Nove dvojezične vozniške v ms!!!
... zna što zakoj majo nove vozniške napisano UE Murska Sobota še v Madžarskem jeziku??...če jo ma že kdo naj pogledne!
Komentarji
PA KA SO ŽIVČNE
Jeh! Še dobro, ka san si jo dal delati v Ljutomere. Meni piše samo UE Ljutomer, nika drugo. ;)
;) zgodovina se ponavlja ...
Ka lejko zamenjaš vozniško bilo ge? Ka či je gori madžarski te jo ne dan delati v Soboti !!!
UE Murska Sobota/KE Muraszombat....tak piše!
...Na UE MS sami nevejo zakoj je to tak!...
Koga????????? Ges jo ziher nemo zamenjo dokeč nedo tou spremejnili!
Na koga se lejko naslovij protest glede toga? Zna što?
ja leko jo zamenjaš gekoli. Idi si jo delat v Koper pa boš mel še Capodistria zraven. :))
To je definitivno NAPAKA IZ MALOMARNOSTI. Prvi naslov za iskanje krivca bo izdelovalec, hkrati pa center v Ljubljani. Takšna vozniška dovoljenja vrnite!
Ja slovan.... samo Koper je dvojezično območje, Sobota je pa nej!!!
Gda prijden iz dopusta si mo naroučo nouvo vozniško pa gda mo šou na UE po njou mo jo pri okenci zavrno zaradi dvojezičnoga napisa! Tou bi mogli vsi tak napraviti!
ajdi ne đouđi se ka či bi newen ka pijsalo gori
nevem.. včasih je valalo... kolikor jezikov znaš toliko veljaš.... očitno neščeš biti ponosen na to ka se kaj zraven navčiš..
ni šans!!! ponosni smo leko samo in edino na slovenijo!!! jasno? na mađarsko pa nikoli nemo zato ka san nej mađar! pa ne pišite gluposti....
Dokler nede po vseh državah tak tu tudi nede !
ivan benk - če si mađar te seveda tou ne motu, če si pa nej pa te tou ne mouti pa ne ven no....
Apachi - mađarščine znan malo več kak pa tej Mura Szombat.... ali je nej v ton fora! Fora je v ton ka je verjetno palik nekši bebasti birokrat negi tan v Ljubljani pravo..." Eh ko jebe tej Prekmurce tan so itak vsi mađari... naj majo vse dvojezično!" Mejne je tou moutilo že za časa Jugoslavije gda je cejlo Prekmurje bilou označeno kak dvojezično.... in me mouti tüdi zdaj. Zaradi tistih starih for iz Juge zdaj cejla slovenija mijsli ka smo vsi Prekmurci mađari in zdaj do jin takše finte davale še dodatne motivacije ka do nas vse jebali z mađarami!
Vejpa,ka se že cejli državi mejša ali,ka???
Dexter, ne se sekirat, ne misli cela Slovenija, da ste vsi tam madžari, jaz vem, da ti nisi madžar.
Mater ste pikasti. Se zgodi. In kaj zaj sobočanci boste umrli če imate dvojezično napisano (poleg slovenskega jezika še madžarsko) ??
Enostavno je: Več jezikov znaš, več veljaš. Verjetno ste zato nam Lendavčanom fauš. Mađari ono, mađari tisto.
Kot pravim - več jezikov znaš, več veljaš. Itak pa je večina prekmurskih prednikov madžarov, tako da, imate v sebi tudi madžarsko kri! Pa biu Lendavčan, ali Sobočanec.
Lendavčan: zavajaš in posplošuješ.
nino8 si nej slučajno z dvojezičnoga območja???
Bojda če si z dvojezičnega območja dobiš avtomatsko dvojezično vozniško.
Sicer pa če to za vse vala, mo si jo pa raje v LJ dala narete oktobra kda mo šla nazaj študirat. Pa nej zato ka bi mela kaj prote dvojezičnoste, samo če san nej z dvojezičnega območja, pa če nite ne gučin jezika, te neščen mete takše vozniške. De me kere policaj začo kaj spitavate v madžarščine pa mo ga gledala kak *žaljiva vsebina je bila odstranjena* nove dvere .
Iz Murske Sobote sem!!
