Domači turisti so lani ustvarili skoraj dve tretjini vseh turističnih prenočitev v Sloveniji. Število nočitev najbolj upadlo v Ljubljani.

Turistična dejavnost v Sloveniji je bila v letu 2020 zaradi epidemije covida-19 zelo okrnjena. Število prenočitev turistov je doseglo komaj 58 odstotkov vrednosti iz leta 2019, od tega jih je bilo polovica ustvarjenih v le dveh mesecih, v juliju in avgustu, kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije.

Lani v Sloveniji 9,2 milijona turističnih prenočitev 

V turističnih nastanitvenih obratih je bilo v letu 2020 zabeleženih nekaj več kot tri milijone prihodov turistov ali za 51 odstotkov manj kot v letu 2019, in 9,2 milijona njihovih prenočitev, ali za 42 odstotka manj kot v letu 2019.

Polovica vseh turističnih prenočitev ustvarjena v juliju in avgustu

V lanskem juliju in avgustu skupaj je bilo ustvarjenih malo manj kot 4,6 milijona prenočitev turistov, od tega so jih po dve tretjini v vsakem mesecu ustvarili domači turisti. Od tujih turistov so v teh dveh mesecih največ prenočitev ustvarili turisti iz Nemčije, še kažejo podatki statističnega urada.

Med tujimi turisti, ki so lani obiskali Slovenijo, je bilo največ turistov iz Nemčije. Ustvarili so malo manj kot 814.000 prenočitev. Po številu prenočitev so jim sledili turisti iz Avstrije, Italije, Hrvaške in Madžarske.

Število prenočitev najbolj upadlo v občini Ljubljana

Na ravni vrst turističnih občin je bilo v letu 2020 ustvarjenih največ prenočitev v gorskih občinah, 2,8 milijona, vendar je bilo to 39 odstotkov manj kot leto prej. Sledile so zdraviliške občine. V obmorskih občinah je bilo v 2020 ustvarjenih 2,2 milijona prenočitev turistov ali 26 odstotkov manj kot v 2019, v občini Ljubljana pa je bilo približno 540.000 prenočitev turistov ali 76 odstotkov manj kot v 2019.

Prva po številu prenočitev turistov občina Piran 

Največ prenočitev v letu 2020 so turisti ustvarili v občini Piran. V obalno-kraški regiji je bilo skupaj ustvarjenih 2,3 milijona prenočitev. 
Več kot 500.000 prenočitev turistov je bilo ustvarjenih le še v občinah Kranjska Gora in Ljubljana.

Domači turisti so ustvarili največ prenočitev v občinah Piran, Kranjska Gora in Izola, tuji turisti pa v občinah Ljubljana, Piran in Bled.

Število prenočitev iz 2019 v 2020 ohranile le turistične kmetije

Z vidika vrst nastanitvenih obratov so turisti v 2020 ustvarili največ prenočitev v hotelih. Več kot milijon turističnih prenočitev je bilo ustvarjenih le še v zasebnih sobah, apartmajih in hišah ter v kampih.

V turističnih kmetijah z nastanitvijo je bilo v 2020 ustvarjenih približno 250.000 prenočitev turistov, kar je bilo približno toliko kot v 2019, le da je bilo številčno razmerje med prenočitvami domačih in tujih turistov obrnjeno. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice