MAVRICA--pomen barv
slike/fckUploads/002.JPG Pojavila se je prečudovita mavrica,ve kdo razložiti pomen barv ki se pojavljajo v mavrici.Ta slika je bila posneta pred nekaj trenutki .na vzhodu Murske Sobote.
Komentarji
Ni pomena. Evo ti razlage: http://science.howstuffworks.com/rainbow.htm
Moji stari starši,so vedno ko so zagledali mavrico,napovedovali ,češ letina bo takain taka ,vina bo malo ,pšenice bo dosti itd ,saj vem da so to neke vraže ,pa vendar me ta pojav že od mladosti dalje ,fascinira ,delček tega sem ponudil v ogled tudi vam.
Zelo poenostavljeno.
More ti biti poznani pojem valovanje. Povedano bolj natančno elektromagnetno (EM) valovanje. Glede na valovno dolžino ločimo različne vrste valov (od najdaljših k najkrajšim): radijski valovi, infrardeča svetloba, vidni spekter (to kar mi zaznavamo z očesom), UV žarki, rentgenski žarki, gama žarki.
Naš vidni spekter (vidna svetloba) je nekje od 380 do 750nm (nanometrov) valovne dolžine.
Skratka "bela" svetloba je sestavljena iz mavričnih barv. Ko pada dež in sije sonce (pod pravilnim kotom), se svetloba na dežnih kaplicah lomi. Bela svetloba se na kapljicah "razstavi." Vidiš mavrico. Tudi luna (ali drugi vir močne svetlobe) lahko ustvari mavrico, samo so naše oči premalo občutljive, ka bi jo zaznale.
Zadeva je čisto fizikalna, ostalo je praznoverje oz ljudski reki, keri so pač samo to, ljudski reki. Drugače pa mavrica v različnih kulturah ali religijah kao predstavla povezavo med svetovoma ali pa prehod v drugo (boljše) stanje.
Brezvezno pa suhoparno tolmačenje mavrice.
Najlepše barve v mavrici sta vidla Adam pa Ejva....
To si pa lepo razložo seblogger,priznam ka sam to še nej nindri zasledo .
Pomen barv te zanima, nej? Nej to, zakoj so, ampak ka te barve pomenijo. No, vsaj tak si pito :)
http://www.pozitivke.net/article.php/20060919144540579
http://www.najblog.com/yasmine/item/324
Za kaj več pa poguglaj ...
meni je tudi babica enouk tou gučala. spomnin se ka je rumena pomejnila kakšna de žetev - širši pas je bil rumene več je bilo zrnja. vijolična je bijla za vijno se mi vijdi. bon vutro pijtala pa napijšen
Chevapcic Himself
Najlepše barve v mavrici sta vidla Adam pa Ejva....
.. mijslen, ka je Sobochanec zmago v tej temi ..
Nemska legenda pravi, da se 40 let pred koncem sveta mavrice nehajo pojavljati ;)
medtem, ko irska legenda pravi, ce najdes mesto, kjer se mavrica dotika tal in kopljes, najdes lonec zlata
Slavonci so verovali, ce gledas mesto, kjer je konec mavrice, da ti prinese smrt
nesreco pomeni videti mavrico, ki se koncuje na vodi, ce pa jo vidis na dan, ko se je rodil otrok pa je sreca.
dosti kultur po svetu pa misli, da mavrica vodi do boga....
Nekaj san najšo v googli, ka de mogoče čirička zanimalo (copy/paste):
Ljudsko napovedovanje vremena po naravnih pojavih:
Mavrica je povsod znak,da je bil ali da še bo dež;
Svetla pomeni oblačno vreme,kadar se pokaže po dežju,bo lepo vreme.
Čim bolj je mavrica zelena,več bo dežja;čim bolj je rdeča,več bo vetra.
Če se svetlika modri pramen mavrice,bo lepo vreme.
Če se mavrica pojavi ob enih ali dveh popoldne,bo deževalo.
Večerna mavrica pomeni lepo vreme
Če vidimo dve mavrici,bo po dveh,treh urah deževalo.
Kadar se v mavrici drobno svetlika,pomeni,da bo deževalo.
Če se mavrica pojavi med dežjem,bo v kratkem lepo vreme.
seblogger@-vsekakor hvala,vsak ki kaj doda ,je nekaj novega osebno določenih stvari o mavrici nisem vedel ,ter upam da je ta klepet zanimiv tudi drugim .
Zanimive stvari, res, pa lepa slika mavrice.
Ges pa moren prafte ka na ton nekaj stouposto je!! Tou ka je sebologer pijso delno sigurno držij ka san ges že parkrat si brodo ka kda je zadvečera mavrica te je drujge den dobro vrejme!
slike/fckUploads/002.JPG Pojavila se je prečudovita mavrica,ve kdo razložiti pomen barv ki se pojavljajo v mavrici.Ta slika je bila posneta pred nekaj trenutki .na vzhodu Murske Sobote.