Najboukše ka še hrvaton pa avstrijcon damo manjšinske pravice. Pa naj nan cuj še napišejo v hrvaškon pa v nemškon jezike... Pa na uradih v prekmurje bi tude najboukše bilou ka denejo gor štirijezične table, ka se naši bouge priseljenci ger ne zgibijo. V 20 letih (in še več) se je skoraj nemogoče navčite slovenščine... Pa na madžarske državne praznike bi lejko madžarske zastave obesile po cejlon prekmurje. Itak je tou madžarska zemla...Pa vse kerin je všeč komad "Slovenija, od kod lepote tvoje" bi mogli poslati k psihologe, ker se pojavla sum ka se ger razvijejo iz toga kakše nacistične frakcije... Pa dajmo ciganon še več socialne podpore. Naj ležijo. Srmaki so diskriminejrane in nemrajo dobiti službe... Pa ajde ka še gejan damo pravico do otroka. Oni so tak fajn. Nišče med nijime ne pije, vsi so uravnovešene in so komot lejko zgled, kak se deco more vzgojite.. Pa v sobote še nemamo đamije. Mislen ka ma teh 10 soboških muslimanov pravico molite v svojoj ustonove. 40 meterski minaret bi direkt poživil našo pokrajino.
Vse v duhu gnilega levo usmerjenega liberalizma.
Ka pa mi Slovenci?....
Mile, niti ne smilis mi se...
i
Mater ste pikasti. Se zgodi. In kaj zaj sobočanci boste umrli če imate dvojezično napisano (poleg slovenskega jezika še madžarsko) ??
Enostavno je: Več jezikov znaš, več veljaš. Verjetno ste zato nam Lendavčanom fauš. Mađari ono, mađari tisto.
Kot pravim - več jezikov znaš, več veljaš. Itak pa je večina prekmurskih prednikov madžarov, tako da, imate v sebi tudi madžarsko kri! Pa biu Lendavčan, ali Sobočanec.
Fora je v ton, ka tebe ne bi motilo niti, če bi bilo napisano IZKLJUČNO v Madžarščini. Direkt najmenje kompetenten si za to debato nasploh. Ka bi te zaj to melo veze s faušijo Lendavčanom? Ide se izključno za to, ka ge v svojon priimki tudi ne bi ščel meti napisano npr. coj Sziszek (ali kakoli že), lol. In tudi neman. Logično. Zakoj pa bi te mogo meti napisano ime svojoga mesta na vozniški še v drujgin jeziki? Zato ka s toga mesta ne poznan enoga Madžara? Valda je še Angležof več :)
Zaj zaradi toga, če si ti Madžar, boš fčasi zagovarjo NAPAKO, do kere je prišlo? Ozemlja ponovno osvajate, ali kak?
Razmišljanje Mileja berem kot satiro, ki ni usmerjena proti drugim. V tem kontekstu se lahko strinjam z njim. Rasizem, diskriminacija itd. so sicer lastnosti, ki so mi bili vedno tuji.
Satira, satira...in v vsaki satiri je malo istine...
Plueg, redno si bogi...reeeedno...nej je vse ka ti misliš praf. Zaslepleni, neobjektivni, zavedeni in trmasti.. Nesposoben prenesti mnenja drugih in raziskovanja in iskanja argumentov nasprotno mislečih.
Najboukše so pa tiste, ka so kontra naciston in bi jih vse spoklale, ker nemajo takšoga mnenja kak one...razmi što
Ka se pa tiče teh dvojezičnih napisov na vozniške. Ge osebno ščen mete vozniško, ge de gor tou napisano v slovenščine. Či pa ma što željo ka bi mel gor napisano v keron drugon jezike, pa se njemi naj tou omogoče. moje mnenje
Zakaj se zdaj spravljate na Madžarsko? Je Madžarska natisnila vozniške za Slovenijo? NE
Pozabljate, da je to v rokah prestolnice LJUBLJANE, kateri je Prekmurje bolj slabše poznato!!! Tako, da lepo prosim ne obsojati prehitro!!! Pa niti meni osebno ni to všeč, ker vem da M.S. ne mara tako Madžarske, kot Lendave..
LP
Pa što je napiso, ka je to Madžarska kriva? Zresni se.
