DATA in VIDEO stream po enem UTP kablu z uporabo switcha

|

Doma imamo SIOL-ov paket TRIO 20/20. Optični modem je v pritličju, kjer imamo v dnevni sobi en TV (VIDEO) in osebni računalnik (DATA). V nadstropje je položen samo en UTP kabel, ki je prav tako namenjen osebnemu računalniku (DATA). Tako na siolovem modemu ostane še en izhod, ki je trenutno prazen.

V nadstropje bi rad pripeljal VIDEO+DATA po ENEM kablu. Možnost polaganja drugega kabla odpade, ker bi to pomenilo poseg (vrtanje luknje v strop). Prvi kabel je bil položen že pred časom, sama luknja v stropu skozi katero poteka kabel pa zacementirana in strop na novo prebarvan.
Tudi z WIFI-jem nebi rad eksperimentiral, saj so v hiši debele in masivne železobetonske stene in je signal v nadstropju precej šibak (Osebni računalnik preko WIFI, TV preko obstoječega kabla).
Obstaja tudi WIFI komplet za prenos VIDEO signala (draga rešitev in odpade)

In sedaj moja alternativa vsemu zgoraj naštetemu.

V pritličju bi DATA in VIDEO izhoda s SIOL-ovega modema povezal na prvi SWITCH (ne en port data, na drugega video). Na tretji port bi priključil obstoječ UTP kabel, ki vodi v nadstropje. Do sem bi zadeva mogla delovati (=
V nadaljevanju bi v nadstropju uporabil drugi SWITCH, kjer bi podobno prvi kabel povezal na osebni računalnik, drugega pa na TV komunikator. Se vam zdi moja ideja praktično izvedljiva? Je TV komunikator dovolj "pameten", da bo znal s stikala pobrati stream, ki mu je namenjen?
Lep dan

Komentarji

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Abbey Dawn

Doma imamo SIOL-ov paket TRIO 20/20. Optični modem je v pritličju, kjer imamo v dnevni sobi en TV (VIDEO) in osebni računalnik (DATA). V nadstropje je položen samo en UTP kabel, ki je prav tako namenjen osebnemu računalniku (DATA). Tako na siolovem modemu ostane še en izhod, ki je trenutno prazen.

V nadstropje bi rad pripeljal VIDEO+DATA po ENEM kablu. Možnost polaganja drugega kabla odpade, ker bi to pomenilo poseg (vrtanje luknje v strop). Prvi kabel je bil položen že pred časom, sama luknja v stropu skozi katero poteka kabel pa zacementirana in strop na novo prebarvan.
Tudi z WIFI-jem nebi rad eksperimentiral, saj so v hiši debele in masivne železobetonske stene in je signal v nadstropju precej šibak (Osebni računalnik preko WIFI, TV preko obstoječega kabla).
Obstaja tudi WIFI komplet za prenos VIDEO signala (draga rešitev in odpade)

In sedaj moja alternativa vsemu zgoraj naštetemu.

V pritličju bi DATA in VIDEO izhoda s SIOL-ovega modema povezal na prvi SWITCH (ne en port data, na drugega video). Na tretji port bi priključil obstoječ UTP kabel, ki vodi v nadstropje. Do sem bi zadeva mogla delovati (=
V nadaljevanju bi v nadstropju uporabil drugi SWITCH, kjer bi podobno prvi kabel povezal na osebni računalnik, drugega pa na TV komunikator. Se vam zdi moja ideja praktično izvedljiva? Je TV komunikator dovolj "pameten", da bo znal s stikala pobrati stream, ki mu je namenjen?
Lep dan

Profile picture for user helium Helium

UTP kabel ima 4 parice in za računalnik (internet) rabiš samo eno parico. Edino sedaj ne vem koliko praic rabiš za TV, vendar sem siguren da ne vseh 4-ih.

Jaz imam tako telefon in internet povezan po enem kablu in deluje BP. Po eni parici telefon, po drugi pa internet. Pa še dve sta vedno prosti. Ne rabiš nobenega Switcha.

Abbey Dawn

Za 10/100 internet sta potrebni 2 parici, tako so nas učili, za gigabitni internet pa 4 parice. Drugače razumem kaj misliš, ampak za širokopasovni internet je skoraj nemogoče, da bi delal na eni parici (razen dial up).
Razen, če si mislil ena parica na katero se priklopi SIOL-ov ADSL modem. Tam je res ena dovolj, ampak jaz imam modem v pritličju.
Razdelitev 2:2 bi sicer bila mogoča ampak sam kabel je prepleten z natančno določenim številom zavojev na meter, da se zmanjša interferenca, tako da ni najbolj pametno ga deliti.
Še vedno me zanima, če ima kdo izkušnje s switchem?

