PROŠNJA (NAREČNA POIZVEDBA O RABI BESEDE PRIDEN)

|

Pozdravljeni,
sem študentka slovenistike in moram napisati seminarsko nalogo o pridevniku priden in narediti anketo na internetnem forumu. Zanima me, ali se ta beseda uporablja v vašem narečju, ali se uporabljajo (tudi) kakšne druge besede z enakim pomenom in kako pogosto se uporablja katera od njih. Še posebej me zanima, kako je s tem v Prekmurju. Uporabnike foruma torej prosim, da sporočite, ali v pogovorih uporabljate pridevnik priden, in od kod ste.
Zelo bom hvaležna vsem, ki mi boste odgovorili na vprašanje.
Lep pozdrav,
Olga

Komentarji

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
preblisk

Pozdravljeni,
sem študentka slovenistike in moram napisati seminarsko nalogo o pridevniku priden in narediti anketo na internetnem forumu. Zanima me, ali se ta beseda uporablja v vašem narečju, ali se uporabljajo (tudi) kakšne druge besede z enakim pomenom in kako pogosto se uporablja katera od njih. Še posebej me zanima, kako je s tem v Prekmurju. Uporabnike foruma torej prosim, da sporočite, ali v pogovorih uporabljate pridevnik priden, in od kod ste.
Zelo bom hvaležna vsem, ki mi boste odgovorili na vprašanje.
Lep pozdrav,
Olga

lara_croft

Priden, ge večkrat uporabin to besedo tude za deloven... DELOVEN=PRIDEN.
Po PREKMURSKO se pa PRIDEN pravi tude  VRLI.
Gnes si pa bil vrli (priden):)

I OWN YOUR MOM

Ni nobenih zanimivih podrobnosti v našem narečju. Lahko bi celo rekli, da jo večkrat uporabimo kot glagol "priti", in sicer v obliki "príden" (slov.: pridem), kajti za slov. besedo "priden" imamo svojo narečno besedo, in sicer "vrli", katero - upam vsaj - uporabljamo celo pogosteje.
*dobro, ka san še treči zapored isto napiso :O :))

Profile picture for user spidi55 R L

Mislin ka eti v Soboti in okolici se nüca beseda vrli namesto priden. Bar prinas doma  nücamo samo "vrli".

Jasmina Lubi

Pozdrav!
Jaz pa sen s Prlekije. Mi pa mamo dvo pomena za besedo priden. In sicer "Potli bole priden k tebi na obisk" in pa "kak je toti  dečko priden"
:)

lp

Spy

Tudi jaz mislim, da je beseda priden vsakodnevno v uporabi v Prekmurju. Jaz jo recimo uporabljam pogosteje kot pa prekmursko besedo vrvli, katera je sicer sopomenka.
Beseda ''bom prišel'' oz. v tem smislu je pa priJden. Razlika je torej, da se med I in D vrine črka J. No, vsaj jaz jo tako izgovarjam in zapisujem.

Recimo:  Za pol vre prijden k tebi na kavo   Upam, da je razumljivo napisano :)

Profile picture for user buldog Drago Balajc

V prekmurskem narečju se pridevnik priden uporablja izključno kot "vrli"; napr. "Bil je priden otrok."
Ostale rabe, ki se navajajo niso pridevniki ampak glagoli in ne izhajajo iz "priden" ampak iz "pridem" npr. "Zvečer pridem na obisk."
In še: sploh ne vem, če se je v prekmurščini kdaj uporabljal pridevnik "priden". Kolikor se spomnim ga mi doma nismo nikoli uporabljali in gre še en "uvoz" iz slovenščine. Danes se ta pridevnik uporablja v novoprekmurščini.

Sobochanec

@Buldog !
Sedi !!! Priiiiden. Prostor !!! Priiiiiiden.
Uporaba pridevnika "priden" v kinološkon besednjaki.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Lokalno

Vse v Lokalno

Šport

Vse v Šport

Kronika

Vse v Kronika

Politika

Gospodarstvo

Slovenija

Scena

Svet