...nika nemam proti madžaron,Lendavi ali ka takšnoga...fora je v ton ker pač prihajam iz Murske Sobote in ne iz nekega dvojezičnega območja,zato nočem da mi na uradnem dokumentu katerega je izdalo ministrstvo za notranje zadeve,spodaj podpisana ministrica Katarina Kresal,piše še v madžarskem jeziku UE Murska Sobota/KE Muraszombat...ge mislin ka man to pravico,ali pa mi naj nešče pojasni zakoj to tak je...(in ta vlada šče pomagate prekmurje,najprej morejo pogledniti ge se sploj zača dvojezično območje):)
valda tiste pametne riti v vladi mislijo, ka je celo Prekmurje dvojezicno...itak, kda kaki prekmurec v LJ po prekmursko klafta, ga vcasik majo za Mađara...
Vupan, ka do hitro to popravile, ka san mislila menjati voznisko
mrššššššš z mađari...toga nega nindri....katastrofa!!!!!!!!!!
Ges san še vseeno mnenja, ka je večji problem tistih slabih 10 miljounov, kere je država vrgla ta, kak pa nekši takši lapsus. Zaj de te itak več koštalo, ka do mogli popraviti napako.
Kar se mene tiče, mi lejko v vseh znanih in neznanih jezikih napijšejo gor UE MS. Sicer si pa nemo menjo, dokeč se resno nede pokazala nuja. Ker se s ten novin nika ne spremeni. Še izdak ti nemre valati kak potovalni dokument (kak recimo osebna). Modrija, skratka.
Pa ka se sploh bunite, rajši spijte 5 litrof rdečke, nafudajte ite spat v čuzo. Vozniško van fkraj zemejo. Plačate par gezero evrojov kazni , pa država dobi pejneze za nove vozniške.....
Ka van je nej jasno kak država služi?
zizek, vidim da tebi manjka nekaj iz osnovne šole. V madžarščini ti NEBI pisalo Zsizsek, ker se imena in priimki ne prevajajo. Upam da ti je to sedaj jasno.
Drugo: Če bi moja vozniška bila napisana izključno v Madžarščini bi me motilo. Zelo. Ampak nebo, ker smo v Sloveniji.
Tretje: Nisem Madžar, sem po materi in očetu popoln Slovenec. Zato prosim ne govori ne resnice, ker lahko zaradi takih in podobnih izjav odgovarjaš.
Četrto: Če si čistokrven prekmurec (kot jaz) vedi, da so tvoji predniki bili madžari. Ali pa vsaj delno ;)
In peto: Iz tega delate horuk kot da je nastala tretja svetovna vojna. Lahko bi vedeli da Murska Sobota ne spada pod dvojezična območja, da je to napaka in da boš na stroške UE dobil novo vozniško dovoljenje. Če si med njimi.
Lol, na koj si se obeso. Znan zadosti o pravopisi, brez skrbi. Zato pa gli takša groteskna primerjava. Pač ne štekaš sarkazma oz. - oprosti mi - cinizma (dosti lidi ne loči razlike) ... nema veze.
Telko bole žalostno, ka si slovenec, pa ti je vseeno. Zakoj san napiso, ka si Madžar? Zaradi toga stavka: Verjetno ste zato nam Lendavčanom fauš. Mađari ono, mađari tisto. Nišče je nej omenjo lendavčanov - ti si tisti, keri jih je prineso v to debato. In to v konteksti, v keron si tvoje sokrajane poistoveto z Madžari. Prešti še enkrat, ka si napiso. Selfowned po svoje.
Te ideš dale pisat, ka mo odgovarjo (WTF), ker san napiso ka si Madžar, v naslednjon stavki pa opet forsejraš te "tvoje" madžarske korenine. Pa koga briga, če je bil moj pra^100-dedek na pol madžar? Svašta.
Najbaukša pe je še ultimativna peta točka, v keroj napišeš (priznaš), ka je v bistvi NAPAKA, kar je cela poanta teme. Je napaka, in more se popraviti. Nenormalno je, ka do takše napake sploj lejko pride ...
brezveze mamo tu težko debato, trbej pritožbo date pa vupate ka do popravile to napako.
"Telko bole žalostno, ka si slovenec, pa ti je vseeno. Zakoj san napiso, ka si Madžar? Zaradi toga stavka: Verjetno ste zato nam Lendavčanom fauš. Mađari ono, mađari tisto. Nišče je nej omenjo lendavčanov - ti si tisti, keri jih je prineso v to debato."
Ne, VI poimenujete nas Madžari (čeprav nismo vsi) in VI govorite Madžari ono in Madžari tisto. Jaz sem to uporabil v primeru kako to dejansko zveni iz vaših ust.
