PROŠNJA (NAREČNA POIZVEDBA O RABI BESEDE PRIDEN)
Pozdravljeni,
sem študentka slovenistike in moram napisati seminarsko nalogo o pridevniku priden in narediti anketo na internetnem forumu. Zanima me, ali se ta beseda uporablja v vašem narečju, ali se uporabljajo (tudi) kakšne druge besede z enakim pomenom in kako pogosto se uporablja katera od njih. Še posebej me zanima, kako je s tem v Prekmurju. Uporabnike foruma torej prosim, da sporočite, ali v pogovorih uporabljate pridevnik priden, in od kod ste.
Zelo bom hvaležna vsem, ki mi boste odgovorili na vprašanje.
Lep pozdrav,
Olga
Komentarji
Priden, ge večkrat uporabin to besedo tude za deloven... DELOVEN=PRIDEN.
Po PREKMURSKO se pa PRIDEN pravi tude VRLI.
Gnes si pa bil vrli (priden):)
vrli=priden
mislen ka jo vsake den nucan.
Ni nobenih zanimivih podrobnosti v našem narečju. Lahko bi celo rekli, da jo večkrat uporabimo kot glagol "priti", in sicer v obliki "prÃden" (slov.: pridem), kajti za slov. besedo "priden" imamo svojo narečno besedo, in sicer "vrli", katero - upam vsaj - uporabljamo celo pogosteje.
*dobro, ka san še treči zapored isto napiso :O :))
Mislin ka eti v Soboti in okolici se nüca beseda vrli namesto priden. Bar prinas doma nücamo samo "vrli".
Pozdrav!
Jaz pa sen s Prlekije. Mi pa mamo dvo pomena za besedo priden. In sicer "Potli bole priden k tebi na obisk" in pa "kak je toti dečko priden"
:)
lp
Tudi jaz mislim, da je beseda priden vsakodnevno v uporabi v Prekmurju. Jaz jo recimo uporabljam pogosteje kot pa prekmursko besedo vrvli, katera je sicer sopomenka.
Beseda ''bom prišel'' oz. v tem smislu je pa priJden. Razlika je torej, da se med I in D vrine črka J. No, vsaj jaz jo tako izgovarjam in zapisujem.
Recimo: Za pol vre prijden k tebi na kavo Upam, da je razumljivo napisano :)
Drago Balajc
V prekmurskem narečju se pridevnik priden uporablja izključno kot "vrli"; napr. "Bil je priden otrok."
Ostale rabe, ki se navajajo niso pridevniki ampak glagoli in ne izhajajo iz "priden" ampak iz "pridem" npr. "Zvečer pridem na obisk."
In še: sploh ne vem, če se je v prekmurščini kdaj uporabljal pridevnik "priden". Kolikor se spomnim ga mi doma nismo nikoli uporabljali in gre še en "uvoz" iz slovenščine. Danes se ta pridevnik uporablja v novoprekmurščini.
@Buldog !
Sedi !!! Priiiiden. Prostor !!! Priiiiiiden.
Uporaba pridevnika "priden" v kinološkon besednjaki.
Vsem najlepša hvala za pomoč.
Pozdravljeni,
sem študentka slovenistike in moram napisati seminarsko nalogo o pridevniku priden in narediti anketo na internetnem forumu. Zanima me, ali se ta beseda uporablja v vašem narečju, ali se uporabljajo (tudi) kakšne druge besede z enakim pomenom in kako pogosto se uporablja katera od njih. Še posebej me zanima, kako je s tem v Prekmurju. Uporabnike foruma torej prosim, da sporočite, ali v pogovorih uporabljate pridevnik priden, in od kod ste.
Zelo bom hvaležna vsem, ki mi boste odgovorili na vprašanje.
Lep pozdrav,
Olga