Hašiš

helium je točno to napijso ka san ges ščel samo nejsan bil siguren če to pali.
Samo če to ide pa ma Siol ločene potre na modemi za tv tel pa net bi ti nešče mogo malo priredite kabel oziroma štekere na konce kabla.
Ovak pa še maš varijanto ka net pelaš po električnon omrežji po kuče ...
http://www.netgear.co.uk/wallplugged_switch_xe104.php

Abbey Dawn

Strinjam se, da je daleč najcenejša rešitev razdelitev enega UTP kabla na DATA in VIDEO, 2 parici se uporabita za DATA in preostali 2 za video. Ampak ne vem, če sta za video zgolj 2 dovolj in drug problem, ki se mi poraja so motnje, ki bi lahko nastale zaradi tega.
@Hašiš: tvoja rešitev se mi zdi OK. Po hiši torej broadcastaš VIDEO stream preko vtičnic.
Varianta s switchem me še vedno zanima, ker imam enega neuporabljenega, torej rabim samo še enega. Cena switchev je pa okoli 12-15€, kar je še vedno ceneje od ostalih variant.

-chaser-

Če se boš nabavlo switch/router paze ka mora mete Multicast keroga TV obvezno nuca.

Frenk

ne vem če man praf. Pri meni na T-2 če imaš naročeno samo eno TV lahko gledaš samo en TV in ne moreš video signala deliti. Ne vem kak je z tem na siolu vendar mislim ka boš imel isti problem. Sem pa videl pri znancu da so Siolovci zvezali na enem UTP kablu video signal + telefon.

Abbey Dawn

@Frenk: A ni dovolj, da pri siolu že za k***** komunikator daš 140€ ? (=
Jaz mislim, da pri SIOL-u ni omejitev, saj TV dela kot je omenil -chaser- na Multicast. Vse nastavitve za TV se nastavijo na Servisnih straneh in so skupne vsem TV komunikatorjem, kar je tudi en velik Bullshit.
Popravite me, če se motim.

Profile picture for user čevapčič na ražnje Chevapcic Himself

.. SIOL še vedno kasejra za komunikator in tau cilaj prejk 100 ojro??

.. če ja, je tau samo neupravičeno služenje denarja .. pika ..

Frenk

ja žaže se strinjam z tabo. Pri nas na T-2 pač plačaš za dodatni TV 3 € in komunikator dobiš zastonj. J...š Siol.

Hašiš

@Frenk Motiš se. Če maš naročen IP TV pre T2 lejko glejdaš telko televizij naenkrat kelko ti linija podpejra. Samo pa nucaš tude za vsak tv dodaten STB ali pa glejdaš na PCje.

@žaže Ges san glih obratno mislo. NET maš prek elektrike TV pa prek kabla. Ker kakšno kole opremou porabljaš prek kere idejo podatki za IP TV more podpejrati že prej omenjeni multicast, ta oprema je pa načeloma malo dražja.

Glede vprašanja če bi to z switchon delovalo je pa tak, mogla bi obadva podejpejrate multicast, če nej ti nebi internet delo na pcje ker bi podatki namenjeni STBje zabasali vse ja ke štekano na switch v zgojnjon nastropji. TV bi ti seveda delo. Oziroma internet bi ti delo dokejč nebi STB vužgo te pa gotovo z interneton ali pa bi delo izredno počasi.

Rešijtev ti je razcepite en UTP kabel v dva če to pali. Kelko san zdaj malo na neti  štel je za navadno mrežo potrebno samo 4 žile oziroma 2 parice. Odvisno je pa ka sakša parica je naček sujkana taka je pa vprašanje če bi to dejansko delalo.

Prej kak boš kaj kole delo ali kipuvo pa NAJPREJ pa preveri če je rejsan vsak UTP port na Siolovon modemi namnenjene točno dolečene funkcije (TV, net, tel) ali pa naj nečše povej što zna. Če dela vse prek vsakoga porta nucaš samo v zrognjon nadstropji en switch ka podpejra multicast pa konec problemov.