"Pa koga briga, če je bil moj pra^100-dedek na pol madžar? Svašta." Tolko pač spoštuješ tvoje prednike. Tvoja stvar.
"Je napaka, in more se popraviti. Nenormalno je, ka do takše napake sploj lejko pride" Ja jebiga. Pač pride. Se dogajajo še hujše, pa ni takega horuka kot pa zaradi enih (15) vozniških dovoljenj. Če sem povedal nepravilno številko, me prosim popravite.
rooskie, podpis.
Še enkrat. NIŠČE je nej omenjo lendavčanov v toj temi. Ti si jih prineso v debato in po tiston tvojon stavki san sklepo, ka si madžar (zemen nazaj, či praviš ka si nej, in se ti obenem opravičujem), povrh vsega pa si zagovarjo "nasportno" stran oz. nikak je nej zgledalo, ka bi priznal, ka je to napaka.
Pač ne dan dosti na to, ka je nekši procent mojih daljnih korenin madžarskih. Čigli, v svojon primeri ne ven za nikše. Pa naj bo, npr. ka negi neka je, ajde. Zaj ka mo jih pa neka pretirano spoštoval ... hmmm ... zakoj že? Ker so bli sposobni seksati in je to po-po-po-po-po-po-posledično pripelalo do toga, ka obstajan? Ma daj. Krneki.
Neven, v kakšni seriji se je napaka pojavila, vupan pa ka v čim menši. Ker je napaka, preprosto zato.
dejansko je napaka,samo je pa se za zamislite kak to ove v ljubljane lejko tak falijo!
rooskie, saj nega nekše težke debate. to je bole takša h2h varianta.
pa feeejst-redkokera debata je, kera neje vezana na delovanje sip-a in bi vplivala na spremembe v realnosti. neven, je sploj kera kda? ide se samo za to, ka vsaj neka dogaja v ton bednon dnevi.
kakšen kiks!še sama sem presenečena, kakšne veze ima dvojezičnost z Mursko Soboto??!!a vseeno, ljudje,malo več STRPNOSTI prosim in ne se takoj spravljat na Lendavo in Madžarsko,saj pa le-ti nimajo nič s tem!
ka malo ven iz teme odiden zizek saj maš dve hudi debate na ton forume (taxe, avtobusni šofere) :) . Se že spitavlen ge je kultura. Mamo kakše moderatore na ton forume ale se resno lejko piše ka se ščejj?
ovak pa nemesis mislin ka smo kelko telko strpne, mene osebno nič ne mote dvojezičnost mote me to ka so pa v lj en velke kiks naredile. Saj moja babica tuj guči madžarsko pa smo nej več na dvojezičnon območje. Pa mi je kvečjeme žal ka je nej gučala z menoj madžarsko, ka bi zaj znala en tuje jezik, poleg moje polamane angleščine :) .
Bi pa bilo fajn, ka bi tiste ka mate takše vozniške pa se van zdi ka se van je zgodila krivica ka date pritožbo pa ka de se to rešilo. Sicer bi pa mogle ove na občine že opozorite na to napako naše notranje ministerstvo oz. tistega kere je zato pristojen.
Lendavčan: kar trdiš, preprosto ni res. Predniki Prekmurcev niso Madžari. Lahko da je prišlo v katerem zakonu do mešanja krvi, ampak Prekmurci preprosto niso Madžari. Kakor tudi prekmurščina, miks jezikov, nima trdne osnove samo v madžarščini. Dejansko je ogromno izvira iz starocerkvene slovanščine, ki je po prihodu Madžarov doživela nekaj pomembnih sprememb - pomadžarili so precej slovanskih besed. Zemlja je zadosti velika za vse; za Slovence, za Madžare, ampak zgodovinskih dejstev ni potrebno izkrivljati.
BBC, Ja od katere države le, pa je bilo prekmurje priključeno k Sloveniji? Od Japonske?
Madžarska je anektirala Prekmurje, kjer so večinsko živeli Slovani. Če nekoga prisiliš, da živi v njemu tuji državi, še ne pomeni, da kar naenkrat vsi zamenjajo svojo nacionalnost. Oziroma ne razumem te, kako si ti predstavljaš te stvari, oziroma ali imaš razčiščena zgodovinska dejstva.
