobna) rastlina je bila naprodaj v prodajalnah Tuš. Sem jo nabavila letos in je res zelo sladka... Problem je le v tem, da nismo navajeni "zelenega" sladkorja (se ne raztopi) in smo prešaltali nazaj na beli ali pa rjavi sladkor.
no, prepovedana v nemciji sigurno ni
http://www.baldur-garten.de/produkt/4605/S%C3%BC%C3%9Fkraut+'Stevia'/detail.jsf
rastlina sama je tako bolj... neimpresivna :) (kot rastlina) - pac zelisce drugacnega podbnebja, kot pa je nase. sladka pa le.
14.4.2010 je evropska komisija za prehrano dala pozitivno mnenje za stevio in se pričakuje da bo kmalu uradno dovoljena tudi v EU . Prošnjo za priznanje oziroma odobritev so pa dali :Morita Kagaku Kogyo CO., Japan, Cargill Incorporated, USA in European Stevia Association (EUSTAS), Španija.
San pa prečito ka se lejko uporablja kak tekočijna. Liste v vodi kuhaš 2:1 nekaj minut in s to tekočino potem sladkaš. Tekočina je uporabna 6 mesecev či jo hraniš v hladilniki.
Vsako mišljenje ki ga iznesete na forumu glede uporabe te rastline, oziroma njenih pripravkov je dobro došlo.Sama rastlina je zapostavljena, njene škodljivosti še niso dokazali, izgleda da množični uporabi nasprotujejo lobiji sladkorne industrije, ki bi tako izgubili veliki del zaslužka z prodajo sladkorja.
Na spletu sem našel nekaj o Steviji, je Hrvaškega izvora in ni preveden.
AnaLiza@-- To pa je za shraniti. Upam da bo ta članek o Steviji mnogim v korist pri boljšem razumevanju in uporabi te koristne rastline, hvala. Več ljudi več zna.
@čriček
Vsekakor maš prav, da več ljudi več ve.
Rastlina je res velikooo močnejša od sladkorja. Latinsko ime je Stevia rebaudiana, spada pa v družino košarnic (Asteraceae). Indijanci so z njo sladkali praktično vse, poleg tega pa so z njo zdravili visok pritisk, glavobole, bolezni srca in ožilja - pa saj je vse to povezano mar ne? Uporabna je za diabetike, ker njeno sladilo, rebaudiozid, ni sladkor. Odrasel list na primer je dolg 4 cm, širok ca. 2 cm. To je popolnoma dovolj za čaj za 4 osebe. Kdor ne verjame lahko pride na degustacijo :)
Sicer pa imam nekaj rastlin odveč in jih z veseljem prodam.
Tista rastlina iz Tuša pa je po vsej verjetnosti azteška zel (Lippia dulcis), ki je tudi naravno sladilo, tokrat iz družine sporišev (Verbenaceae), tudi iz Južne Amerike. In tudi od nje imam nekaj sadik viška.
Jaz uporabljam izvleček iz stevie že 27 let. Listi stevie niso priporočeni kot sladilo, ker imajo nekaj stranskih učinkov. Vendar v Ameriki obstaja tovarna, ki zna to proizvajati, da je varno uporabljati tudi v velikih količinah, je zelo okusno. Dobi se ga lahko tudi v Europi in celo v Sloveniji.
Andreal, kako se imenuje ta izvleček in kje se lahko kupi?
Enkratno, drugače in predvsem zdravo za sladkati, za piti, celo za hujšanje?!
Zmanjšuje potrebo po sladkem-kalorijah. Navaditi se je treba.
Ja da se ga dobiti na ekopomurje.si . Ja v Soboti poleg Pomurskoga tiska in Klar-a. Zobne paste (naravnega izvora), posušeno listje, tabletke.
Seveda to ne prodajamo kot prehranski dodatek, temveč kot kozmetiko, oz. dodatek k vodi.
Odsvetujemo vam pitje vode z dodatkom stevije iz kopeli ko se npr. kopate, saj je z zakonom prepovedano. Če ste se pa v kopel polulali pa sploh...
Stevija pravtako preprečuje karies.
En lep naravno sladek pozdrav ekopomurje.si
Ja pozabil sem napisati, da je dovoljena v Franciji, Švici, ZDA, Avstraliji, Japonskem,....
V nemčiji pa je baje dana zelena luč, le birokracija še mora speljati stvari, predvidoma do januarja 2012. Bomo videli.
Upam, da bo tudi pri nas prevladala zdrava pamet, nad koruptivnimi oblastniki in nedelujočo pravno državo.
Fajn vikend, bratvo in žur Jože, ekopomurje.si
Stevija - naravno sladilo je s 3. decembrom 2011 dovoljena za uporabo in prodajo v celotni Evropski uniji.
Uredba Komisije (EU) št. 1131/2011 z dne 11. novembra 2011
o spremembi Priloge II k Uredbi (ES) št. 1333/2008 Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi s steviol glikozidi - na kratko :
Dovoljena je prodaja v tekoči obliki, tabletke, zeleni lističi, uporaba pri kuhanju, peki,..., skratka v 31 prehrambenih kategorijah
[eur-lex.europa.eu]
V EU je prevladala zdrava pamet in interes za zdravje ljudi.
To menim, da tudi pomeni, da demokracija še ni popolnoma izgubljena.
dobite jo v spletni trgovini ekopomurje.si ali tel.041 326 434
Končno dobre novice.
Zanima me ali je kdo izmed vas preizkusil stevijo, oziroma ta nadomestek za sladkor. Baje se pri nas še ne dobi, v drugih državah pa je naprodaj kot dietetsko dopolnilo k prehrani.Pridobivajo ga iz rastline STEVIJA.