Abbey Dawn

Odločil sem se, da bom vse dobljene odgovore in nasvete objavil na forum, da bodo koristili še komu drugemu. Najprej sem isto vprašanje kot tu na forumu postavil našemu asistentu za RKO (računalniške komunikacije in omrežje). Odgovor prilagam spodaj

Uh, ja. To je ravno tisto česar se operaterji bojijo. Poglejva najprej
tehnično... tehnično bi zadeva morala delovati. Pod pogojem, da tvoj switch
razume multicast promet in ga bo pravilno posredoval na vse porte. To ima za
posledico še eno zadevo in sicer to, da bo tudi tvoj računalnik sprejemal
ves promet za TV (ampak recimo, da se to ne sekiraš).
Težava, ki pa jo vidim pa je v tem, da s takšno postavitvijo pravzaprav
narediš zanko med SiOL-ovim modemom in tvojim switchem. Dokler so sicer
bridge-i pravilno postavljeni to ne bi smel biti problem...
Tista čisto pravilna rešitev pa je uporaba ločenih vlanov za omrežje IPTV in
za omrežje DATA. Predvidevam pa, da za kaj takšnega nimaš prave opreme...
Zakaj si operaterji tega ne želijo? Prvič strah pred zgoraj omenjeno zanko
(kaj se lahko zaradi zanke zgodi, lahko malo razmisliš sam), drugo pa je to,
da jim pri sebi doma povežeš sicer ločeni omrežji... kar varnostno pač ni
ok...

> Je TV komunikator dovolj "pameten", da bo znal s stikala pobrati
> stream, ki mu je namenjen?

Je, če bo switch pravilno prepošiljal podatke, jih bo tudi komunikator bral.

Telekom Slovenije je bil bolj redkobeseden, pa vendar.

Spoštovani,

Tak priklop bi načeloma moral delovati, vendar v takem primeru težko zagotoviti kvaliteto slike. Ob velikem prenosu podatkov preko DATA lahko pride do kockanja na tv.

Obstaja še ena opcija, pri kateri se uporabi električno omrežje za prenos mrežnega signala. Npr. http://trgovina.siol.net/oddelki/racunalnistvo/izd_3262_DOXAV2501_Netgear_200Mbit_Powerline_AV_PLUS_Ethernet

Želim vam lep dan še naprej.

In sedaj moji sklepi. Po nekaj urah googlanja sem spoznal, da so za deljenje Multicast prometa (VIDEO) primerna samo gigabitna stikala, saj 10/100 imajo premajhno prepustnost in v praksi pride do kockanja slike, motenj pri delovanju interneta in tako naprej. Gigabitna stikala vsa omogočajo standard 802.1p, ki je nujen za normalno delo Multicast. Ta stikala pa stanejo 50€ in več, kar ni ravno poceni, glede na to, da potrebujem dve taki stikali.

Hašiš, žal so Prospero modemi narejeni tako, da lahko na en port broadcastaš samo DATA ali VIDEO ali VOICE ali NOTHING... Namesto butaste zadnje opcije bi lahko dali ALL in bi res v nadstropju dal en Multicast switch in problem je rešen. Sedaj sem se odločil da bom ALI razcepil UTP kabel, tako da bosta 2 parici namenjeni internetu in 2 televiziji ALI konec koncev vseeno reskiral in zvrtal novo luknjo in položil nov kabel. Brez zveze se mi zdi plačevat 100€ za ustrezne Multicast Switche, 90€ za prenos podatkov po električnem omrežju (Telekomov in Hašišev predlog) ali pa bog nedaj 170€ za WIFI koplet za komunikator, ko pa lahko preprosto položim nov kabel, kar me stane 5€ ali manj.

Idejo o delitvi kabla na parice bom še raziskal in objavil, ko izvem kaj novega. UTP kabli so namreč izjemno občutljivi in že, če ga samo prelomimo več nikoli ne bo delal na gigabitni hitrosti, saj s tem uničimo prepletenost paric. Za 10/100 standard ni sicer tako nepomembno, če uničiš prepletenost, kakšnih večjih izgub pa ne bi smelo biti.

Abbey Dawn

@Hašiš. Odločo san se za to varianto ampak še bolj posplošeno.
Vzel sem 4 moške RJ-45 konektorje. Na obstoječem kablu odrezal konektor in ga razdelil na 2 parici:2 parici. Na prvi par paric sem dal en RJ-45 in zvezal na pine 1,2,3 in 6 (z ustreznimi kleščami seveda) in podobno na drugega.

Enako sem ponovil v nadstropju. Tako imam sedaj v pritličju en konektor priključen na DATA, drugega pa na VIDEO. V nadstropju gre DATA na računalnik, VIDEO pa se bo potegnil do komunikatorja (naredil bom še en podaljšek z moškim in ženskim RJ-45). Sama izguba zaradi interference se v 100 Mb kablu ne pozna, gigabitni pa itak rabi vse 4 parice. Tako, da ja, hvala vsem za nasvete!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Lokalno

Vse v Lokalno

Šport

Vse v Šport

Kronika

Vse v Kronika

Politika

Gospodarstvo

Slovenija

Scena

Svet