Moja zgodovinska dejstva so do neke mere zelo razčiščena, dejstvo je da je prekmurje bilo priključeno iz tiste države k naši. In tu se debata konča. Bili so in zgodovine ne moreš spremeniti. Zdaj če so bli ali niso bili slovani. Ja so bili in najprej so bili tam. Pa ne da boš mislil da sem Madžar in da bi jih zagovarjal. Pa tudi če bi bil, se nebi tega sramoval in bi povedal. Več jezikov znaš, več veljaš.
ZAHTEVAM, DA MI NA VOZNISKI PISE GOR SE V LATINSCINI, NEMSCINI, SRBOHRVASCINI IN PORTUGALSCINI!
[Strokovna obrazlozitev zahtevka]
Navsezadnje je to ozemlje nekoc bilo rimsko, nemsko, jugoslovansko, moj foter pa ma za prvi jezik portugalscino.[/SOZ]
Savvy?
bojte veseli ka pijše v madžarščine!!!!!!!!!!kak pa v hrvaščine!!!!
Slovari so se začali postopoma ukinjati s prodaje ... mamo vozniške.
Nekaj v tem smislu, kot je zapisal Windu. Nekoč so tem ozemljem gospodarili različni narodi, ki so si tu živeče potlačili. Če si je nekdo proti volji večinskega naroda le-tega pripojil, še to ne pomeni, da so moji predniki Madžari, Rimljani itd. Nimam nič proti temu, da se madžarski manjšini spoštujejo njihove z ustavo določene pravice, vendar v Murski Soboti je uradni jezik samo slovenski. Torej je napako potrebno popraviti.
Ge pa tak mislin...Ideš na izdajo vozniške, vidiš to gor napisano pa ti ne paše...V momente se obrnen,iden nazaj do okenca,obrnen jezik pa naj rešavlejo. Navse zadnje bi zvala tuj v Lj, če bi trbelo (če gli mogoče sama ne bi nič rešila ampak malo se raskurite pa naj brodijo, vej bi prej ali slej prišlo do te osebe kera si je to zmislila).Večina lidi se pritožuje laikon z določenoga področja (v ton primere je vozniška). Jezik trbej obrnite te,da maš na dosege nekoga s te ustanove,ker drugače je itak vse brezveze.Mi si lejko sami med sebo o ton gučimo pa tarnamo...ali to trbej povedati pristojnin oseban.V skrajnon primeri pa se da v novine pa de pa državo sran tak kak jo je skos,da kaj takšoga v pride.Sicer pa država itak ne pozna srama,tak ka...
P.S:ge se tuj ne strinjan za to dvojezičnost na vozniške. Zanima me pa ka pa te ljubljančanon piše na vozniški????
Neven kak je v LJ: Na Jesenicah in v Velenji je: Ime i preizime :)
no dobro. kelko je zaj takših primerov če ma što podatke? pa ka so vam pravli z UE? so priznali ka je napaka in ka do jo odpravili ale kak? :)
hvala za odgovore. lp
miic, takih primerov je bilo 14 oz. 15, če se prav spomnim iz prispevka na RTV Slovenija. Na UE so povedali da bodo na stroške UE dali nove vozniške narediti, napaka se je zgodila podjetju ki vozniške tiska, ta pa je napako že priznala. Tukaj pa se zaradi 30ih črk v Madžarskem jeziku odvija vojna, kot da se je začela 3. svetovna vojna, pa verjetno noben od tukaj ni dobil dvojezične vozniške.
ge san Sobočanka pa ne mislen mete dvojezične vozniške, Lendavčanon pa če kaj ne paše nemajo daleč do meje pa naj idejo ta pa tan živijo. Ge san SLOVENKA pa nemo mejla nikše dvojezične vozniške
pizdun, in kaj majo zdaj z napako podjetja ki tiska vozniške veze Lendvčani? :DD Smešiš se? :DDD ... Aaj btw, jaz sem tudi Slovenec pa imam dvojezično vozniško in ostale dokumente ;) .. sam vseeno si mimo vsekal/vsekala :D
Na žalost si Lendavčan tako obremenjen z Mursko Soboto, kakor nekateri Sobočanci z Madžari in Lendavo, da se človek s tabo ne more pogovarjati zaradi pogovora.
Jaz nisem z Mursko Soboto niti malo obremenjen. Meni se Murska Sobota kot mesto izredno dopade, mi je tudi všeč, nekaj mojih sorodnikov živi tam, le to vaše lepo mesto kvarijo pač določeni osebki ki so tako ali drugače uperjeni proti Madžarščini oz. Lendavi, ali Madžarski manjšini. Ko pa jih vprašaš naj povejo DEJANSKE vzroke, pa te gledajo kot *žaljiva vsebina je bila odstranjena* v nova vrata.
OK, popravljam svoje besede ... Na žalost si Lendavčan tako obremenjen z nekaterimi Sobočanci, kakor nekateri Sobočanci z Madžari in Lendavo ... naprej veš.
BBC, točno tako kot si napisal. Obremenjen pa sem le z tistimi ki imajo seveda kaj proti Lendavi/Lendavčanom in tukaj živečim Madžarom - in tudi proti tistim ki mečejo Slovence in tukaj živeče Madžare v isti koš.
Zanimiva debata.
Glede vozniških sem mnenja, da vsakemu takšna, kakšno si prosi (trojezično, dvojezično ali enojezično). Če je nastala napaka se jo pač popravi. Vsak dela napake. Tudi jaz in tudi vi.
Kljub temu, da nekateri "mislijo" da poznajo zgodovino, se zadeva ni spreobrnila v neprimerno debato. Zgodovina je in ni takšna kot so nas učili, v bistvu pa je vseeno katere nacije je bil naš prednik, pomembno je le da so bili poštenjaki in so vedeli živeti stoletja mirno drug ob drugem, kljub različnim jezikom, kulturam in narodnostim.
In ob branju tega forma me veseli, da kljub nejevolji zaradi dvojezičnosti vemo tudi mi živeti drug ob drugem.
Lep pozdrav vsem Sobočancem!
LENDAVČAN, ENOSTAVNO ČE TE KAJ NE PAŠE SE SPUCAJ NA MAÄARSKO PA VLEJČE PODPORO ITD.........
pizdun, ti si ziher star/stara 13 let...
Ta odgovor so mi dali na strani pomoc obcanu:
Spoštovani,
v nadaljevanju vam posredujemo obrazložitev s strani Upravne enote Murska Sobota, ki jo je pripravil načelnik Geza Farkaš in sicer:
Uvodoma vam moram sporočiti, da na Upravni enoti Murska Sobota ne izdajamo
dvojezičnih vozniških dovoljenj. Prišlo pa je do določene napake, da je
naziv organa, v tem primeru UE M. Sobota bil preveden v madžarski jezik.
Uradno se na vseh dokumentih uporablja dvojezični naziv UE v primerih UE
Lendava, UE Koper, UE Piran in UE Izola.
UE M. Sobota sicer ima dvojezično območje, vendar sedež UE ni na
dvojezičnem območju, zato takšna raba naziva organa ni pravilna. Napaka je
nastala pri pripravi aplikacije za informacijsko podporo pri izdaji novih
vozniških dovoljenj, kjer so programerji verjetno UE M. Sobota izenačili z
ostalimi štirimi UE, ki na svojem teritoriju ali delu tega imajo dvojezično
poslovanje.
Napaka ni nastala na UE M. Sobota in je že odpravljena, tako, da na UE M.
Sobota normalno sprejemamo vloge za izdajo novih vozniških dovoljenj.
To govorim že celi čas...
LENDAVO DATE KŠENKE MAÄARON KA SE JEH BAR REJŠIMO
pizdun, ja 13letnik...
pa če 11 letnik ma veze.............
Branko Boldižar
Nej se razburjati - vej pa misterij je rešeni
Saj pa tudi določeni lidje iz UE M Sobota gučijo slovenski pa madzarski jezik, oz tisti ka zivejo ob meji z madzarsko, tak ka so nej samo v UE Lendava mađari. Po moje to nemre biti kaj ti samo tak dali slovensko pa madarsko, to je najbrz samo te če sam tak hočes,
maz ti se redno mimo vdaro zaj:)
ka se li bunite.vejpa mate še slabih 10 let časa ka jih zamenjate.ges mo fajn počako pa mo meu 2018 že takšo s turkiznometalno obrobo kera de glow in the dark med drugin medten ka te vi meli dvojezične pa se tu gorik bunili pa štejpali poste.
brihtni ste u 3pm
aja pa ime in priimek pa emšo mo meu tudi s fosfornimi črkami ka do tuj glow in the dark .... VIJ TI PA ŠE DALE MELI DVOJEZIČNE!!! pregriznite si kolena
ka se li bunite.vejpa mate še slabih 10 let časa ka jih zamenjate.ges mo fajn počako pa mo meu 2018 že takšo s turkiznometalno obrobo kera de glow in the dark med drugin medten ka te vi meli dvojezične pa se tu gorik bunili pa štejpali poste.
Dopust me je malo zabremzo glede sodelovanja v debati.... stvar je razjasnjena, vozniške do nouve... super.... še dobro ka so se opravičili!
lendavčar, tebi se pa izgleda rejsan nika ne senja.... in tij praviš ka maš do neke mere razjasnjene pojme! Rejsan so samo do neke mere!
Prvič, slovani smo na teh prostorih živeli pred prihodom ogrov. Slovanska plemena so se raztezala na sedanjem mađarskem ozemlju dale od balatona. Gda so se se naselili ogri so oni prevzeli več značilnosti staroselcev kak pa obratno. Ednouk san že napijso ka ma mađarščina 1000 slovanskih besed oziroma njihovih popačenk, prekmurščina pa zanimivo samo enih par. Več je germanskih besed, samo je naglas prekmurske izgovorjave preci podoben mađarskemi jeziki in iz toga izhaja tou splošno zmotno prepričanje ka je prekmurščina podobna mađarščini.
Drugič, tebi se direkt vijdi ka si slovenec živeči med mađari ka si se že nalezo njihovoga potvorjenoga prikazovanja zgodovine. Če te nešče na silo zasede in te skozi zgodovino tlači in ti krati narodnostne pravice nemre biti tvoj prednik! Naši predniki so slovani neglede pod kerov zastavov so živeli.... će so tvoji predniki zdaj mađari zatou ka so negda tvoji stari starši živeli v mađarski državi je tou tvoj problem.... moji predniki so bilij sigdar Slovenci, pa če glij so živeli pod mađari!
tij dexter malo zgodovino ponovi. slovani smo nej staroselci. slovani smo isti priseljenci kak huni samo smo pač malo prlej prišli.za oboje pa valajo isti staroselci.imena nemajo so pa pred 6. stoletjon tu že živela plemena kere mamo mi za staroselce.
pa ne blati recimo mojih nazorov.moj prednik je nej noben hrvat, srb ali bosanec.....tudi či smo fsi skup slovani.lejko se pa vij tapravi slovani dobijte skup pa mate kakšno veselico.
slovenščina še bole pa prekmurščina mata pun k madžarizmov medtem ka je madžarščina jezik poleg keroga je še samo finski jezik v isti jezikovni skupini.ta skupina je ena in edina po cejlon svejti in se fonetično pa morfološko NE PREKRIVLE nikak s slovanskimi jeziki. tou ka si o ton meu za povedati je utter nonsense, totalno!
odpelaj se nazaj v šoule zatou ka tu gorik samo palamudiš.
Ajde, malo san se nerodno izrazo s temi staroselci.... mislo san na tou ka so slovani bilij na teh prostorih pred huni. Valda ka smo nej bilij tü prvi, tou sakšo dejte zna ka smo prišli prejk krpatov!:)
Mađarščina pa finščina sta v ugro-finski jezikovni skupini kak si pravo samo zaradi fonetične podobnosti, vačik pa nemata niti ene besede iste za razliko v povezavi med staroslovanščino in mađarščino. Malo se pogloubi v izvor mađarskih in slovanskih besed kere majo isti koren in se v raznih oblikah zdaj uporabljajo v mađarskon jeziki in v raznih živih slovanskih jezikih. Moren ženo točno pijtati ge se lejko najde ta študija kero se delali fküper mađarski in pa (ne ven točno iz kere trenutno obstoječe slovanske države) slovanski jezikoslovni raziskovalci.... ali mi je ednouk že pred čason tou po enon krejganji v Lendavi okouli tej teme pokazala stvar kak zanimijvost, kero so njin pokazali na faxi gda je študejrala zgodovino. Telko o palamudenji!:)
Pa ge san ges kak koli omejno ka bi slučajno kakšen tvoj prednik biu hrvat, srb ali bosanec? Tvoji nazori? Bmk za njih!:)
ti dan lopato ka se v zemlo zakopaš ali boš svojo zeu?
jmzba, daj malo studeraj preden pises.
Fact 1: Z omenjanjen Ugrofinske jezikovne skupine sces dokazati, ka madzarscina kljub skupnin besedan nema nikse veze s slovanskimi jeziki, malo dale pa napises, ka je slovenscina puna madzarizmov. Ka zaj, ma veze ali nema veze? Saj nisce neje guco, ka sta foneticno ali pa morfolosko sorodniva jezika.
Fact 2: Za potrebe tej debate predpostavimo, ka je slovenscina puna madzarizmov in nej madzarscina slov(a/e)nizmov. Kakso nakljucje bi moglo biti, ka bi se te iste besede pojavljale tuj v drugih slovanskih jezikih? Saj, kaksa ze mogoce, ka bi pa telko slovanskih plemen prevzemalo iste besede od madzarov?
Fact 3: jmzba, zal ti moren sporociti, ka si se selfpwno. Glede na to, ka ponujas lopato, ti nemo ponujo nadomestne, lejko pa ti pridemo zmarkejrat kama se zakopli.
windu ne boj pameten samo zatou ka nemščino študejraš. či ma slovenščina madžarizme je tou nej isto kak či bi mejla madžarščina slovanizme.
jezikovne skupine se z malo pišejo. saj mala glava, puno perja. ti ga še tak v lasaj maš preveč
Bv se štukata :D
jmzba: kolikor vem sam, je prekmurščina zaradi zgodovinskih dejstev in naravnih ovir (reka Mura) dolgo časa ohranila svojo posebnost - zelo je podobna starocerkveni slovanščini. Po pričevanju zgodovinarjev in jezikoslovcev je predvsem madžarščina prevzemala naše besede (seveda tudi obratno, vendar v manjšem obsegu, kot ljudje mislijo). V intervjuju (mislim da Vestnik) dve, tri leta nazaj približno z g. Kuzmičem (muzej MS) je beseda tekla tudi o tem. Moje zgornje besede so zelo kratek povzetek tega.
jmzba, neven s kec ti ideja ka ges nemscino studejran, na forumi, ge je uporaba slovnice tak ali ovak minimalna, pa na tvojon mesti ne bi izpostavlo lapsusov ;) Sploj ce jih ti tüj delas.
Te pa vabin, ka mi razlozis, ka je te dönök razlika med madzarizmi v slovenscini in slovanizmi v madzarscini? Odgovoro pa tuj nejsi na cist nika, ka san ges napiso.
cJEgan, neje BV. Tak je bar dosadno nej :P
jmzba, pa tebi bi blo vseeno še či bi ti mađar diklino đebo. sploj nevejš ka bi rad. sprva napišeš v smisli, ka te kao bk kak pač je, sledi pa se ideš s tvojo neizvirno aroganco obejšat na posamezne stafke in jin kontrejrat. nekšoga svojoga mnenja si sploj nej izrazo. ga maš? bistvo teme je to, ka je MS nej dvojezično območje, in nega enoga argumenta, keri bi zagovarjo, ka bi mel napisano gor dvojezično. če ga pa maš, pa se zjasni. povrh vsega na tom območji (ms) uporaba madžarizmof v dialekti (jeziki) skaus bole upada. gnešnja prekmurščina se že preeci razlikuje od stare knjižne. za 10 lejt do mađarizme v večjon deleži nücale še samo kakše obmejne vasi ... pa dobro, nema to niti telko veze. ge se ne sramujen ni ene besede, ka nede što to tak razmo. mađarizmi so samo del dialekta; puncanih je vači še dosti elementov drugih jezikof ... prekmurščina je prevzela IMO lepe besede, kere kak skupek delujejo super. tak mo še dugo nucali vse mađarizme pa germanizme pa hrvatizme, ker smo jih zeli, jih priredili po svoje in ... pašejo k jeziki povrh vsega pa njemi davlejo identiteto, razpoznavnost in raznolikost, kar je tudi čar prekmurščine. ali zaradi teh par 100 besed ne vidin enoga razloga, zakoj bi meli dvojezične napise. skozi zgodovino smo se borili nasprotno, zaj pa mo to zanemarili?
žižek najprle napiši vsaj 10 madžarizmov kere poznaš v prekmurščini pa te bomo dale. ka te viden kelko si resno lokalni patriot. ker večina vas je lulibulijof ka se po soboti šetate cele dneve pa važno ka je internet connection always on.
izpostavi tudi tiste kere izumirajo in mi navedi ustrezne nadomestne besede kere so prišle v rabo.
... zna što zakoj majo nove vozniške napisano UE Murska Sobota še v Madžarskem jeziku??...če jo ma že kdo naj pogledne!